Начало > Новини > Форум-театър в община Козлодуй - Бутан
Форум-театър в община Козлодуй - Бутан

Форум-театър в община Козлодуй - представления по училища


ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Бутан, е част от дългосрочната кампания на община Козлодуй „Град без агресия“, която тази година се фокусира върху развитието на чувствителност и критично мислене у деца и младежи по отношение на проявите на насилие на улицата и в училище през метода на форум-театъра.

 

 

Форум-театърът е техника, която съчетава театъра с гражданското образование. Тя предоставя възможност на деца и възрастни да се потопят в конкретна ситуация, представяща конфликт, и със своите идеи и гледна точка да потърсят по-благоприятен изход от нея. Публиката във форум-театъра не е пасивно възприемащ зрител, напротив тя е активен участник в случващото се на сцената.


Старта на инициативата беше двудневно обучение на младежи от 7-те училища в община Козлодуй за изграждане на умения у тях за създаване на сценарий и представяне пред публика. Всички екипи разработиха своя сценка, която да представят пред съученици, учители и родители.


Децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Галя, Миглен, Джесика, Рейчъл, Яница, Виктория и Петромира, създадоха и на 22 април 2015 представиха пред учители и съученици своето представление „Женски бой“. Сюжетът се върти около перипетии на група съученици от един клас. По много реалистичен начин младежите демонстрираха как момчета и момичета общуват, как се развиват ситуациите в училище, каква е ролята на учителя. По време на обучението по форум-театър, при създаването и репетирането на сценката учениците бяха много силно подпомогнати от своята учителка Силвия Станчева и директорката Жана Димитрова. Публиката очакваше с нетърпение представлението на своите съученици и не останаха разочаровани. Много от тях активно се включиха в дискусията по отношение на разрешаването на конфликта, а трима доброволци сиректно направиха интервенция и спомогнаха ситуацията да се подобри.

 

Актьорското поприще вече е желано от голяма част от учениците в училището, а ръководството на училището мисли каква възможност може да им предложи за развитие на таланта им.