Начало > Новини > Родителско кафене "Таен разговор за Коледа"
Родителско кафене "Таен разговор за Коледа"

"Тайният разговор за Дядо Коледа" премина под звуците на коледна музика. Времето изтече неусетно измежду разговорите за предстоящите празници и възможностите, които зимата и градът ни предлагат за развлечение и отдих с децата. Получихме много полезна информация и насоки как да изберем книжка за детето си според възрастта му.

 

 

 

Ето ги и тях:

 

Как да изберем най-подходящите детски книжки според възрастта?

 

Всички полезни съвети, които ще прочетете тук, ни бяха представени от Албена Раленкова, редактор в издателство „Фют“.

 

Кои са важните неща, за които да следим, когато избираме книжка за най-малките?

Поради особеностите във възприятието на малчуганите (до около 3г.), важно е илюстрациите на книжките да бъдат максимално изчистени от детайли и сюжет. Добре е героите да бъдат дори само схематично изрисувани като фона дори не е задължителен, или ако има такъв, то да бъде само загатнат.

Игровият елемент също е много важен. Тук е важно да знаете какви умения искате да развие детето Ви. Например ако искате да упражнява фината си моторика, то добре е да изберете книжка с някакъв детайл извън рамката на корицата, за да може детето Ви да се учи да я хваща и прелиства; ако искате да наблегнете върху свързването на части в цял образ, то за тази цел подходящи са книжки с изрязани „прозорчета“ на страниците; и т.н.

 

На какво да обърнем внимание, когато детето ни е на възраст между 3 и 6 години?

В тази възраст, докато децата не са се научили още да четат, от особена важност са илюстрациите на книгите. Тук вече е важно да има поставен цялостен сюжет на листа, да бъде с повече детайли. За да улесните възприятието на детето Ви, изберете книжка, чийто герои имат черен контур, който допълнително разграничава фигурата от фона. Това помага на децата да отделят фигурата като нещо важно и значимо от цялостната картина.

Добре е за тази възраст текстът да бъде с малко по-едър шрифт. Когато е римуван (дори и да не са стихове, но да има вътрешна рима) това спомага за задържане интереса на децата (напомня на забавна игра), спомага лесното запаметяване и ако четете заедно (децата гледат буквите) това основополага изграждането на връзка между звука и символите.

 

Кои са важните елементи при избора на книга след като децата тръгнат на училище?

След като децата усвоят четенето, особено в първите години е добре шрифтът да бъде по-едър. Важно е с нарастването на възрастта детайлността да се увеличава. Колкото по-подробно са изрисувани и изписани сюжетите, толкова по-добре. В тази възраст е много важно историите да бъдат увлекателни и съобразени с интересите на децата. Много е важно илюстрациите да пресъздават и допълват разказите, за да създадат една добра основа за развиването на детското въображение.

 

И във всеки случай бихте могли да си припомните, какво е привличало Вашия интерес, когато сте били на възрастта на Вашето дете?

 

Друг подход е да оставите детето само да направи своя избор на книжки в книжарницата. То ще се спре на тази, която привлича вниманието му най-много, което е най-добрият критериий, че книжката е подходяща за възрастта на детето. Някои книжарници имат кът за деца с масички и ниски рафтове, където децата свободно могат да разглеждат и избират сред многообразието от детски книжки.

"За капак" си направихме по една играчка от филц за елхата вкъщи и разбрахме как се правят здравословни сурови бонбони с фурми.

 

И рецептата:

 

Сурови бонбони с какао и кокос

Продукти:

1 кутия пресни фурми (300 гр. фурми без костилки)

30 гр. натурално какао

50 гр. кокосово масло

100 гр. кокосови стърготини

150 гр. сурови бадеми

Фурмите се изчистват от костилките и се пасират с блендер, докато станат на фино пюре. Добавя се какаото и кокосовото масло и се пасира отново. Бадемите се смилат на фино и се добавят заедно с две-трети от кокосовите стърготини (около 70 гр.) към сместа от фурми. От получената смес се правят топчета, които се овалват в кокос.