Начало > Новини > Пресконференция за национална кампания срещу насилието по полов признак
Пресконференция за национална кампания срещу насилието по полов признак

Пресконференция за стартиране на национална кампания срещу насилието по полов признак

 

На пресконференция на 17 септември Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ (ПИК) и Асоциация „Родители“ обявиха пред медиите началото на своя проект „Национална кампания за противодействие на съвременните модели на насилие по полов признак“, който се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

 

 

Екипът на двете организации представи обосновката за проекта, като беше изтъкнато, че явления като ранната детска сексуализация, неконтролираното от родители ползване на интернет и социалните мрежи, както и попадането на неподходящо за възрастта съдържание, затвърждават и подсилват стереотипите за ролята на двата пола. Тези стереотипи, подхранвани от силно сексуализирана медийна и информационна среда, водят към приемане на модели на поведение, в които прилагането на насилие, спрямо другия пол, се приема за нещо естествено.

 

Д-р Луиза Шахбазян представи изследване на Фондация ПИК, което доказва, че много голям процент от младите хора в България, на възраст между 15 и 17 години, са потърпевши от някакъв вид насилие – сексуално, физическо, емоционално – от страна на интимния партньор. В същото време, те са склонни да оправдават подобно поведение. Психологът от Асоциация „Родители“ Антоанета Куманова очерта задачите на проекта и стъпките за тяхното изпълнение. В момента тече конкурс за набиране на 12 доброволци на възраст между 15 и 17 години, които да бъдат основна работна група за изработване на подходящи послания, съдържание и визия на готвената национална кампания. Чрез работата с младите доброволци, както и с екипи от педагози и представители на правоохранителните органи, в рамките на проекта ще бъдат разработени и методически материали за професионалисти, които да работят с младите хора по тази тематика.

 

В отговор на въпроси от медиите беше изтъкната и важната роля на родителите, които трябва да започнат отрано да изграждат реална представа у децата за отношенията между половете и недопустимостта на прилагане на насилие в тях.

 

Повече за проекта можете да прочетете ТУК.