Начало > СТАТИИ > За какво да поговорите с учителя...
За какво да поговорите с учителя...

Обикновено срещите с учителя се свеждат до разговор за оценките, особено ако те са лоши, и поведението на ученика. А ако засегнете и други, не по-малко важни теми, разговорът би бил по-полезен и по-конструктивен. За какво можете да попитате учителя и какво можете да му разкажете за детето си?


1.Разкажете на учителя за вашето дете.

Постарайте се да дадете допълнителна информация за вашето дете, която да е полезна за учителя. Например, ако детето лесно се разсейва, ако има нужда от ясно очертани отговорности, за да може да изпъкнат положителните му страни, ако трудно понася критиката... Всяка една подобна информация ще позволи на учителя по-добре да включи детето в учебния процес.


2.Как се справя детето със социализацията?

Често родителите се увличат в обсъждането на оценките и забравят за социалната същност на училището. Вие сте сигурни, че детето ви няма проблеми в общуването с връстниците си? Това не пречи да попитате учителя, има ли прояви на агресия в класа, вашето дете как реагира при конфликтни ситуации, работи ли добре в екип и т.н.

 

 

3.Щастливо ли е детето в училище?

Това е един много важен въпрос, макар и да ви се струва абстрактен. Детето прекарва по-голямата част от деня в училище и от това как се чувства там, може да зависи цялостното му психическо състояние.

 

4.Доколко старателно е детето?

Оценките не се явяват абсолютен показател за знанията. Но е добре да попитате учителя, дали детето полага достатъчно усилия в подготвянето на домашните, внимава ли в часовете? Възможно е да не си пише домашните, да не е достатъчно внимателно. Но ако учителят каже, че всичко е наред, а оценките не са високи, помислете каква тогава е причината, как можете да мотивирате детето и да му помогнете в постигането на по-високи резултати.

 

5.Търси ли детето помощ, ако има проблем?

Родителите често се безпокоят, дали детето им ще помоли за помощ в училище, ако не може да се справи само. Ако учителят потвърди, че детето се обръща за помощ в случай на нужда, можете да си отдъхните. Но ако детето се страхува да поиска съдействие при нужда, поговорете с него и се опитайте да му помогнете с конкретни съвети.