Начало > ПОЗИЦИИ И СТАНОВИЩА > Проблем със стипендиите за деца с изявени таланти
Проблем със стипендиите за деца с изявени таланти

На 21 май Асоциация Родители алармира за нарушаване на правото на закрила на деца с изявени дарби с писмо до Министрите на образованието и наука, на културата, на младежта и спорта и на труда и социалната политика, както и до Председателите на ДАЗД и Комисията за защита от дискриминация. В писмото настояваме:

 

1. Незабавно да бъдат изплатени забавените от 2013 г. стипендии на учениците с изявени таланти.

 

2. Да се отменят измененията от 25 април 2014 г. в Наредбата за закрила на деца с изявени дарби и учениците от 5 до 7 клас да имат право да получават стипендии за постигнати високи резултати на международни и национални състезания.

 

3. Всички ученици, класирани на първо, второ и трето място на международни и национални състезания, независимо от формата на собственост на училището, в което учат, да получават стипендиите си от съответното Министерство, без посредничеството на общините.

 

Днес получихме писмо в подкрепа на исканията ни от страна на г-жа Ева Жечева, Председател на ДАЗД и писмо от МОН, в което се обяснява защо исканията ни не могат да бъдат изпълнени. Писмото от МОН можете да прочетете ТУК.

 

Ще продължаваме да настояваме държавата да упражнява законовото си задължение да подкрепя развитието на децата с изявени дарби - така, както заслужава всяко дете на България.