Начало > Новини > 10 препоръки към родителите на първокласници
10 препоръки към родителите на първокласници

Децата тръгват на училище

През новата учебна година на хиляди деца им предстои да престъпят за първи път през прага на училището. Сред вълненията и нетърпението е важно всеки родители да направи необходимото, за да подготви най-добре цялото си семейство за този важен момент.

Ето 10 препоръки, които могат да ви помогнат за това:

 

 

Не забравяйте – авторитет №1 сте вие. Училището е ваш партньор, съюзник и помощник, но отговорността за образованието на вашето дете е ваша.


Насърчавайте детето. Предстои му да се сблъска с много нови и непознати неща, трудности, дори неуспехи – подкрепяйте го.


Припомняйте си основната цел – не трупането на знания, а създаването на умения за усвояване на знания.


Не се плашете от грешките. Помогнете на детето да изгради кураж да прави грешки, да ги поправя и да върви напред – това е важна част от изграждането на инициативността.


Най-ценният дар, който можете да дадете на своето дете, е добрата самооценка – вярвайте в детето и му го показвайте.


Не подценявайте ролята на дневния режим и разумната програма за извънкласни занимания – бъдете последователни, но не прекалено амбициозни.


Посветете време и усилия на изграждането на доверие между вас и учителката на детето – това е най-добрата подкрепа за вашето дете.


Не подкопавайте авторитета на училището пред детето – то има нужда от спокойствие и увереност. Ако не сте съгласни с определени правила, опитайте се да намерите взаимоприемливо решение с учителите на детето.


Опознайте родителите на другите деца от класа на вашето дете – силната родителска общност може да помогне за превръщането на училището във вълнуващо приключение.


Помнете, че най-сигурният път към успеха на вашето дете е успехът на всички деца – подкрепяйте усилията на класния ръководител и другите родители да създадат клас, в който всички деца успяват.