Начало > ДИГИТАЛНО РОДИТЕЛСТВО > Ключът е в баланса
Ключът е в баланса

 

 

Ограничаване на времето, прекарвано в игра с огъня

(ръководство за загрижени палеолитни родители)

 

Според най-скорошните пещерни рисунки днешните деца използват огъня повече от всякога. Това не е учудващо - огънят е полезен за много неща като приготвяне на храна, стопляне и прогонване на диви животни през нощта. Ние, Homo erectus, с нашите по-големи мозъци и спомени от дните, когато нямаше огън, можем да управляваме употребата си. Нашите деца обаче, някои от които не са живели във времето, когато не можеше просто да удряш два камъка върху купична изсъхнала трева, докато не произведат искра, която да прерасне в пламтящ огън, могат да изпитват трудности в това да контролират взаимодействието си с огъня.

Не искате да бъдете „лошото ченге“, но искате да сте сигурни, че детето ви се ангажира и с други дейности, като преследване на мамути и събиране на камъни и кости, с които да прави сечива. И така – как да поставите подходящите граници за използването на огън, без да излагате на риск това толкова важно за оцеляването на семейството пособие? Ето няколко съвета:

 

Установете ясни, но твърди граници: Огънят е хубав, но за него си има място и време. Затова определете време за гледане на огъня и се придържайте към него. Една добра опция е след вечеря, когато огънят така или иначе е запален. Това време може да бъде и сутрин рано, когато огънят е необходим за стоплянето на хладната пещера. Ограничаването на употребата на огъня може да бъде по-трудно за тези, които живеят в ледникови зони, но просто напомнете на децата си, че когато сте били на тяхната възраст, няколко слоя животински кожи са били напълно достатъчни, за да ви стоплят. Не забравяйте, че вие сте патриархът (или матриархът – в зависимост от обичаите на вашата общност, свързани с фамилните структури на властта) и вие определяте правилата!

 

 

 

Обособете „стая за огън“ във вашия дом: Тези с по-малки пещери или колиби може да намерят приложението на този съвет за по-трудно, но дори един „ъгъл за огън“ може да спомогне за разграничаването на пространства във вашата жилищна площ, в които огънят е позволен, от такива, в които не е. В пространствата без огън насърчавайте традиционните дейности като разговорите (доколкото позволява настоящият ви речник), подострянето на стрели или рисуването с клечки върху кал. Припомняйки на децата си удоволствието от тези традиционни дейности, ще намалите примамливото въздействие на танцуващия пламък.

 

Бъдете наблюдателни за промени и споделяйте притесненията си: За много деца огънят е безвредно и приятно допълнение към животите им. Но за част от тях може да се превърне във всепоглъщаща страст. Ако забележите, че детето ви започва нездраво да се привързва към огъня, не чакайте, за да поговорите с него. Няколко чести поведения на пристрастеност към огъня са:

· Разсейване – игнориране на другите хора, когато са в стая, в която има огън;

· Свръхангажираност – разговори или мисли за огън, когато огънят липсва;

· Заблуждаване – тайно излизане с цел откриване/палене на огън; детето лъже, когато директно е попитано за огъня;

· Антропоморфизъм – говорене/отношение към огъня сякаш е съзнателно същество, макар че според възрастните, с които се консултирахме, това е малко вероятно, въпреки че тепърва трябва напълно да изключат възможността за присъствие на могъщи магически същества в ада.

 

Ангажирайте се със семейно време без огън: Този последен съвет е най-важният, тъй като, ако само ограничавате поведението и средата на детето си, то е обречено да негодува. Така че извършвайте приятни за цялото семейстово дейности, несвързани с огъня, и ги правете редовно. Разбира се, тези дейности ще зависят от региона и климата ви, но ловът и/или събирането е чудесен начин да бъдете активни и да осигурите оцеляването на семейството си. Ако вашето племе вече е открило музиката, издълбайте флейта от кост и поработете върху създаването на семейна песен. Вярвате в Бог (или божества)? Издълбайте някои елементарни икони на неговия/нейния/техния образ. Забавлението няма граници, когато положите усилия!

Накрая, запомнете, че огънят, както всички иновации, е както благословия, така и проклятие. Разбира се, той е направил живота ни по-лесен, оцеляването ни по-вероятно и може би ще доведе до най-голяма промяна в еволюционната парадигма в човешката история. Но също така е опасен, разрушителен и, да, вероятно e изпълнен с демонични сили, които ни желаят зло. Както с всичко друго в живота, ключът е в баланса. Ако можете да си представите какво е било преди няколко хиляди години, когато първите хора са започнали да ходят изправени и колко мъка са понесли от техните родители, вероятно ще проявите съпричастност към уникалното място, което вашите деца имат в еволюционния наратив. Същевременно, не забравяйте, че вие сте шефът и докато те не се чифтосат и не произведат жизнеспособно поколение, се случва това, каквото вие кажете. И, разбира се, то се случва, без да казваме, че в случая огънят е едновременно съзнателен и отмъстителен, смирено молим за неговата прошка за нашето безумие и за пощада на нашите преходни и незначителни животи.