Начало > Новини > Обучение "Превенция на виртуално и реално насилие" във Варна
Обучение "Превенция на виртуално и реално насилие" във Варна

Дългосрочно партньорство с ПГЕ в морската столица


На 30 и 31 май се проведе обучение "Превенция на реално и виртуално насилие" с екипа на Професионална гимназия по електротехника, гр. Варна. Много сме щастливи, че директорът на гимназията, г-жа Москова, и нейният екип за трета година канят Асоциация Родители да проведе обучение с тях.

 

 

Тази година Яна Алексиева и Ралица Василева представиха пред учителите от Варна двата тома на наръчниците "Превенция на виртуално и реално насилие". Обучението обхвана темите за рисковете и възможностите в интернет пространството, начините за справяне с трудности на деца и младежи в глобалната мрежа и услугите, които Националният център за безопасен интернет предоставя. Бяха разгледани реални казуси от работата на Българската линия за онлайн безопасност и от опита на участниците. Дадоха се разнообразни гледни точки за разрешаване на проблеми на деца, свързани пряко или косвено с онлайн пространството, и значението на професионалистите в училище. Отдели се време и за теми като интерактивни методи в клас и групова динамика.

 


Споделеният опит и интензивната работа по групи направи срещата задълбочена и полезна, а също така допринесе за създаването на приятелска и доверена атмосфера.

 

 

Освен наръчниците по авторската методика на Асоциация Родители и Фондация ПИК, участниците получиха и други материали, които да им бъдат полезни като учители и родители - наръчник за родители "10 мита за страшния интернет", игри "Флашко в страната на спамчетата" и "Семеен комплект за безопасен интернет", наръчник за учители "Младите хора между реалното и виртуалното".