Начало > Новини > Заедно четем
Заедно четем

Кампания „Заедно четем. Заедно се забавляваме“ започна на 6 май

 

 

От 6 до 26 май в София ще се проведе кампания „Заедно четем. Заедно се забавляваме“, организирана от Фондация СМАРТ. Тя е посветена на четенето, общуването и споделянето и е по повод на предстоящите дни на славянската писменост и култура.

 

В рамките на кампанията ще заработи „Веселата работилница“. Хората, които решат да се включат в нея, ще изработват оригинални подвързии за книги от хартия, плат, мукава и ще ги доукрасяват с моливи и боички, с мъниста и копчета. Материалите ще бъдат осигурени от организатора. Доброволци – от „Ландо: Арт & Хоби“, SOS Детски селища и приятели на Фондацията – ще помагат на участниците.


Могат да участват семейства с или без деца, партньорски двойки, приятелски групи. Единственото условие е да работят всички заедно.


Изработените с фантазия и ентусиазъм – и най-важното с дружни усилия – авторски изделия ще участват в конкурс „Най-оригинална подвързия за любимата книга“. Жури ще определи първите 10 най-интересни творения, които ще получат книги като награда.


„Веселата работилница“ може да бъде посетена на 12 май от 10,00 до 16,00 ч. в Южния парк в София по време на традиционния празник на спорта и семейството „Фамилатлон“, както и на 19 и 20 май от 10,00 до 16,00 ч. в читалищата „Братя Миладинови“ в кв. „Княжево“, „Средец – 1926“ в район „Красно село“ и ОКИ Дом на културата „Искър“ в ж.к. „Дружба 1“ – партньори на кампанията.


Във всяка от работилниците ще има кът за четене на приказки и споделяне кой какво харесва или не харесва в тях. Ще има още игри, скечове, приказен интерактивен театър.


В рамките на тези 20 майски дни във всяко от партниращите читалища ще има кътове за даряване на книги, с които сме готови да се разделим, за да споделим с друг – дори и многократно четени, но запазени. Тези книги, заедно с предоставените от някои от най-големите издателства и самите читалища, и изработените във „Веселата работилница“ подвързии ще бъдат дарени на децата и младежите от SOS Детски селища.


Кампанията е в духа на мисията на Фондация СМАРТ – чрез всяка дейност и инициатива да се подпомага възстановяването на пълноценното общуване между хората. Защото именно то отключва личната удовлетвореност и усещането за истинска принадлежност, развива способността да усещаш по-добре самия себе си и околния свят, обогатява емоционалния живот, носи наслада, щастие и хармония.


Но в забързаното всекидневие остава все по-малко време за такъв вид общуване. Постепенно губим и желанието и умението си за него – ставаме нетърпеливи към другите, фиксираме се в собствените си проблеми, не чуваме и не виждаме другите около себе си... Оказва се, че е по-лесно да бъдем невнимателни и дори груби към децата, защото са по-слаби от нас. По-лесно е да предявим претенции към партньорската си половинка или приятеля си, без да даваме нищо от себе си, защото приемаме присъствието и търпението им за даденост и задължение. И започваме да се чувстваме самотни, неразбрани и неудовлетворени.


Това, разбира се, може да се промени. Една малка стъпчица в тази посока е и кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме.“