Начало > СТАТИИ > АКО НЕ ОДОБРЯВАТЕ УЧИТЕЛЯ...
АКО НЕ ОДОБРЯВАТЕ УЧИТЕЛЯ...

Училището е не само място, където детето се учи. Там то постоянно общува със съучениците си, с други ученици и разбира се, с учители. А училищният живот значително се усложнява, ако има конфликти с учителите. Като родители, какво бихте могли да направите, ако не харесвате даден учител по определени причини.


Ако учителят крещи...
Повишаването на глас, за да чуят всички ученици и крясъци на учителя, който е загубил контрол над емоциите – са две различни неща. Разликата може да направят дори първокласниците. Ако учителят си позволява да крещи на децата, определено условията за обучение се нарушават.

Какво да правите? Поговорете с другите родители. Разберете, техните деца дали се оплакват от подобно поведение на учителя. Ако фактите се потвърждават, съберете няколко конкретни примера и поговорете с учителя. Обяснете ситуацията и кажете какво ви безпокои. Не би трябвало да ви удовлетворява отговор, че до сега е нямало подобни оплаквания. Отбележете това, което се случва сега. В разговара самите вие не повишавайте глас.

 

 

Ако учителят не обяснява добре...

Вариантите са два: или вашето дете не слуша внимателно, или учителят наистина не обяснява добре.

Какво да правите? Поговорете с другите родители, дали децата им се оплакват от същия проблем. Знаят ли как да си напишат домашните, разбират ли материала и т.н.? Ако никой няма такъв проблем, не бива да отправяте вината към учителя. Възможно е детето да обича да си фантазира или не обръща внимание на инструкциите на учителя. Преди да говорите с учителя, преценете добре вариантите.


Ако вашето дете не е сред любимците...

Всички деца искат да са любимци на учителя, но това е невъзможно. Да, учителите винаги имат фаворити, но професионалистите би трябвало да прикриват своите предпочитания и да се отнасят еднакво към всички.

Какво да правите? Ако учителят непрекъснато отправя похвали, обръща повече внимание само на отделни ученици, може учтиво да поговорите с него. Ако за това поведение няма специални основания, можете да помолите да обръща нужното внимание на всички.


Важно!

Много родители се страхуват да обсъждат проблемите на децата, да влизат в конфликт с учителя или да се оплакват на ръководството. Но е по-добре да действате! Водете спокойни и разумни разговори. Не проявявайте претенции, ако вината е във вашето дете. И не забравяйте, че основната цел на разговора е позитивното и ефективно обучение на вашето дете. Успешни решения J.