Начало > СТАТИИ > ЗАЩО ДЕТЕТО НЕ ИСКА ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ
ЗАЩО ДЕТЕТО НЕ ИСКА ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ

„Не искаммм на училищеее...“, „Няма да ходя на училищеее...“ - вероятно често сутрините и у вас започват така :). Защо децата не искат да ходят на училище? Кои са възможните причини?


1. Родителите се страхуват

Страхувате се, че на детето може да му се случи нещо лошо в училище, някой може да го обиди, да го нарани и т.н. Имайте предвид, че всички ваши тревоги се предават на детето и то също започва да се страхува, дори ако преди това е било съвсем спокойно.

Какво да правите:

Спокойствие и пак спокойствие. Опитайте се да „изхвърляте“ негативните мисли. Помнете, че всички ваши страхове се предават и на детето. Бъдете сигурни, че вашето дете може да се справя и в трудни ситуации. Просто му имайте повече доверие.

 

 

2.Страх от слаби оценки

Ако получаването на слаба оценка се свързва с неприятни скандали вкъщи, детето все повече се страхува от това и съвсем естествено не иска да ходи на училище.

Какво да правите:

Двойката не оценява човека, което не означава, че вашето дете е лошо. Двойката показва, че детето нещо не разбира от преподавания материал. Ваша задача е да му помогнете да го разбере. Ако е нужно, помолете и учителя за допълнителни занимания.


3. На детето му е трудно в училище

Някои деца запомнят по-бързо, други – по-бавно. Възможно е детето да пропусне нещо, което се обяснява по време на час (по различни причини) или да не го разбере от първия път, а след това е уплашено, че не може да се справи с дадена задача. Страхува се от контролни, изпитвания, след като не разбира материала. И... желанието е да не ходи на училище.

Какво да правите:

Помогнете. Заедно разгледайе уроците, попитайте какво не му е ясно, опитайте се да му го обясните. Когато детето няма притеснения относно учебния матерал, няма да се страхува и да ходи на училище.

4.Детето си мисли, че учителят не го харесва

Детето често си мисли, че учителят не го харесва, просто защото не му отделя достатъчно внимание. Ако случайно му се скара или нещо го обиди, това вече е истинска трагедия и... отказва да ходи на училище.

Какво да правите:

Обяснете на детето, че учителят – не е мама, тати, баба. Той учи децата. И от него трябва да се получават знания. В час се внимава, слуша се, задават се въпроси, ако нещо не се разбира. Понякога е достатъчно да кажете на детето, че учителят също е човек, с настроения и емоции. Разбира се, понякога учителят може и да е несправедлив в реакциите си, тогава е добре да се срещнете с него и да изясните ситуацията.

5. Особености на възрастта J

Децата растат, променят се, навлизат в пубертета, връхлитат ги нови емоции и чувства... и често пъти въобще не им е до учене. Освен това думите „не искам да ходя на училище“ може да са и форма на протест  срещу родителите. А ние сме свикнали да контролираме детето си и продължаваме да му казваме какво да прави, нищо, че е с една глава над нас.

Какво да правите:

Променете тактиката. Пред вас вече е едно пораснало дете. Колкото по-строг е контрола, толкова по-силно ще брани то свободата си. От родителите се изисква повече доверие към децата, повече гъвкавост в правилата, повече комуникация.

 

И още...

Разбира се, може да има още хляди причини, поради които детето да не иска да ходи на училище. Тук се включва и мързела - тогава е много важно категоричното „трябва да ходиш на училище“  от страна на родителите. Но, основното е, да бъдем спокойни, разбиращи и подкрепящи. Така ще изградим отношения на доверие с децата си, което ще ни помогне да се справяме с различните предизвикателства.