Начало > СТАТИИ > Да се намесвате или не в детските приятелствa...
Да се намесвате или не в детските приятелствa...

 

Детето ви е поканило на гости новото си приятелче, но вие от пръв поглед не го одобрявате. Изяжда всички курабийки, които поднасяте, тананика си песен, която няма как да приемете... Какво да правите, да се намесвате ли или да приемете, че всеки сам си избира приятелите.

Възможни причини, поради които родителите не харесват новото приятелство...

1.Първата причина, поради която родителите обикновено не одобряват новото приятелство е, че се отразява негативно на детето им. То също започва да се държи арогантно, да използва цинизми, да обижда и т.н. Какво да правите?

*Въздържайте се от критики, не настройвайте детето си против новия приятел/ка, тъй като ефектът може да бъде обратен.


*Не бъдете толкова уверени, че всички „гадости“ идват от новия приятел/ка. Разглеждайте всяка една ситуация сама за себе си.

*Забраните едва ли биха били от полза, така или иначе няма да може винаги вие избирате приятелите на детето си. Просто му обяснете защо поведението на новия приятел/ка е неприемливо или разкажете какво точно ви притеснява.

2.Втората причина за нехаресване може да е това, че приятелчето е от друга социална група.

*Помислете, толкова ли е зле това. Ако вашето дете се е запознало с някой, значи, че е намерило нещо в него. Ако не виждате следи от лошо влияние, по-добре е да не се намесвате.

*За детето е полезно да общува с хора от различни социални класи, националности, вероизповедания и т.н. Така или иначе ще се срещне по пътя си с всякакви хора.

3.Третата причина може да бъде вашата преценка, че новият приятел/ка е агресор и експлоататор. Той/тя се самоутвърждава в компанията за сметка на вашето дете или постоянно го моли да пише и неговите/нейните домашни, а не иска да играе или да отиде на кино с него. Вие виждате несправедливостта, но детето ви – не. Да се намесвате ли?

*Всеки има право на грешки. Разбира се, иска ви се да предпазвате детето от грешки, но не винаги се получава. Такова приятелство може да е болезнено, но безспорно ще „донесе“ ценен опит.

*Не се намесвайте, но ако детето поиска съвет, споделете му вашия опит.

4.Четвърта причина може да бъде, че новия приятел/ка е аутсайдер. Родителите искат детето им да заема нужната позиция в класа, а след това в обществото, а за това винаги има значение и подходящата среда. Но... вашето дете започва да дружи с онова, което е най-незабелижимото като че ли в класа. Лошо ли е това?

*Достиженията в учението и спорта не правят детето добър човек. Възможно е, точно това дете да е близко по дух с вашето. Освен това, никой не знае кой какъв ще стане в близкото бъдеще.

*Тихото и затворено дете може да има интересно мислене, може да притежава невидими за вас качества.

Случаите, когато е нужна родителска намеса...

Родителите не би трябвало да се намесват в детските приятелства, но има случаи, когато се налага:

*новото другарче е значително по-голямо;

*твърдо сте уверени, че новият приятел/ка употребява съвсем недетски неща;

*виждате примери за истински психологически натиск или насилие срещу детето си.

Важно!

Давайте възможност на децата си да правят лични избори и собствени грешки. Не критикувайте директно, винаги е по-добре първо да помислим. И нека се опитаме да бъдем по-толерантни към тези, които не харесваме. Да не забравяме, че всеки може да сбърка в преценките си към даден човек, дори и вие. А да намериш истински приятел си е истинско чудо J.