Начало > СТАТИИ > НАУЧЕТЕ ДЕТЕТО САМО ДА СИ ПИШЕ ДОМАШНИТЕ
НАУЧЕТЕ ДЕТЕТО САМО ДА СИ ПИШЕ ДОМАШНИТЕ

Ако не искате отново да „преминете“ основното образование, ще трябва да научите детето само да си подготвя домашните J. Ако детето не посещава занималня, домашните следва да ги подготвя у дома. А обстановката вкъщи е различна от тази в училище. Детето по всяко време може да стане, да обиколи стаите, мама няма да му пише двойка, никой няма да му се скара, че е погледнало отговора... Това поражда една свободна атмосфера, която от една страна развива интереса към знания, но от друга предполага и по-голяма безотговорност.

Как времето, посветено на уроците, да бъде ползотворно?

1.Детето трябва да знае, че всеки ден, след като се върне от училище у дома и си почине (час, час и половина) трябва да отдели време за домашните. Ако посещава школа по рисуване или танци, подготовката на уроците ще се отложи за по-късно, но е добре да не остава за вечерта. При положение, че детето е втора смяна, писането на домашните е по-добре да става сутрин, а не вечер. Ако имате първокласник, имайте предвид, че адаптацията може да продължи и половин година. През това време е добре родителите да помагат на детето да свикне с новия режим.

 

 

2.За успешното изпълнение на домашните е нужен точен режим на работа. На всеки 25 минути следва почивка от 10-15 минути. Помогнете на малкия ученик да се научи да "борави" с времето.

3.Във втори клас детето би трябвало само да може да разпределя времето си. Родителите би трябвало да откликват само, ако то поиска тяхната помощ.

4.Определете приоритетите: нека детето знае, че всеки има своите отговорности и за него ученето сега е основно задължение.От самото начало е добре детето да знае, че домашните са задължение, а не право на избор. Нека осъзнае, че първо са домапните, а след това забавленията. След като си е свършило работата идва ред на игрите :).

5.Не отвличайте вниманието на детето, докато си пише домашните. Може да почистите стаята и след като приключи с домашните :).

6.Хвалете не толкова резултатите, колкото самото усърдие на малкия ученик, желанието му да си напише домашните.

7.Хубаво е детето да знае, че винаги може да разчита на вашата подкрепа за домашните, но това не означава, че трябва вие да сте до него, за да ги напише. Поговорете, как ако нещо не разбира, ще му го обясните, ще му помогнете, но първо то само трябва да положи усилия, защото вече е... ученик и може да се справи с домашните:).