Начало > Новини > Асоциация Родители води обучения за учители и родители в Тиквенбург...
Асоциация Родители води обучения за учители и родители в Тиквенбург...

А ако не сте чули досега, вече е ясно, че Севлиево се слави още с името Тиквенбург J

 

В рамките на 3 дни учители, педагогически съветници и психолози от община Севлиево участваха в обучението „Превенция на реално и виртуално насилие“, проведено от Асоциация Родители и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ (ПИК) по покана на МКБППМН - Севлиево. Обучението е създадено на базата на изключително успешния проект „Виртуално и реално насилие – превенция чрез интерактивно обучение в училища“, реализиран между 2007 и 2009 година.

 

По време на трите дни учителите се запознаха с двата наръчника по методиката и изпробваха голяма част от заложените в нея упражнения. Освен запознаване с основните принципи на наръчниците и интерактивните методи обучението има за цел да предостави актуална информация за рисковете в онлайн пространството и да подготви участниците за управление на груповата динамика в интерактивния курс. Водещи на обучението бяха Ралица Василева и Антоанета Куманова. Луиза Шахбазян от Фондация ПИК представи пред групата презентация, засягаща интернет живота на младите хора.

 

Участниците показаха интереса си към методиката и изразиха готовност да я използват в своята работа, за да подпомогнат децата в тяхното личностно и социално израстване и да направят часовете си още по-интригуващи и полезни.

 

След групата на учителите в залата влизаха родителите. Всяка вечер в продължение на три дни те обсъждаха уменията си като родители, учеха нови неща и обменяха опит в рамките на обучението „Пет стъпки за успешно родителство“, водено от Цвета Брестничка. Обучението дава възможност на младите майки и татковци да осмислят опита си, да се огледат в очите на други родители и да намерят непресъхваща сила в себе си да се развиват като личности в името на своите деца.

 

Самите обучения се проведоха в приветливата зала на Младежкия център в града, който пък ни очарова с многообразните си инициативи и умението си да включва младите хора в доброволчески дейности.