Начало > ПРОЕКТИ > Проект "Активно Бащинство"
Проект "Активно Бащинство"

Картинка Активно бащинство

Проект "Активно Бащинство"

 

Проекта „Активно Бащинство“, финансиран от швейцарския фондОАК“, цели да стимулира позитивното участие на бащите в отглеждането на децата.


Редица международни изследвания показват, че пълноценното участие на двамата родители в живота на децата има безспорни положителни ефекти върху физическото, емоционалното и социалното им развитие.

 


Въпреки, че все повече родители разпознават това, в обществото ни все още съществуват редица фактори, които възпрепятстват активното участие на бащите.


В следващите три години Асоциация Родители, заедно с партньорите ни от Фондация ПИК ще работи върху изследването на пречките, които институциите и стереотипите поставят пред бащите и ще разработи методология за премахването им.


За да направим това, ще създадем мрежа от професионалисти, работещи в училища, детски градини и болници, заедно с които ще отговорим на въпроса „До колко институциите у нас позволяват пълноценното включване на бащите“, а групите на бащите, които ще сформираме, ще помислят за това какво им какво им е нужно за да бъдат по-активни.


Във втората част на проекта Асоциация Родители и Фондация ПИК ще използват наученото, и заедно с групата на професионалистите ще създаде редица препоръки и методи, които да предоставят на институциите в България. Като част от тази фаза предвиждаме и провеждането на редица обучения за професионалисти, които да подобрят способностите им да стимулират участието и на двамата родители .


Постарахме се да направим всичко това възможно най-отворено за всеки, който има желание и смята, че може да допринесе. Ако искате да научите повече за проекта и приноса, който можете да имате като професионалисти, свържете се с нас на имейл: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .


За родителите и децата, които искат да дадат мнението си в процеса също сме предвидили специално място - редовни срещи по време на проекта. Ако желаете да участвате в срещите, можете да се свържете с нас на имейл: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .