Начало > СТАТИИ > АКО ДЕТЕТО НАРУШАВА ДИСЦИПЛИНАТА...
АКО ДЕТЕТО НАРУШАВА ДИСЦИПЛИНАТА...

 

Какво казват родителите: вкъщи то се държи съвсем нормално. В училище попада в лоша компания; учителите не могат да въдворят нужния ред; самите ние не знаем какво да правим – никого не слуша.


Коментар на учителя: по въпроса за дисциплината, родителите могат да се разделят на три категории. Първата, за щастие, е най-многочислена – това са родителите, които винаги изслушват учителите, реагират адекватно, у дома разговарят с децата си. Да, резултатите с постоянни разговори, събеседвания, внушения идват може би по-бавно, но са най-ефективни. Важно е, учителите и родителите да се придържат към едно мнение и да бъдат партньори, а не врагове.

 

Другата категория родители са тези, които винаги и всичко забраняват като наказателна мярка – не пускат детето на екскурзия, не му разрешават да се разхожда след училище, не му дават джобни... И още по-лошо, прибягват и до физически наказания. Подобни методи обаче не работят в перспектива. Детето започва да се страхува, да лъже, да се затваря в себе си.


Третата категория родители са тези, които винаги се опитват да оправдаят своето дете. Те са готови да изговорят какво ли не за другите деца, което в повечето случаи не отговаря на истината. Опитват се да убедят и учителя в това, вместо да изслушат неговото мнение. Със сигурност, ако се вслушат в педагога, заедно биха намерили по-доброто решение.