Начало > СТАТИИ > КАК ДА НАУЧИТЕ ДЕТЕТО ДА УЧИ :)
КАК ДА НАУЧИТЕ ДЕТЕТО ДА УЧИ :)

Далеч не всяко дете се справя лесно с учебния материал. И тук нещата не опират само до сложни програми или строги изисквания. Често причината е, че детето не умее да учи. Защо това се случва и как да се справите?

В повечето случаи родителите, след като разберат, че детето не се справя в училище, започват да му се карат и да го обиждат. Благодарение на вас обаче, детето може да се научи да научава уроците  и да изпълнява успешно училищните задачи.

Мотивация

Ако оценките не са от най-добрите, то основна причина може да се окаже липсата на мотивация. На детето не му е интересно, не вижда смисъл в ученето, не изпитва необходимостта от получаването на нови знания... Често това се случва, защото точно така се държим ние, родителите. Ако детето чува как сме недоволни от работата си, от заплатата си, от безсмислието на висшето си образование, то подсъзнателно започва да си задава въпроси: „Защо трябва да правя нещо, като след това няма да съм доволен от живота си, няма да ми плащат достатъчно... ?“ За да мотивираме детето, като начало, е добре да бъдем добър пример за него. Детето би трябвало да разбере целта на своята работа благодарение на родителите си.

 

 

Свободно време

Причина, за да не успява да се справи детето със задълженията в училище, може да бъде и прекалената натовареност. Ако ходи на плуване, на английски, на пеене... ако всичко е разпределено до минутата, детето няма време да се съсредоточи, за да напише домашните си за училище. Ето защо не прекалявайте с допълнителните занимания. Изберете това, което му е интересно и полезно. Когато децата са уморени, им е по-трудно да превключват от един процес на друг. За да успяват в училище и в допълнителните дейности, е нужно да имат време за почивка, за игра, за развлечения, за да съберат сили и да се заемат със следващите задачи.

Подходящ начин


Понякога детето не може да усвои даден материал, поради неясна формулировка или трудно разбираем текст. Ако детето ви каже, че не разбира нещо, като начало разберете, какво именно не му е ясно. Тогава можете да помогнете в разрешаването на проблема.  Примерно можете да разделите текста на части, да обсъдите всяка една, да извлечете основното. Ако например възникнат трудности по биология или физика, може да направите съответните опити у дома, да гледате документален филм, да прочетете каквопише в енциклопедията... Просто потърсете удобната форма за поднасяне на информацията.