Начало > Новини > Нова наредба за избор на наематели за училищните столове и лавки в София
Нова наредба за избор на наематели за училищните столове и лавки в София

Родителите вече ще могат да контролират храненето в училищата в София


Според проекта за нова наредба за избор на наематели за училищните столове и лавки в столицата:

 

 

  • В Комисията за избор на наемател участват не един, а двама родители от училището.
  • Неограничен брой родители могат да присъстват на процедурата за избор на наемател като наблюдатели.
  • Родителите заедно с училищното ръководство могат да залагат в договора изисквания за хранене на децата със специален хранителен режим.
  • Упълномощени представители на родителите упражняват текущ контрол върху качеството на храната и спазването на договора и нормативните актове в стола и бюфета. При нарушения съставят констативен протокол и сигнализират компетентните органи.
  • Същите тези представители задължително поставят оценка на наемателя всеки срок. С получените за три години 6 оценки наемателят може да се сдобие с допълнителни точки при кандидатстване за същия стол или бюфет. Това го насърчава от една страна да се стреми да се хареса на родителите (не на общината), от друга - да инвестира в развиване на базата, когато разчита, че ще остане за по-дълъг срок.
  • При значителен отлив на деца от стола, родителите заедно с представител на общината, търсят причините за отказ на децата да се хранят в стола.

 

Една година усилия си струваше.

 

Благодарности към Теодора Пиралкова за упоритата работа по текстовете на наредбата. Адмирации към г-жа Мария Минчева и екипа на Дирекция Образование на Столична община за отказа от чиновнически подход към проблема. Специален принос имаха и директорите на училища г-н Асен Александров, г-н Деян Стаматов и г-жа Толовска. Българска агенция по безопасност на храните също бяха на наша страна.

 

Сега да видим съветниците в Столичен общински съвет какво ще свършат.

 

Ето и малко разяснения по темата: