Начало > СТАТИИ > А сега накъде, седмокласници?
А сега накъде, седмокласници?

 

И тази година кампанията по кандидатстване след 7 клас беше белязана от огромно напрежение, безсънни нощи и паническа размяна на информация сред седмокласниците и техните родители. Ето че резултатите от изпитите вече са ясни и започва голямото пресмятане: А сега накъде? Списъкът с желани паралелки се попълва като се редят от най-желаната към по-малко желана, толкова на брой, че да може да се класира на първо класиране по някоя позиция.


Стъпка по стъпка
Родителите могат да подават онлайн заявление за кандидатстване на децата след 7 клас в момента, в който учениците започнат да получават служебните си бележки. Получаването на служебна бележка с оценките от приемните изпит е от 13.06 до 19.07.2018 г. вкл.
Адресите са priem.mon.bg и 7klas.mon.bg. Двата сайта ще работят едновременно и ще постъпват в една и съща система, което означава, че независимо през кой сайт родителите подадат заявлението, то ще бъде прието.
Подаване на заявление за участие в първо класиране - 20.06.2018 - 26.06.2018 г.
Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени до 03 юли 2018 г. включително.


Полезни съвети

За тези родители, които сега са в кипежа на страстите, може би ще е полезно да чуят споделения опит на тези, които вече са минали по този път.

 

 

Ето няколко съвета от родители към родители:

1. Дишайте. Независимо дали детето ви е изкарало фантастично висок резултат или неочаквано ниски оценки, това няма да определи съдбата му до края на живота. Във всяко училище детето ви може да открие полза за себе си, учители, които да го вдъхновят да следва пътя си и приятели, които да му останат за цял живот. Бъдете до него, помогнете му да открие тези хора и себе си сред тях.

2. Слушайте. Каквито и оценки да има детето ви, със сигурност те му отварят път да избира между няколко възможности. Дайте му шанс да се запознае с тях от различни страни и се вслушайте в предпочитанията му. Не само академичният успех е важен. Убеждението, че можеш да управляваш живота си и изборите ти зависят от теб, е много по-мотивиращо за напредъка от натиска на родители и учители.

3. Обичайте. Каквото и да е станало до този момент в кампанията по кандидатстване, където и да запишете детето си да учи оттук нататък, то ще има нужда да знае, че го обичате заради това, че е, а не заради това, което е постигнало на изпитите. Кажете му го, покажете му го. Вярвайте в него. Другото ще се нареди.