Начало > Новини > Форум-театър в община Козлодуй - Хърлец
Форум-театър в община Козлодуй - Хърлец

Форум-театър в община Козлодуй - предствления по училища


ОУ “Васил Априлов“, с. Хърлец, е част от дългосрочната кампания на община Козлодуй „Град без агресия“, която тази година се фокусира върху развитието на чувствителност и критично мислене у деца и младежи по отношение на проявите на насилие на улицата и в училище през метода на форум-театъра.

 

 

Форум-театърът е техника, която съчетава театъра с гражданското образование. Тя предоставя възможност на деца и възрастни да се потопят в конкретна ситуация, представяща конфликт, и със своите идеи и гледна точка да потърсят по-благоприятен изход от нея. Публиката във форум-театъра не е пасивно възприемащ зрител, напротив тя е активен участник в случващото се на сцената.

 

Старта на инициативата беше двудневно обучение на младежи от 7-те училища в община Козлодуй за изграждане на умения у тях за създаване на сценарий и представяне пред публика. Всички екипи разработиха своя сценка, която да представят пред съученици, учители и родители.

 

Учениците от ОУ „Васил Априлов“, с. Хърлец – Недко, Силвия, Малина, Цвети, Кристиян, Елиан и Елена, изработиха своето представление, разказващо за премеждията на един клас през погледа на децата. Сценката показваше през какви емоции преминава новият ученик, какво е отношението на съучениците му, когато той е по-подготвен от тях, с какви предизвикателства се среща учителят в разрешаването на конфликтите между учениците. В работата по форум-театъра талантливите младежи бяха безрезервно подкрепени от тяхната учителка, г-жа Биляна Стоянчева, и директорката на училището, г-жа Любимка Ламбова. Публика във форум-театралното представлението бяха ученици от 5-ти до 7-ми клас, учители и родители. След обсъждане и включване в разрешаването на проблема, представен във форум-театър, публиката беше поздравена и с изпълнение на песни и хора на деца от 4-ти клас.

 

Самата сценка се разигра на фона на страхотните рисунки по стените на коридора, направени от самите учители в училището. Всяка лятна ваканция рисунките в класните стаи и коридорите се обновяват, стават все по-шарени и красиви, а в началото на годината децата влизат в нова класна стая, пълна с цветове и приказни герои. Можете да разгледате част от страхотните произведения на снимките тук.