Начало > Новини > „Колаж на щастието“ в Козлодуй
„Колаж на щастието“ в Козлодуй

Колаж на щастието

 

Между 14 и 16 март в Козлодуй се проведе първото по рода си обучение на деца, младежи и учители, носещо името „Колаж на щастието“. Гостуването на Асоциация Родители бе по покана на Дирекция Образование, култура и социални дейности с директор Анжела Орлова и Ротари клуб „Аугуста“. Обучението бе бе началото на кампанията „Град без дрога“.

 

В рамките на 3 дни деца и младежи мислиха, твориха и търсеха решения по различни въпроси, свързани с най-важната цел на човека – да бъдем щастливи. Участниците работиха по групи върху теми като „Какво вземат и какво дават наркотиците?“, взеха интервю от свои близък за най-щастливите моменти и създадоха своя „Ос на времето“ – как виждат щастието си в различни житейски периоди – 18, 35, 60 и 100 години.


Колаж на щастиетоКулминацията на обучението бяха изработените „Колажи на щастието“. Макар учениците да работиха в екипи, всеки имаше възможност да остави своя отпечатък върху листа – да залепи снимка, картинка или сувенирче, да напише името и училището си и да разкрие своя възглед за щастливо бъдеще. При представянето на колажите участниците търсеха отговор на въпроса „Какво би се променила картинката, ако някъде се появи дрогата?“.


Всички колажи ще станат част от изложбата „Стена на щастието“ на площада в Козлодуй на 26 юни 2013.


Освен че обучението помагна на децата и младежите да осъзнаят своята визия за щастието на различни етапи от живота, и да видят своята роля в осъществяването й, то имаше за цел и да обучи участниците в методиката на провеждане на 40-минутен час „Колаж на щастието“. Всички участници ще проведат свои часове с връстници, на които могат да предадат същите позитивни послания, които самите те откриха в трите дни на нашата работа.


Включването на подхода „Връстници обучават връстници“ в училище е една от основните цели на Дирекция Образование към Община Козлодуй.


Колаж на щастиетоДокато учениците работеха в две възрастови групи, учителите имаха своя индивидуална сесия, в която наблегнаха на подкрепящата роля на възрастния при провеждането на часовете „Връстници обучават връстници“. Отзивите за „Колаж на щастието“ от страна на педагозите беше изключително положителна. Особено силно впечатление направи сплотеността и ефективността на работата между ученици, които се познават едва от началото на обучението.


Да се замислим за собствената си представа за щастие се оказа задача не само на младите участници, но и на самите водещи и всички присъстващи, тъй като всеки бе докоснат от въпроса и изкушен да изработи свои собствен колаж.