Начало > Новини > Национален конкурс на малките философи „Малкият принц"
Национален конкурс на малките философи „Малкият принц"

В Селановци никога не е скучно и новината за Националния конкурс на малките философи „Малкият принц" го доказва отново. Конкурсът дава възможност на деца от втори до четвърти и от пети до седми да представят своята философска мисъл, провокирана от вечната мъдрост на „Малкият принц'' по едноименното произведение на Антоан дьо Сент Екзюпери.

 

Запознайте се накратко с условията за участие в тази статия. Пълната информация за конкурса вижте ТУК.

 

Ето какво казва Петя Русинова - директор на училището в Селановци - победител в категорията "Училище" на НМД - за идеята на конкурса:

 

"Село Селановци е едно от най-големите села в България. Намира се във Врачанска област, община Оряхово. Хората в него „здраво са стъпили на земята”. Затова са издигнали за паметник в центъра на селото две... мотики. Но за никого не е тайна, че селският човек има своя философия и интересно чувство за хумор. Затова редом до мотиките, по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони през 2013 година се издигна фонтан със странна форма -  Малкият принц  и четири от планетите, които той е посетил.

 

В селото има само едно училище с близо 200 деца, които сигурно ни се чудят на нас – възрастните с думите на Малкия принц ,,Възрастните наистина са невероятно странни…’’

 

Тази композиция провокира идеята да организираме конкурс и среща на малките философи, които все още по детски наивно са готови винаги, по важни въпроси да кажат ИСТИНАТА…"

 

Конкурсът ще се проведе в два етапа:

 

1) Написване на съчинение на тема: "Възрастните са наистина невероятно странни..."

 

2) Среща на малките философи" в с. Селановци от 01 до 03 април 2014 г. по време на пролетната ваканция

 

По време на срещата малките философи ще философстват по друга тема.

 

По-малките - между 1 и 4 клас ще избират от:

 

„ Истинските неща се виждат със сърцето, а не с очите. "

 

„ Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил. "

 

„ Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват"

А по-големите - 5-7 клас:
„Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец."

„Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки. "

„Този човек - би бил презиран от всички други... Ала той единствен не ми изглежда смешен. Може би защото се занимава с друго, а не със себе си."

Всички участници в първия етап ще получат грамота за участие.

 

На класираните на първо, второ и трето място във втория етап ще бъдат връчени грамоти и награди.

За справка и допълнителна информация можете да звъните на Петя Русинова в рамките на работния ден на телефон: 09172 2178 или 0884115267.