Начало > СТАТИИ

А сега накъде, седмокласници?

 

И тази година кампанията по кандидатстване след 7 клас беше белязана от огромно напрежение, безсънни нощи и паническа размяна на информация сред седмокласниците и техните родители. Ето че резултатите от изпитите вече са ясни и започва голямото пресмятане: А сега накъде? Списъкът с желани паралелки се попълва като се редят от най-желаната към по-малко желана, толкова на брой, че да може да се класира на първо класиране по някоя позиция.


Стъпка по стъпка
Родителите могат да подават онлайн заявление за кандидатстване на децата след 7 клас в момента, в който учениците започнат да получават служебните си бележки. Получаването на служебна бележка с оценките от приемните изпит е от 13.06 до 19.07.2018 г. вкл.
Адресите са priem.mon.bg и 7klas.mon.bg. Двата сайта ще работят едновременно и ще постъпват в една и съща система, което означава, че независимо през кой сайт родителите подадат заявлението, то ще бъде прието.
Подаване на заявление за участие в първо класиране - 20.06.2018 - 26.06.2018 г.
Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени до 03 юли 2018 г. включително.


Полезни съвети

За тези родители, които сега са в кипежа на страстите, може би ще е полезно да чуят споделения опит на тези, които вече са минали по този път.

Прочети повече

Как да възпитате щастливо дете?

 

Възпитанието на детето е важен и отговорен процес. Какво можем да направим като родители, за да растат децата ни щастливи...

 

1.Децата са отражение на вътрешния свят на родителите. Те ясно копират модела на поведение на възрастните. Затова първият съвет е: нека започнем от себе си. Нужно е да обръщаме внимание на здравето си, начин на живот, хранене, отдих... Спокойните и радостни родители, излъчващи здраве, позитивизъм и увереност са добър прием за подражание.

Прочети повече

Да се намесвате или не в детските приятелствa...

 

Детето ви е поканило на гости новото си приятелче, но вие от пръв поглед не го одобрявате. Изяжда всички курабийки, които поднасяте, тананика си песен, която няма как да приемете... Какво да правите, да се намесвате ли или да приемете, че всеки сам си избира приятелите.

Възможни причини, поради които родителите не харесват новото приятелство...

1.Първата причина, поради която родителите обикновено не одобряват новото приятелство е, че се отразява негативно на детето им. То също започва да се държи арогантно, да използва цинизми, да обижда и т.н. Какво да правите?

*Въздържайте се от критики, не настройвайте детето си против новия приятел/ка, тъй като ефектът може да бъде обратен.

Прочети повече

Как възпитават децата по света

Навсякъде по света родителите искат да дадат най-доброто от себе си за своите деца... Но подходите на възпитание се оказват различни в отделните държави J.

Индия

Основното е да се възпита у децата стремеж към доброта, търпение и хармония. Детето се учи не само да уважава хората, но и природата, затова то никога няма да развали птиче гнездо или да хвърли камък по куче примерно. Също така голямо внимание се отделя на самообладанието – не бива да се крещи, емоциите трябва да се сдържат. В училище децата учат йога, имат уроци по медитация, набляга се не толкова на знанията, колкото на възпитанието. За оценки тук не се карат, главното е човек да бъде добър. Общуването с децата е доста неформално. Учителят, дори и непознат човек, може да погали детето по главата в знак на симпатия или да го прегърне, за да го успокои. Всички са открити един към друг. Но, как да бъде иначе, след като децата в училище имат и часове за това, как правилно да се усмихват.

Прочети повече

Ако детето бяга от училище...

 

Разбрали сте, че детето е избягало от училище... Следват скандали, майчини сълзи, бащини заплахи... А детето стои, гледа в пода и очаква наказанието си.

 

Защо детето е избягало?

Причините могат да са различни и е нужно да се разбере точния повод за бягството.

Това може да бъде баналната умора. Ако детето след часовете отива на английски, на китара, на плуване...  напълно възможно е просто да иска да си почине. В такива случаи обикновено се пропускат последните и „безинтересните“ часове.

Причината може да бъде, че детето не вижда смисъла в даден предмет. Защо да ходи на физическо, като след това отива да спортува или защо да ходи на математика, като после отива на допълнителни уроци и там ще решава и по-сложни задачи.

Прочети повече

Три родителски грешки, които влияят на децата

Мнението на родителите оказва огромно влияние върху децата. Отношението на малкия ученик към учителите и училището до голяма степен се формират въз основа на вашите мисли и изказвания. А често пъти дори не забелязваме какви коментарии правим по адрес на учителите и училището - критикуваме педагозите, удивляваме се на образователна система, подлагаме на съмнение решенията на училищното ръководство... Ако на такива разговори присъства детето, бъдете сигурни: нито една ваша дума няма да пропусне. Изводите, които ще си направи, безспорно ще повлияят на отношението му към училището и учебния процес. Ето и най-честите родителски грешки, които е добре да избягваме.

Прочети повече

За какво да поговорите с учителя...

Обикновено срещите с учителя се свеждат до разговор за оценките, особено ако те са лоши, и поведението на ученика. А ако засегнете и други, не по-малко важни теми, разговорът би бил по-полезен и по-конструктивен. За какво можете да попитате учителя и какво можете да му разкажете за детето си?


1.Разкажете на учителя за вашето дете.

Постарайте се да дадете допълнителна информация за вашето дете, която да е полезна за учителя. Например, ако детето лесно се разсейва, ако има нужда от ясно очертани отговорности, за да може да изпъкнат положителните му страни, ако трудно понася критиката... Всяка една подобна информация ще позволи на учителя по-добре да включи детето в учебния процес.


2.Как се справя детето със социализацията?

Често родителите се увличат в обсъждането на оценките и забравят за социалната същност на училището. Вие сте сигурни, че детето ви няма проблеми в общуването с връстниците си? Това не пречи да попитате учителя, има ли прояви на агресия в класа, вашето дете как реагира при конфликтни ситуации, работи ли добре в екип и т.н.

Прочети повече

На какво училището няма да научи детето

Много гениални хора са били самоуки или ниско образовани. Може би са станали изключителни учени, поети, художници, изобретатели, защото не са били обременени от училището. В живота са нужни знания и умения, за които детето обикновено няма да чуе в коридорите на училището или да му се обяснят на дъската в класната стая... Френският философ Албер Камю казва, че училището ни готви за живот в свят, който не съществува. Вероятно и вие ще се съгласите... Но как тогава децата ни да получат необходимите знания и умения за живота? Отговорността се пада на нас, родителите. Ето на какво е добре да научим децата си...

Прочети повече

Какво да правите, ако детето не иска да чете...

Много родители споделят, че в началните класове децата им не искат да четат. Това, по-скоро, е психологическа особеност на възрастта, отколкото проблем. Знаейки за тази „особеност“, много лесно може да разрешите ситуацията J. В началните класове е хубаво обучението да протича под формата на игра. Разбира се, децата в първи и в четвърти клас се различават, но всичките обичат да играят. Някои родители могат да възразят: „Моето дете прави това, което му кажа, като му кажа да чете и чете, без значение дали иска или не. Но помислете, вие как се чувствате, когато ви се казва какво да правите – било то на работа, в семейството... Може би ви се иска да отговорите, че и сами знаете, какво да правите, нали? Децата също имат право да решат, какво искат да правят. Въпреки, че често желанието и нуждата всъщност са различни J. За да могат все пак да се „срещнат“ е добре да приложите малки хитринки, използвайки именно играта.

Прочети повече

ВАЖНИ ЛИ СА ОЦЕНКИТЕ?

Разбира се, оценките в училище, наградите от конкурси и олимпиади не са за пренебрегване, те все пак са критерий за знанията на детето. Успехите в ученето са пряко свързани с училищния живот на детето, неговите взаимоотношения със съучениците, учителите, родителите. И все пак, какво означава успехът в училище? Това е достижение не само на самия ученик (без да омаловажаваме неговата заслуга), а и на неговите учители и родители.

Нека сега си представим ситуация, в която детето се старае, но оценките, които получава не са отлични, а добри. Родителите с всички сили се опитват да „повишат“ успеха, но с всяка година това става все по-трудно. Някои махват с ръка и приемат положението, други не спират с усилията... И едните, и другите обикновено трудно преживяват неуспеха на детето си на учебното поприще. Възниква въпроса, какво да правят в такива ситуации родителите?

Прочети повече

ЗАЩО ДЕТЕТО НЕ ИСКА ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ

„Не искаммм на училищеее...“, „Няма да ходя на училищеее...“ - вероятно често сутрините и у вас започват така :). Защо децата не искат да ходят на училище? Кои са възможните причини?


1. Родителите се страхуват

Страхувате се, че на детето може да му се случи нещо лошо в училище, някой може да го обиди, да го нарани и т.н. Имайте предвид, че всички ваши тревоги се предават на детето и то също започва да се страхува, дори ако преди това е било съвсем спокойно.

Какво да правите:

Спокойствие и пак спокойствие. Опитайте се да „изхвърляте“ негативните мисли. Помнете, че всички ваши страхове се предават и на детето. Бъдете сигурни, че вашето дете може да се справя и в трудни ситуации. Просто му имайте повече доверие.

Прочети повече

ВАШЕТО ОТНОШЕНИЕ ВЛИЯЕ НА ДЕТЕТО

Много родители се оплакват, че децата им въобще не ги чуват, когато им говорят. Но

това не е съвсем така. Децата в повечето случаи чуват всичко – какво им говорим,

какво им обещаваме... Как мислите, какви ли въпроси възникват у вашето дете след

телефонния разговор, който току-що сте приключили? Или мислите, че то е толкова

увлечено в своите си занимания, че въобще не се е и заслушало в думите ви. Имайте

предвид, че всъщност децата твърде често се заслушват в разговорите на възрастните

и следят какво се случва около тях. Ето защо е добре да бъдете внимателни по

отношение на вашите изказвания в присъствието на децата, независимо, че може и

да си мислите, че те не ви чуват.

Едно от нещата, за които родителите имат свое определено мнение, това е

училището.

Прочети повече

ТЕМПЕРАМЕНТ И ОБУЧЕНИЕ

Успешното обучение на детето в училище зависи от много фактори. Не малка роля играе също така и неговия темперамент. Какъв е темперамента на вашето дете и как може да се отрази на учението? Има 4 типа темперамент: холерик, сангвиник, меланхолих и флегматик. Няма лош или добър темперамент – всеки един тип има своите плюсове и минуси. Както и рядко се среща дадения тип в чист вид. Но ако обърнем внимание на тези природни особености, бихме могли да помогнем за създаването на оптиматилни условия за обучението на детето.

Прочети повече

АКО ДЕТЕТО НАРУШАВА ДИСЦИПЛИНАТА...

 

Какво казват родителите: вкъщи то се държи съвсем нормално. В училище попада в лоша компания; учителите не могат да въдворят нужния ред; самите ние не знаем какво да правим – никого не слуша.


Коментар на учителя: по въпроса за дисциплината, родителите могат да се разделят на три категории. Първата, за щастие, е най-многочислена – това са родителите, които винаги изслушват учителите, реагират адекватно, у дома разговарят с децата си. Да, резултатите с постоянни разговори, събеседвания, внушения идват може би по-бавно, но са най-ефективни. Важно е, учителите и родителите да се придържат към едно мнение и да бъдат партньори, а не врагове.

Прочети повече

БЕЗ КОНФЛИКТИ

В триъгълника учители-родители-деца, винаги са възможни конфликти.  И въпреки, че всяка ситуация изисква индивидуални решения, има правила, които ако следваме, биха довели до конструктивни отношения и решения.  Кои са основните родителски грешки, след като се е стигнало до конфликт между учителя и ученика. В единия случай родителите предпочитат да не се намесват, оставяйки детето само да се справи. В другия случай са в позиция на ревностна защита на интересите на детето. Да, родителите инстиктивно защитават детето си, но е важно да не се забравя, че има ли конфликт, всички участници са отговорни. Децата лесно може да използват това, че родителите им са на тяхна страна и да представят ситуацият  както на тях им е удобно. Затова е важно във всяка една ситуация да поговорите с детето, да изслушате неговата гледна точка,  да се опитате да разберете чувствата му, а след това непременно да поговорите и с учителя.


Как разговорът с учителя да бъде конструктивен?


*Изберете подходящо време за среща. Най-добре е предварително да се обадите на учителя и да уточните деня и часа.

Прочети повече

Как да помогнете на детето да се справи с учебния процес

Съвсем нормално е първокласниците да изпитват затруднения с усвояването на учебния материал. Не се притеснявайте, ако точно вашето дете има проблеми със задачите или четенето. Подобни проблеми са напълно преодолими с малко повече усилия и от ваша страна. Причините за затрудненията могат да бъдат различни: не достатъчна предучилищна подготовка, липса на интерес към учебния процес и вътрешната мотивация, недоверие към учителя, проблеми със съучениците, отсъствие на лични качества, необходими за учебния процес, като дисциплина, самостоятелност.

Прочети повече

КАК СИ СЪТРУДНИЧАТ УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ ПО СВЕТА

Активното взаимодействие между учители, ученици и родители е залог за успешна учебна година. Тази фраза е добре известна на всички, но как всъщност се реализира? У нас може би най-разпространени форми на взаимодействие се явяват родителски срещи, индивидуални разговори, съвместни мероприятия и т.н.

В Япония, например, учителят посещава ученика у дома с цел да види при какви условия живее той (нещо, което преди години се случваше и у нас). Тази практика е рапространена и в някои щати на Америка.

Прочети повече

ВЪЗМОЖНИ ПРОБЛЕМИ В УЧИЛИЩЕ

Децата ни прекарват голяма част от времето си в училище. И ако за едни се оказва трудно примерно домашното по математика, за други училището се превръща в синоним на проблеми, лошо настроение и всякакъв вид страдание. Причините за това могат да са толкова различни, но ето три, от най-често срещаните.


1.Проблем: детето силно преживява лошите оценки

Вашето дете си идва от училище, обляно в сълзи. На въпроса „какво се е случило“ , не отговаря, не си дава бележника. Оказва се, че това поведение е свързано с получена двойка, тройка, четворка... Винаги, когато оценката е по-ниска от пет, се случва така.

Прочети повече

ЗА КОНФЛИКТИТЕ МЕЖДУ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

Много деца се оплакват от своите учители. И много често родителите не обръщат внимание на тези оплаквания, приемат ги по-скоро като капризи. А от това, какви отношения ще се изградят между първите учители и детето, зависи и неговото по-нататъшно отношение към училището и желанието му за учене. Не е тайна, че има какво да желаем от българското училище, в частност и от учителите. Понякога се случва още с първите седмици или месеци с тръгването на училище, малките ученици да се сблъскат с непривично отношение от страна на учителя към тях: кръсъци, обиди, оскърбяване и т.н. Много често децата премълчават подобни ситуации и родителите научават за тях едва на родителската среща, когато се оказва, че конфликтът вече е наистина сериозен.

Какво би трябвало да предизвика у вас тревога и да ви покаже, че нещо в училище не е наред?

Най-важният признак е: детето отказва да говори за училище. То защитава своята психика, като избягва травмиращи ситуации.

Други признаци са: детето не иска да ходи на училище, започва да си измисля, че нещо го боли, търси причини, за да не посещава часовете. Няма желание да учи, когато сяда да си подготвя уроците, изпада в страх и паника.

Ако забележите подобно поведение на сина или дъщеря си, със сигурност е време за откровен разговор. Ваша задача е да разберете какво се случва.

Прочети повече

АКО ДЕТЕТО ИМА ПРОБЛЕМ С УЧИТЕЛЯ...

Проблемите не са само за големите J. С тях се сблъскват и децата. Основна задача на родителите е не просто да ги избавят, а да им помогнат да се справят с тях. Ако детето има проблем с учителя, от това, какви стъпки ще предприемете, зависи неговото поведение и по-нататък, когато вече е голямо: в разговори с началството, със съседите, със съпруга/та.

Стъпка 1: Изслушвайте детето

Не пречете на детето да изрази своите емоции. Постарайте се да се въздържате от оценки. Ако детето трудно изразява своите чувства и емоции (често се случва с малките ученици), опитайте да му помогнете с насочващи въпроси, като: „Струва ли ти се, че така не е справедливо“, „Може би се чувстваш обиден“... Когато детето разбере, че разговорът не е насочен към обвинения, а към съпричастност, то ще бъде откровено.


Стъпка 2: Обсъждайте

Не е нужно да налагате мнение и да давате оценки. Вашата задача е заедно с детето да анализирате ситуацията и да разберете различните гледни точки.

Прочети повече

ПРИЗНАЦИ ЗА ПРОБЛЕМИ В УЧИЛИЩЕ

· Рязка смяна на поведението. Например активното и жизнерадостно дете се превръща в затворено и мълчаливо, а любезното в грубо.

· Неадекватни реакции спрямо обичайни думи и действия. Например детето може да прикрие лицето си с длани, когато се обръщате към него, да се изплаши от звъненето на будилника или телефона, когато искате да го докоснете да се защитава така, все едно го удряте и т.н.

Прочети повече

АКО НЕ ОДОБРЯВАТЕ УЧИТЕЛЯ...

Училището е не само място, където детето се учи. Там то постоянно общува със съучениците си, с други ученици и разбира се, с учители. А училищният живот значително се усложнява, ако има конфликти с учителите. Като родители, какво бихте могли да направите, ако не харесвате даден учител по определени причини.


Ако учителят крещи...
Повишаването на глас, за да чуят всички ученици и крясъци на учителя, който е загубил контрол над емоциите – са две различни неща. Разликата може да направят дори първокласниците. Ако учителят си позволява да крещи на децата, определено условията за обучение се нарушават.

Какво да правите? Поговорете с другите родители. Разберете, техните деца дали се оплакват от подобно поведение на учителя. Ако фактите се потвърждават, съберете няколко конкретни примера и поговорете с учителя. Обяснете ситуацията и кажете какво ви безпокои. Не би трябвало да ви удовлетворява отговор, че до сега е нямало подобни оплаквания. Отбележете това, което се случва сега. В разговара самите вие не повишавайте глас.

Прочети повече

5 РОДИТЕЛСКИ ГРЕШКИ

 

За да бъде общуването между вашето дете и учителите приятно и хармонично, постарайте се да избегнете тези разпространени грешки.

Психолозите казват, че родителите трябва да подготвят за училище не само детето, но и себе си. Нека разгледаме най-често срещаните грешки, които допускат родителите в общуването с учителите на своето дете.


1.Отхвърляне на учителския авторитет

Много родители не винаги са готови да приемат факта, че сега някой външен човек може да внесе корекции в поведението на детето, да изрази оценка за действията му, да даде препоръки и да отправи определени изисквания. Психологически им е трудно да приемат, че сега не само те са „главните“. Дори и да не го изричате на глас, когато разговаряте с учителя, интонацията ви издава. В тази ситуация съветът е един: деверете се на учителя и приемете, че сега по-голямата си част от времето си детето ще прекарва с човек, който трябва да бъде авторитет за него.


Прочети повече

10 ЛЕСНИ ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИ

Адаптацията на детето в училище е дълъг процес, изискващ подкрепата и любовта на родителите. Ето няколко лесни и ясни правила, за които като че ли понякога забравяме, а те биха дали на малкия ученик повече увереност и сили в новите предизвикателства.


1.Показвайте на детето, че го обичате такова, каквото е, а не че цените само неговите постижения.


2.Не сравнявайте детето с връстниците му. Не му казвайте по никакъв начин, че то се справя по-лошо от другите.


3.По възможност честно и търпеливо отговаряйте на всички детски въпроси.

Прочети повече

КАК ДА НАУЧИТЕ ДЕТЕТО ДА УЧИ :)

Далеч не всяко дете се справя лесно с учебния материал. И тук нещата не опират само до сложни програми или строги изисквания. Често причината е, че детето не умее да учи. Защо това се случва и как да се справите?

В повечето случаи родителите, след като разберат, че детето не се справя в училище, започват да му се карат и да го обиждат. Благодарение на вас обаче, детето може да се научи да научава уроците  и да изпълнява успешно училищните задачи.

Мотивация

Ако оценките не са от най-добрите, то основна причина може да се окаже липсата на мотивация. На детето не му е интересно, не вижда смисъл в ученето, не изпитва необходимостта от получаването на нови знания... Често това се случва, защото точно така се държим ние, родителите. Ако детето чува как сме недоволни от работата си, от заплатата си, от безсмислието на висшето си образование, то подсъзнателно започва да си задава въпроси: „Защо трябва да правя нещо, като след това няма да съм доволен от живота си, няма да ми плащат достатъчно... ?“ За да мотивираме детето, като начало, е добре да бъдем добър пример за него. Детето би трябвало да разбере целта на своята работа благодарение на родителите си.

Прочети повече

НАУЧЕТЕ ДЕТЕТО САМО ДА СИ ПИШЕ ДОМАШНИТЕ

Ако не искате отново да „преминете“ основното образование, ще трябва да научите детето само да си подготвя домашните J. Ако детето не посещава занималня, домашните следва да ги подготвя у дома. А обстановката вкъщи е различна от тази в училище. Детето по всяко време може да стане, да обиколи стаите, мама няма да му пише двойка, никой няма да му се скара, че е погледнало отговора... Това поражда една свободна атмосфера, която от една страна развива интереса към знания, но от друга предполага и по-голяма безотговорност.

Как времето, посветено на уроците, да бъде ползотворно?

1.Детето трябва да знае, че всеки ден, след като се върне от училище у дома и си почине (час, час и половина) трябва да отдели време за домашните. Ако посещава школа по рисуване или танци, подготовката на уроците ще се отложи за по-късно, но е добре да не остава за вечерта. При положение, че детето е втора смяна, писането на домашните е по-добре да става сутрин, а не вечер. Ако имате първокласник, имайте предвид, че адаптацията може да продължи и половин година. През това време е добре родителите да помагат на детето да свикне с новия режим.

 

Прочети повече

КАКЪВ Е ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ?

Добрият учител изгражда облика на доброто училище. Но какъв трябва да бъде добрият учител?

1.Добрият учител често задава въпроси и умее да изслушва отговорите

Това е универсално умение, което веднага откроява много аспекти на учебната дейност. Добрият учител не поставя въпроси, които не изискват отговори. Нито пък формални или трудни въпроси, които напрягат и притесняват. Добрият учител често задава въпроси, които винаги предизвикват по-голям или по-малък интерес за учениците. Това може да са леко подсказващи въпроси или такива, които насочват учебния процес. Неговите въпроси просто не могат да останат без опит за отговор, дори и на ум.


2.Всички ученици в класа на добрия учител са личности

Може би е излишно да напомняме, че добрият учител не унижава учениците както физически, така и психически. Зачита тяхната уникалност и неповтиримост, умее да намира у всеки един ученик доброто и силните му страни. Дори и с проблемните деца успява да намери пътя към разбирателството.

Прочети повече

7 ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАТ И РОДИТЕЛИ, И УЧИТЕЛИ

 

И родители, и учители допускаме грешки във възпитанието на децата. Ясно е, че няма безгрешни, но когато осъзнаваме грешките си, имаме шанса да не ги повтаряме. Ето и често допусканите грешки.

1.Принуждаване

Обичайна ситуация: детето не иска, но и родителите, и учителите го принуждават. Детето по някакви си негови причини не иска да направи дадено нещо. Възрастните не се интересуват от причините, просто го заставят да го направи. Посланието в случая е нещо подобно: „Ти само не можеш, ти нямаш воля и опит, но аз имам!“ Този, който често бива принуждаван, живее в конфликт със себе си. Да правиш всичко принудително е сигурен път към загубване на собственото „аз“. Така че, би трябвало да си даваме сметка, че когато принуждаваме децата, всъщност разклащаме волята им и им създаваме навика да страдат и да търпят.

2.Порицаване

Порицанието е любима родителска, а също и учителска манипулация. Работи моментално и ефективно. Посланието би могло да бъде: „Ти си лошо и ужасно дете, но не можеш нищо да скриеш от мен. Не забравяй, че те наблюдавам и всичко виждам“. Ако сте порицавали детето, особено в присъствието на други хора, ето какво всъщност сте направили: демонстрирали сте своето превъзходство; обявили сте детето за лошо и това чувство ще остане задълго у него; „внесли“ сте страх от собствените грешки, недостатъци, постъпки.

Прочети повече

ДЕТЕТО МЪЛЧИ... НЕ ИСКА ДА КАЖЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА...

Като родители, няма как да не сте попадали в ситуация, когато се чудите как да изкопчите какво, всъщност, се случва с вашет пораснало дете... Интуицията ви подсказва, че нещо става, но вашият тийнеджър не е достатъчно словоохотлив...

Какво да направите, за да се докоснете до света на детето, как да го накарате колкото може повече да ви разказва и споделя? Като при това не накърнявате неговата самостоятелност и независимост.

За да започнете разговор е нужно да изберете правилното време. Това не бива да бъде по време на вечеря или докато бързате към автобусната спирка... Най-добре е, да речем, след вечеря или по време разходка.

Децата са много чувствителни към нашите настроения. Ето защо, ако не сте готови за разговор, по-добре е да го отложите.

Учете се да изслушвате детето. Не бързайте с критики или съвети – това само още повече ще го отдалечи от вас.

Прочети повече

5 ПРАВИЛА ЗА ПЪЛНОЦЕННО ОБЩУВАНЕ МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ

На всеки родител, кога по-често, кога по-рядко, му се налага да общува с учители. Тези отношения са неизбежни, ако детето ви е ученик.

Ето няколко прости, но важни правила, които ще положат основите на нормалните, равнопоставени и делови отношения между родители и учители:


1.Придържайте се към елементарните правила на вежливост

Тук е сложно да се добави каквото и да е, но понякога е полезно още веднъж да се напомнят важните неща.

2.Обръщайте се към учителя на „вие“ и по фамилия

Това правило важи дори, ако учителят ви се струва твърде млад, почти като „ваш син или дъщеря“. По този начин ще установите нужната и уважителна дистанция.

3.Въздържайте се от изблици на емоции при разговор с учителя

Бурните емоции ще ви попречат да чуете позицията на преподавателя. Ако в момента не можете да се овладеете, ако вашите емоции са прекалено силни, по-добре се извинете и помолете да отложите срещата, за да „преусмислите“ информацията в спокойна обстановка и да бъдете готови за конструктивен диалог с учителя.

Прочети повече

ДОВОЛНА СЪМ ОТ УЧИЛИЩЕТО

Дарина Генчева, майка на първокласник, споделя своите впечатления от училището.

 

Кои са най-големите трудности, които срещнахте?

Сякаш се оказа, че не сме подготвени толкова, колкото искахме J. Знаехме, че предстои училището и въпреки това, всичко ми се стори изведнъж. Ето нашето малко момче порасна и е ученик... За мен, като родител, трудностите са, че от самото начало се започва с натоварването, поднася се много информация за кратко време. Така детето си мисли, че не може да се справи. А, според мен, просто му трябва малко повече време за адаптация.

Имаше ли и приятни изненади за вас?

Да. Чудесно е, че се предлага занималня след учебните часове, има стол, както и безплатни закуски, които се приготвят всяка сутрин на място в училището. Също така има много извънкласни кръжоци. Така децата имат възможност за допълнителни занимания в самото училище, което си е голям плюс.

Как се справи вашето училище с тежките раници?

Във всяка класна стая, всяко едно дете си има индивидуална кутия, в която се съхраняват всички учебни помагала и учебници, необходими за часовете през седмицата.

Прочети повече

СПОКОЙНА СЪМ ЗА МОЯ УЧЕНИК...

Спокойни или напрегнати са родителите със своите ученици? Какво ги радва и какво ги притеснява? Срещат ли проблеми с тежките раници, занималнята, училищния стол?


Ето какво споделя Пламена Иванова, майка на първокласник:


Кои са най-големите трудности, които срещнахте?

Може би няма да е учудващо и изненадващо - ранното ставане и самото нагаждане към новия режим, заедно с отговорността и нагласата относно подготовката за следващия учебен ден.

Имаше ли и приятни изненади за вас?

Да, разбира се. Много се радвам, че детето ми сравнително бързо успя да премине в този нов етап от развитието си. С усмивка и желание ходи на училище. Така и аз съм спокойна. Щастлива съм, че всеки ден "трупа" нови знания и приятелства.

Как се справи вашето училище с тежките раници?

Тук е редно да благодаря за разбирането на учителите. Част от учебните помагала и пособия остават в класната стая. По този начин децата ни са улеснени от гледна точка на тежките раници.

 

Прочети повече

ЕДИН МЕСЕЦ НА УЧИЛИЩЕ...

Измина почти месец от началото на учебната година... С какви трудности и радости се срещат родителите? Как се решават проблемите с тежките раници, храненето, домашните?

 

Ето отговорите на Дилянка Христова, майка на първокласник:

 

Кои са най-големите трудности, които срещнахте?

Самото приемане в първи клас беше най-голямата трудност, предполагам, че и за други родители е така.


Имаше ли и приятни изненади за вас?

Най-приятната изненада е нашата класна. Както, може би, всички родители, така и ние се притеснявахме какъв човек и педагог ще имаме за класен ръководител. Сега на всеки, който ме попита как е първокласникът, аз отговарям, че е чудесно, защото има наистина страхотна класна и се чувства добре!

Как се справи вашето училище с тежките раници?

Раниците, които децата носят, са почти празни. Носят си блок за рисуване, несесер, шише за вода и кутия за храна. Два пъти в седмицата имат ФВС - тогава носят и гуменки, но ако времето позволява, играят на двора и съответно не са необходими. Когато се налага, носят и тетрадките за домашно, но като цяло всички учебници и пособия са в клас. Раниците са сравнително леки.

Прочети повече

АЛКОХОЛ, ЦИГАРИ, НАРКОТИЦИ...

Струва ви се рано да говорим за това? Та децата са едва на 11! Всъщност никак не е рано. Децата навлизат във възраст за експериментиране, а и по-широкото и лишено от контрол пространство, в което се озовават, напускайки началното училище, отваря възможности за ситуации, в които те могат да бъдат подложени на натиск от средата. По-добре е да бъдат подготвени за всичко това. В програмите за здравно образование в училище тези теми са донякъде застъпени. Децата са имали и ще продължат да имат часове, в които ще говорят за вредата от алкохола, цигарите и наркотиците. Възможно е дори те да знаят повечко от вас по някоя от тези теми. Затова няма да е излишно да се пообразовате малко, особено за различните видове наркотици, тяхното въздействие, употреба и предлагане. Материали има колкото щете. Трябва да сте подготвени и да използвате всеки удобен момент, за да говорите или да коментирате с тях някоя от тези теми.

Прочети повече

РАЗГОВОРЪТ ЗА СЕКСА

Най-лесният начин да започнете разговор с децата за сексуалните отношения е като говорите с тях за любовта и отношенията между хората, които се обичат. В тази възраст децата вече имат достатъчно натрупан социален опит, имат представа за влюбени хора, за целувки, за сватби, за бременност и раждане. Това е сериозна основа, от която може да започнете разговор, че някой ден и те ще изпитат такива чувства, че ще имат желание да споделят времето, мислите, сърцето, тялото си с един определен човек. Именно вие като родители трябва да им разкажете за любовта, нежността, за интимните отношения между хората и за това, че те се ръководят от чувствата си, а не от инстинкта си. Бихме ви посъветвали сами да провокирате разговор на тази тема. Как?

Прочети повече

ЗАСИЛЕНО ЖЕЛАНИЕ ЗА САМОСТОЯТЕЛНОСТ

Детето вече се чувства голямо и иска към него да се отнасят като към голям човек. Разбира се, това няма да му попречи само след пет минути да се хвърли на врата ви или да се сгуши до вас в креслото. Но и през ум да не ви е минало вие да се опитате да се държите с него като с бебе, особено ако наоколо има други хора. Сега е удобният момент да му покажете, че му давате възможност да взема самостоятелни решения, но това означава и да поеме отговорност за последствията от тях. Дрехите за пореден път са разхвърляни из цялата стая? Не мърморете, само напомнете, че за дрехите има закачалки в гардероба, а за мръсните – кош с пране. Ако на другата сутрин се развихри лека буря, че блузата е измачкана, а чорапите - мръсни, само констатирайте факта с нещо от типа: „Да, гадна работа. Ако блузата беше на закачалка, а чорапите – в коша, нямаше да е така.“ Детето само ще си направи извода. Ако не от първия път, то в някой от следващите.

Пети клас е периодът, когато повечето деца започват сами да ходят на училище. Помогнете на детето да изгради спокойствие и самочувствие, че може да се справи: няколко пъти изминете заедно пътя до училище и обратно по най-безопасния маршрут; ако се налага да ползва градски транспорт, обърнете му внимание как да разпознава спирките, да следи дали номерът на автобуса е точно този, който му трябва, дали не се качва в обратната посока...

Прочети повече

ТАЙНИТЕ СТРАХОВЕ

Децата във възрастта към пети клас са нападнати от страхове. Колкото и да не ви се вярва, един от най-големите е, че няма да оправдаят очакванията на родителите и учителите си. Разбирате ли сега колко им е трудно? Хем искат да са големи и самостоятелни, хем търсят одобрението на родителите и учителите си. Лутащи се и разкъсвани между тези две неща, децата често изглеждат в поведението си по-остри, отколкото са всъщност. Ако искате те да продължат да споделят с вас, не се присмивайте на тревогите, че косата им не седи, както те искат, или че имат пъпка на носа. За тях наистина е сериозна тревога, а това означава, че и вие би трябвало да я приемете по същия начин, ако държите да сте близо до детето си.

Прочети повече

ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ЕКСТРА, НАРЕЧЕНА „ПУБЕРТЕТ“

Според специалистите навлизането в пубертета започва около 10-ата година на детето. За нормална граница се приема навлизането в пубертета при момичетата да е между 9-ата и 15-ата година, а за момчетата – между 11-ата и 16-ата.

Първата фаза на пубертета е известна като транзитна или преходна. Това е фазата, в която се намират обикновено голяма част от момичетата и поне половината от момчетата при преминаването им в пети клас. През транзитната фаза при децата настъпват физиологични промени, които подготвят тялото им да изпълнява след време репродуктивните си функции. Външно това се изразява с: поява на вторични полови белези, бурен растеж, нехармонично развитие на различните части на тялото, мутиране на гласа... Понякога те настъпват доста внезапно и със скорост, която трудно успяваме да осмислим.

Прочети повече

5-И КЛАС - НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО

 

Последната голяма промяна в училищния живот на детето в пети клас е новата организация на времето и пространството. Ако до миналата година повечето му време е преминавало в една класна стая, сега класът може да се мести в отделни кабинети за всеки час или за част от часовете. Възможно е преподавателите да имат различни изисквания за подреждането на децата по чиновете. Колкото и дребна да изглежда на пръв поглед, това е промяна, нарушаваща усещането за сигурност на детето и внасяща елементи на тревожност и напрежение в училищното му ежедневие.

За преместване от кабинет в кабинет децата разполагат с 10 минути, в които трябва да приберат учебниците си от предишния час, да отидат в новия кабинет и да се приготвят за следващия час. В началото ще им е малко трудно и доста напрегнато, най-вече защото се изисква да разчитат на себе си и на своята организация.

Именно по коридорите петокласниците, които доскоро са били най-големите в началния курс, осъзнават, че неформалната йерархия на старшинството в средния курс ги е поставила отново в ролята на „най-малките“.

Прочети повече

5-И КЛАС - НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕЗИК И УЧЕБЕН МАТЕРИАЛ

 

Най-очевидното, което ще забележите само при разлистване на страниците на учебниците, е обемът на уроците – станали са по-дългички. Освен това обаче са и по-сложни, съдържат повече понятия, по-детайлни връзки между разглежданите елементи на темата, езикът е с по-високо ниво на абстракция. И за да е пълна картинката, трябва да добавим и по-голямото количество изучаван материал.

Какво означава всичко това в ежедневието на децата?

На 10-11 год. те са далеч по-уравновесени и хармонични в опознаването на света чрез опита и експериментирането, но все още имат нужда от много визуализации, от нагледни представяния и от активно участие в познавателния процес – като да сложат бобче в намокрен памук в стъклен буркан, за да видят как ще му се отрази липсата на слънчева светлина например. Към края на четвърти клас повечето деца са в състояние да правят ясна разлика между причина и следствие и в по-сложни ситуации, научили са се да разпознават емоциите на другите, както и собствените си и да ги контролират, могат сравнително добре да вербализират собствения си опит, да изразяват мнение и да се аргументират. Но едно от най-важните умения, което им е необходимо за усвояването на учебния материал в пети клас, все още е в процес на формиране. Става дума за това, което специалистите наричат преход от допонятийно към понятийно мислене. Или казано простичко, децата все още се учат да мислят в понятия, да мислят абстрактно. При условие че учебният материал в пети клас е организиран в по-голямата си част около понятия, съвсем обяснимо е защо те срещат трудности при усвояването му.

Прочети повече

КАКВО ПОКАЗВАТ ОЦЕНКИТЕ?

 

Децата стават много чувствителни към оценките и ако не им бъде обяснено, че това показва моментното състояние на знанията им, те приемат, че тези цифри оценяват самите тях. Това е сериозен риск детето да загуби мотивация. Ниските оценки не означават, че детето е оглупяло през няколкото месеца на лятната ваканция или пък че новите учители не са в състояние да преподават добре и да оценяват справедливо. Просто то преминава през период на адаптация и му е необходимо време, за да се успокои и преподреди разбърканите пластове на света си.

 

Прочети повече

6 НАЧИНА ЗА ПО-БЪРЗА АДАПТАЦИЯ В 5-И КЛАС

 

· Помогнете на класния ръководител по-бързо да опознае децата – планирайте общи занимания извън училище: боулинг, пикник, ходене на пица или кино.

· Вие също ще имате нужда от адаптационен период, след като вече контактувате с нов учител, поел грижата за детето ви – първоначалната дистанция се преодолява най-добре с интензивни контакти. Поддържайте постоянна връзка с класния ръководител. Заедно с него обсъдете кой е най-подходящият начин за това. Има различни варианти: един от тях е създаването на фейсбук или мейлинг група, в която редовно получавате информация от класния ръководител за случилото се в училище и имате възможност да напишете какво мислите или да споделите притеснения, идеи. Децата знаят за тази група и това, че родители и класен ръководител са в постоянна връзка, оказва влияние на поведението им в училище. Възможни са и други варианти. Как точно ще го направите е ваш избор, но едно е безспорно – свободното протичане на информация между училището и родителите вдъхва спокойствие и сигурност на децата и улеснява адаптационния им период.

Прочети повече

ПЕРИОДЪТ НА 5-У КЛАС СЪВПАДА С ТИЙНЕЙДЖЪРСТВОТО

 

Периодът на пети клас съвпада и с началото на нова криза на развитието на детето: децата се превръщат в тийнейджъри.

През този етап вашето дете пораства и променя основните си интереси. Определящи за тази възраст са важността на социалния живот, изграждането на първите истински и сериозни приятелства, включително и първите влюбвания.

Порастването на децата и преминаването им от начален етап в пети клас създава пространство за нови борби за лидерства в класа. Отношенията между децата стават нестабилни и хаотични.

Прочети повече

БЕЗ НАШИЯ УЧИТЕЛ

 

До четвърти клас децата имат един основен учител, който е с тях почти през цялото време. Началният учител изпълнява функциите на преподавател, на възпитател и на контролиращ. За повечето деца между първи и четвърти клас началният учител се превръща в нещо като още един родител..

В пети клас цялата тази ясна структура на авторитета и обгрижеността се променя. Децата навлизат в нов етап от порастване и едно от предизвикателствата е и липсата на основен учител. На негово място се появява класен ръководител, който в най-добрия случай има пет-шест часа седмично с децата. През останалото време, а то е приблизително пет пъти повече, те са с други учители. Това създава у децата усещане за „невидимост“, което може да доведе както до чувство на обърканост, напрежение и тревожност, така и до опиянение от чувството за свобода – вече мога да правя каквото си искам и няма кой да ме види. Индивидуалният подход е заменен от нови принципи и правила.

Прочети повече

СТРАШЕН ЛИ Е "СТРАШНИЯТ" 5-И КЛАС

 

Пети клас е вододелната линия между началната и средната степен на обучение, т.е. сериозна промяна в живота на децата и независимо от това дали ви харесва или не, тя е ново и различно преживяване както за детето, така и за цялото семейство. Периодът на преминаване от начално към средно ниво на образование съвпада с началото на „обективна криза на развитието на децата на 10-11 год.“. Според оценката на педагозите в пети клас значително се увеличава броят на децата, които изпитват затруднения при обучението и адаптацията към новите условия на организация на учебния процес.

Прочети повече

ОБЩУВАНЕ МЕЖДУ ВРЪСТНИЦИ

За ефективното общуване е нужно детето да умее много неща – внимателно да слуша, да изразява своите мисли и чувства, да уважава събеседника си, да се договаря. Всичко това много зависи и от развитието на речта в тази възраст. В детската градина детето попада в колектив и формирането на навиците за общуване се изгражда постепенно с помощта както на възпитателите, така и на родителите.

Ако наблюдаване известно време как си играят децата в двора на детската градина, лесно ще разберете кои се очертават като лидери, кои са срамежливи, кои се налагат, кои отстъпват… Подобни тенденции, разбира се, не са зададени или установени завинаги, те се променят. Все пак децата тепърва се изграждат и социализират. Те имат нужда от опит и време в общуването. А родителите могат да им помогнат в това. За целта е важно:

· да не „лепваме“ етикети нито на своето, нито на чуждите деца;

· да обсъждаме, а не осъждаме дадена ситуация или поведение;

· да разискваме, а не да налагаме мнение.

При проява на агресия, разбира се, не оставайте безучастни. Не е нужно да раздавате правосъдие, но е нужно да заявите позиция, която не одобрява насилието. И не забравяйте, че личният пример и най-добрият учител. Показвайте на децата си как е редно да се общува, как се изграждат добри и уважителни отношения между хората.

Прочети повече

ПЕТ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ

 

Тъй като безспорно за всеки родител най-важно е детето му да е здраво, ето как можете да се противопоставите на неприятните болести, за да бъдат дните в детската градина спокойни и усмихнати.

1. Консултирайте се с вашия педиатър и изгответе подходяща за вашето дете схема за укрепване на имунитета.

2. Пълноценното хранене е от голямо значение. Обикновено около 17-18 ч., когато прибирате детето от градина, то е гладно и е склонно да погълне огромни количества вредни храни, ако му позволите, а след това да откаже здравословната вечеря. Затова се погрижете да му осигурите пълноценна вечеря в по-ранен час. Детето трябва да приема достатъчно количество белтъчини (млечни продукти, месо), плодове и зеленчуци, да получава чрез храната необходимите витамини и микроелементи. Прекомерно сладките и мазни храни влияят неблагоприятно на имунната система.

3. Спазвайте дневния режим. Детето се нуждае от достатъчно сън – според стандартите за ранно детско развитие на УНИЦЕФ децата се нуждаят от поне 9-10 часа нощен сън и 1-2 часа следобеден, за да се поддържат имунната и нервната система, както и да се осигури действието на хормона на растежа.

Прочети повече

ИГРАЙТЕ И УЧЕТЕ

Тръгването на детска градина не изключва нуждата на детето от общуването с родителите, от играта, от вълнуващи съвместни преживявания. Съчетавайте приятното с полезното. И наред със забавлението „преподавайте” и своите знания.

Ето няколко идеи за образователни игри

Лети, лети...

Няма по-забавни мигове за детето от тези, когато цялото семейство се включи в играта. Застанете всички в кръг. Един от вас трябва да назовава предмети и ако даденият предмет може да лети, всички трябва да разперите ръце, а ако не може – клякате. Който сгреши, изгаря от играта. Например вие казвате: „Лети, лети... къща. Лети, лети....самолет.” Като съответно на „къща“ трябва да клекнете, а на самолет – да разперите ръце. Неволните грешки от ваша страна ще внесат още смях и настроение. Постепенно „усложнете” играта. Давайте характеристики на къща – от какво е направена, вие в къща ли живеете, колко стаи имате и т.н. Така ще обогатите речниковия запас на детето.

Прочети повече

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАНИМАНИЯ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

В детската градина ще ви предложат допълнителни занимания - английски език, плуване, народни танци и т.н. Много родители решават, че изучаването на чужд език е задължително. И вероятно имат право. В ранна детска възраст децата запомнят бързо и е добре това да бъде използвано по най-рационалния начин в тяхна полза. Изучаването на чужд език развива паметта, вниманието, мисленето. Все пак не бъдете особено амбициозни по отношение на усвояването на език в тази възраст – за две занятия седмично детето ще усвои отделни думи и фрази, ще научи песнички и стихчета, но не очаквайте да проговори свободно. Имайте предвид, че ако детето расте в двуезична среда и в семейството или обкръжението ви се говори на два или повече езика, то това може да доведе до по-трудно и бавно формиране на речеви умения на български език или до смесване на различните езикови системи при употребата им.

В тази възраст движението е безкрайно важно за детето

Дори да не запишете малкото човече още от първа група на спорт, осигурете му необходимите условия за достатъчно бягане, скачане, катерене. А ако детето е твърде енергично, подвижно, палаво – не бързайте да го наричате хиперактивно. Повишената физическа и емоционална активност е характерна за повечето деца. За хиперактивност говорим тогава, когато са установени промени на физиологично и психично ниво от психолози/психиатри и се назначава терапия.

Ако решите да запишете детето на допълнително спортно занимание, то ползите са безспорни. Спортът формира ценни качества като дисциплина, отговорност, толерантност. Помага и за социализацията. Съобразявайте се с препоръките на специалистите кой спорт е подходящ за възрастта на детето ви – в тази възраст то все още бурно расте и неподходящото натоварване може да попречи на правилното му развитие.

Прочети повече

РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ, ДЕЦА

Учителките в детската градина са тези, в чието лице малкото човече ще търси едва ли не нещо като копие на мама. Ето защо е добре да обясните на детето, че докато е в детската градина и вас ви няма там, всичко, което иска да каже на някого, може да каже на госпожата. Ако не иска супа, ако някой го обиди, ако не може да си завърже обувката... Тя ще го изслуша, ще му помогне, ще го защити, ако се налага.

Прочети повече

СПЕЦИАЛНО ЗА ТАТКОВЦИ

 

Ето няколко конкретни насоки за татковци, чиито деца тръгват на детска градина:

· Включвайте се заедно с майката в родителските срещи, в различни тържества и инициативи в детската градина – детето ви ще бъде щастливо от факта, че и мама, и татко са дошли да го гледат и ще се почувства истински значимо и обичано.

· Попитайте персонала с какво бихте могли да сте полезни и да допринесете за групата или за цялата детска градина – освен с доброволна работа по облагородяване на помещенията и двора, можете да предложите да се включите в различни инициативи, да организирате спортни игри с децата, да им представите професията си или други забавни занимания, които те ще помнят дълго.

· Всеки ден отделяйте време за детето си. И се старайте да го прекарате по най-пълноценния начин. Безсмислено е два часа да обикаляте парка с чувство на досада, но е безценно, ако посветите 15 минути на искрени забавления и смях.

Прочети повече

ДОКОСВАНЕ ДО ВЪТРЕШНИЯ СВЯТ НА ДЕТЕТО

След като се приберете у дома от детската градина осигурете на детето спокойствие и уют. Опитайте се ненатрапчиво да се докоснете до вътрешния му свят, да разберете как се чувства, какви са страховете и радостите му.

· Поиграйте и приятелски си поприказвайте. Попитайте детето какво е закусвало, обядвало, с какви играчки е играло, дали се е запознало с някого. Разкажете му и за своя ден. Избягвайте да питате дали му е харесало в детската градина и дали утре ще отиде пак – това може да му внуши мисълта, че там може и да е лошо и е възможно и да не ходи.

· Преди лягане започнете да разказвате приказка за момченцето/момиченцето, което съвсем скоро тръгнало на детска градина. Но не разказвайте цялата приказка наведнъж. Оставете да има и за следващите вечери. На следващия ден след като разберете как вашето дете е прекарало деня в детската градина, ще продължите приказката за героите, които също така са прекарали чудесно. Чрез приказката се опитвайте и да разрешавате проблемни ситуации. Детето ще знае, че не винаги всичко е идеално, но важното е да можем да намираме решения. Постепенно разказвайте заедно. Така по-лесно ще разберете как се чувства то в новата обстановка. Не забравяйте, че на тази възраст децата трудно споделят преживяванията си. По този начин ще му помогнете и именно в тази насока – да осъзнава собствените си емоции и да се опитва да ги споделя.

 

Прочети повече

РАЗДЯЛАТА ПРЕД ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

 

Раздялата с мама или татко трябва да бъде бърза и кратка. Ако на вратата на детската градина детето започне да плаче и да ви моли да се върне, не отстъпвайте. В противен случай ще ви манипулира и занапред и ще продължава да ви устройва подобни сцени. Кажете ли веднъж „тръгвам”, непременно тръгнете.

Повярвайте на госпожата, че щом влезе в стаята, малчо бързо се успокоява и всичко е наред. Освен това практиката показва, че детето много по-бързо свиква с новата среда, отколкото си мислят мама и татко. Имайте предвид, че някои деца се разделят по-лесно с татко, така че може да пробвате и този вариант.

 

Прочети повече

КАКВО ДА ИМА В ДЕТСКАТА РАНИЦА

 

В детската градина ще ви информират какво трябва да подготвите за детето от вкъщи.

Обикновено списъкът включва:

· комплект за преобличане,

· пижама,

· пантофи,

· евентуално протектор за матрак и

· хигиенни материали (мокри кърпи, салфетки, сапун, тоалетна хартия).

 


 

По-малките деца често се цапат или заливат с вода или чай, докато изградят уменията си за самообслужване. Затова е хубаво да имат поне два комплекта резервни дрехи и достатъчно бельо. Погрижете се дрехите да са лесни за обличане и събличане, да нямат сложни закопчавания или трудно да минават през главата. Обувките съответно да са лесни за обуване и събуване – на този етап за предпочитане са обувките без връзки.

 

Прочети повече

ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВРЕМЕТО

 

Сутрин така организирайте времето, че да е достатъчно за всичко. Да, струва ви се невъзможно, но все пак всичко се свежда до изграждането на добри навици. Едно от условията за това е събуждането да бъде навреме. Предвидете минутките за разбуждане, за гушкване, за сутрешен тоалет, обличане, прическа. Някои деца имат нужда сутрин от похапване вкъщи, преди закуската в детската градина, особено ако времето от ставането до излизането е повече от половин-един час. В този случай предупредете персонала, че детето закусва вкъщи и е възможно да не е гладно и да не изяжда закуската си в градината.

 

Прочети повече

ПЪРВИТЕ ДНИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

Именно от тях зависи какво ще е по-нататъшното отношение на детето към новото място. Това от своя страна влияе и върху неговото здраве, и върху отношенията му с другите деца. Опитайте се да превърнете началото в нещо като мини празници. Защото точно първите дни, така както бързо минават, така и повлияват на следващите срещи с новото като нещо радостно или като нещо ужасно. Ако детето плаче и не иска да отива на детска градина, гушнете го, успокойте го, разкажете му колко вълнуващи моменти го очакват. Или се опитайте да отвлечете вниманието му с друга интересна тема – защо например не му разкажете как кучетата, охлювите, мравките (това, което срещате по пътя си) също имат своя детска градина и сутрин бързат за там. Или просто се усмихнете и му предложете да стигнете до детската градина пеейки, казвайки гатанки и смешки или подскачайки на един крак. J

Интересните идеи винаги разпалват детското въображение. А вашето спойствие и ведрост се предават на детето.

Прочети повече

ДНЕВНИЯТ РЕЖИМ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

 

Режимът в детската градина е приблизително следният:

7.30 ч. - 8.30 ч. Прием на децата и утринна гимнастика

8.30 ч. - 9.00 ч. Закуска

9.00 ч. - 12.00 ч. Педагогически ситуации, дейности по интереси, игри и разходки

12.00 ч. - 12.30 ч. Обяд

12.30 ч. – 13.00 ч. Тоалет и подготовка за сън

Прочети повече

И МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ Е НА 3 ГОДИНКИ ВЕЧЕ И ТРЪГВА НА ГРАДИНА

 

Замисляли ли сте се през първата година от живота на детето ви, колко време сте прекарали плътно до него? Вероятно 365 х 24... И в това няма нищо необичайно.

Според психолозите:

До 1 година детето се нуждае от контакт с родителите си 24 часа в денонощието. След 1,5 година то вече не изпитва този силен страх от раздялата с най-близките и може в известна степен да „допусне” до себе си по-малко познат човек. Обикновено към 2-рата година „демонстрира” по-голяма независимост. Постепенно разбира, че на света има и други големи и добри хора, освен мама и тати, баба и дядо.

Всъщност тази последователност на разширяване на кръга на общуване има огромно значение за благополучната адаптация на детето и към детската градина, и към училището, и към обществото като цяло.

Така или иначе времето тече... и нещата се променят. Неусетно се изнизват дните и вашето малко човече е вече на 3 години. Смята се, че именно това е възрастта, когато е добре детето да постъпи в детска градина. То вече е готово да започне да общува с външния свят още по-активно, да изгражда нови контакти с връстници и с възрастни, да изпробва нови модели на поведение. Разбира се, окончателното решение е ваше, в зависимост от индивидуалните особености на детето и алтернативите, които имате. Но не забравяйте, че в крайна сметка детето има нужда от социална среда, в която ще формира редица важни качества и ще натрупа ценни знания. С ваша помощ то ще се справи с новите изисквания на новата обстановка. Е, това не се случва изведнъжи изисква се време и търпение.

Прочети повече

ЕДНО ПИСМО НА ЕДНА МАЙКА

 

Скъпи хора по целия свят,
Днес синът ми тръгва на училище. За известно време всичко ще му бъде ново и чуждо. Иска ми се да бъдете добри и мили към него.
До този момент той беше пълен господар на дома, командваше всичко живо в задния двор. Аз бях винаги край него, за да се погрижа за раните му и да го утеша. Но сега нещата ще се променят.
Тази сутрин той ще излезе, ще ми махне с ръчичка и ще започне своето голямо приключение, което вероятно ще включва войни, трагедии и страдания...
За да живее в този свят, ще са му необходими вяра, обич и смелост. Затова, хора, иска ми се да го хванете за ръка и да го научите на нещата, които трябва да знае:
Научете го, но ако може, нека това да стане с грижа и любов. Научете го, че на всеки мошеник се пада и по един герой; че на всеки недостоен политик се пада и по един всеотдаен водач; че на всеки враг се пада по един приятел. Научете го на чудесата на книгите...
Дайте му достатъчно време, за да размишлява на спокойствие над вечната загадка на птиците в небето, пчелите в слънчевата светлина и цветята по зелените склонове.

Прочети повече

5 НЕЩА, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА УВЕДОМИМ УЧИТЕЛЯ

 

Хронични заболявания, алергии и други здравословни проблеми: Дори и незначителни неразположения трябва да бъдат споделени, за да може да се реагира бързо в случай на усложнения. Учителите трябва да знаят за здравословния проблем на детето и да могат да реагират бързо.

Трудни теми: Всеки родител знае кои са силните и слаби страни на детето, в кои занимания от предучилищната група е показало най-ниски резултати. Ако знае това, учителят ще може да обърне специално внимание на слабите страни и да намери точния подход, за да помогне за напредъка на детето.

Семейни проблеми: Ако в семейството има загуба на близък, развод, болест или дори ново бебе, тези вълнения оказват влияние върху детската психика. Ако учителят знае за тези промени, той ще избере подходящ начин да помогне на детето да се справи с училищните задължения.

Прочети повече

РОЛЯТА НА УЧИТЕЛЯ

 

Нека ви припомним няколко факта:

Факт номер 1

Учителят също е човек, не само професионалист, който ще работи с детето ви. Понякога той няма да има отговорите на въпросите, които ви вълнуват, но това не го прави некомпетентен. Просто трябва да откриете отговорите заедно.

Факт номер 2

Учителят иска детето ви да успее, което по същество ви прави съмишленици. Има и малък нюанс – учителят иска всички деца да успеят. Ако обаче се замислите по-сериозно, вие също искате всички деца да успяват, защото така детето ви ще се наслаждава на стимулираща и творческа среда.

Прочети повече

ТОАЛЕТНИТЕ

 

На пръв поглед, въпросът за малката и голямата нужда може да изглежда доста смешно. При по-внимателно вглеждане обаче ще откриете, че учениците прекарват от 5 до 7 часа в училище, без да ползват тоалетната, защото в нея няма вода, тоалетна хартия, сапун, вратите не се затварят, а хигиената е... под въпрос.

„Стискането” е основна причина за редица заболявания на отделителната система – от хроничен запек и дехидратация (защото децата се въздържат да пият вода в училище) до възпаления и дори рак на дебелото черво. Липсата на условия за измиване на ръцете водят до повишаване на риска от заболяване от хепатит А. Има и рискове за психичното здраве – от повишена напрегнатост и смущения в концентрацията до негативна самооценка и негативно отношение към собственото тяло.

Прочети повече

ДЖОБНИТЕ ПАРИ

 

1. Обяснете на детето смисъла на джобните и правилата за използването им. Въведете правило за даване на пари назаем на съученик – например: Може да услужиш с до определена сума на свой съученик, за да си купи храна или за някаква друга нужда. Обяснете на детето разликата между нужда (например храна, когато си гладен) и желание (играчка или сладолед) и защо не е правилно да дава големи суми назаем.


2. Заедно с детето направете списък на вредните и забранените за купуване неща. Оставете го само да прави предложения за списъка, вие само му подсказвайте критериите. Така детето ще разбира смисъла на забраната и по-рядко ще я нарушава.


3. Първоначално давайте на детето джобни пари всеки ден, като постепенно увеличавате времето – два пъти в седмицата, един път в седмицата. Позволете на детето да изразходва джобните си пари по свой избор.

Прочети повече

ЗА И ПРОТИВ ЗАНИМАЛНЯТА

 

Предимствата на занималнята

 

 • децата са на сигурно място;
 • учат се да учат;
 • приготвят си уроците по програмата за следващия ден и не е необходимо вечер да пишат домашни;
 • имат творчески или спортни занимания по интереси;
 • общуват и играят сред връстници и приятели, а родителите им могат да работят спокойно.

 

 

Всичко щеше да е наред, ако я нямаше и... другата гледна точка

 

 • липсва индивидуален подход за работа с всяко дете, а важи темпът на работа с групата;
 • понякога цял ден децата са зад чина, затворени в класната стая;

ЗАДАЧИТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ В ДНЕВНИЯ РЕЖИМ НА ДЕТЕТО

 

Водене и вземане от училище – водете го 15 минути преди началото на първия учебен час и го взимайте от училище навреме. Когато го вземате навреме, вие изграждате у него и умението за точност и отговорност към поетия ангажимент.

Извънкласни занимания (език, спорт, изкуство) –  започнете учебната година с по-ниска натовареност по отношение на извънкласните дейности и достатъчно време за игра. Не включвайте повече от две дейности, едната от които задължително да е спорт.

Подготовка на домашните – Помагайте, но никога не подготвяйте домашните вместо децата. В противен случай оценките в училище ще са ваши, а детето никога няма да се научи да се справя само.

Прочети повече

МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ И ТАБЛЕТИ

 

В реда на нещата е родителите да искат да имат информация за това, което се случва с детето, докато е извън полезрението им. Мобилният телефон на малкия ученик е един от възможните отговори на тази нужда. Важно е да прецените плюсовете и минусите, когато взимате решение относно това какъв телефон да дадете на детето.


· Едно от предимствата от това детето да има телефон в първи клас е това да имате връзка с него и да знаете как е, къде е и какво се случва с мъника. Важно е да знаете обаче, че по правило използването на телефон по време на час е забранено, така че трябва да се съобразявате с графика на междучасията, за да звъните на детето. Друг е въпросът, доколко първолакът наистина се нуждае да бъде проверяван всяко междучасие. Добро решение, за да се чувствате спокойни и същевременно да осигурите лично пространство на детето, е да договорите с учителката подходящото време, в което да се свързвате с нея, както и да получите уверението й, че тя ще ви потърси, когато това е необходимо.

Прочети повече

ДОМАШНО ПРИГОТВЕНА ХРАНА

Кутията с домашна храна е широко разпространена практика в много европейски училища, но у нас като че ли все още е рядкост. Не се притеснявайте да приготвите такава кутия, ако смятате, че така ще осигурите по-добро хранене на детето си в училище. Ето няколко съвета, за да е успешен този опит:


· Проверете къде може да се храни детето ви с домашно приготвената храна. Храненето на чина или на перваза на прозореца в коридора скоро ще убие желанието му да си носи храна от вкъщи. Обикновено в училищния стол има отделено място за хранене на деца, които си носят храна от вкъщи.


· Не се карайте и не натяквайте, ако част от храната се връща недоядена. Подобен подход може да доведе единствено до изхвърляне на храната, за да се избегнат неприятностите вкъщи.


· Приготвяйте храната заедно с детето. Когато то е вложило емоция и творчество, много по-вероятно е да хапва с по-голям ентусиазъм.

Прочети повече

УЧИЛИЩНИЯТ СТОЛ

 

В повечето училища има стол. В него на децата се предлага обяд – супа, основно ястие и десерт. Някои столове предлагат на първолаците закуска в 10 часа. Обикновено тя включва топла напитка (чай или мляко) и някаква тестена закуска (обикновено приготвена в самия стол).

Важно е да попитате: кой и кога ще води детето в стола, какви са цените на купоните, къде и на какъв период от време се продават, къде можете да се информирате за дневното меню и кога можете да посетите стола.

 

 

Прочети повече

БЕЗОПАСНОСТТА НА МАЛКИЯ УЧЕНИК

 

В първи клас децата все още са под непрекъснатото наблюдение на учителите, но постепенно започват да се опитват да са по-самостоятелни. Най-доброто, което можем да направим в този случай, е да научим детето на някои основни правила за безопасност. Започнете с проверка дали детето ви знае и може тези неща:

· Знае трите си имена, имената на родителите си и домашния си адрес.


· Знае разликата между добра и лоша тайна. Добрата тайна е забавна. Лошата тайна го кара да се чувства неприятно. Да разкаже за лошата тайна на родителите си е правилно, това не го прави „предател”.

Прочети повече

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ УЧЕНИЧЕСКАТА РАНИЦА

 

Ето на какви изисквания трябва да отговаря ученическата раница:

 

Тегло – да не превишава 10-15 % от теглото на детето, т.е. ако вашият първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

 

Ширина и височина – не бива да превишава ширината на раменете, височината да не е повече от 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

 

Презрамки – трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може раницата да се носи и когато детето е само по блузка, и когато е с дебело яке. Учете детето да носи раницата с двете презрамки, за да предотвратите гръбначните изкривявания.

 

Гръб – препоръчително е да е с твърд гръб, но да има меки подложки на нивото на кръста.

 

Прочети повече

5 ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДОБРА САМООЦЕНКА

 

1. Не забравяйте, че детето научава повече, когато се поощрява за постиженията, отколкото, когато се санкционира за неуспехите.

 

2. Поощрявайте детето за конкретни постъпки – веднага след като е направило или казало нещо хубаво и за усилията, които полага независимо от резултата.

 

3. Вярвайте в детето. Когато то вижда, че родителите са убедени в способността му да овладее някое умение, то също вярва, че може да успее.

 

Прочети повече

АДАПТАЦИЯ БЕЗ СТРЕС - ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА?

 

Когато детето тръгне на училище, то попада в нова среда и се изправя пред множество нови трудности. Това изисква от него пълна мобилизация на способностите му за адаптация. Децата по принцип са гъвкави и приспособими, но не бива да забравяме, че този процес поглъща голяма част от енергията им и може да доведе до различни затруднения.

Ключът тук е в търпението и постоянството от страна на възрастните: напомнянето, вниманието към успехите и увереността, че детето ще се справи, могат да направят чудеса с течение на времето.

За детето ще бъде по-лесно да се адаптира към новата среда, ако родителите му се запознаят с правилата в училище и въведат част от тях и вкъщи: например детето самостоятелно да връзва обувките си, да отсервира след хранене, да прибира моливите и боичките си след рисуване на определено място и т.н.

 

Прочети повече

Агресията между деца - реална или виртуална: какво можем да направим?

 

Въпреки всички усилия, които полагаме, за да цари мир и хармония във взаимоотношенията на децата в училище, може да се случи така, че детето ни да се сблъска с прояви на агресия. Какво можем да направим в такъв случай?

Преди всичко трябва да умеем да различаваме отделните прояви на по-груба игра между децата от истинския тормоз. Тормозът се състои в продължителни и постоянни действия, оказващи физическа или психическа вреда на някого, който не е в позицията да се защити: системна кражба на джобни пари, злобни подигравки и неуместни шеги, понякога дори бой. В последните години тормозът все повече се пренася онлайн чрез използването на интернет или на мобилния телефон – обидни или злонамерени послания чрез sms-и или mms-и, заплахи през електронни писма, кражба на профили в социалните мрежи, коментари в чата, неприлични и неудобни снимки или други още по-крайни форми като уебсайтове, създадени с намерение за причиняване на вреда на отделен човек или група от хора.


Всички форми на тормоз в мрежата имат много по-вреден ефект от обикновения тормоз, тъй като авторите му се чувстват силни поради анонимността си и жертвите няма къде да се скрият от своя преследвач – те могат да бъдат жертви ден и нощ, навсякъде, където и да са. Онлайн тормозът излиза далеч извън рамките на училищния двор и остава в пространството много по-дълго време от изречената дума, което прави потърпевшия уязвим през цялото време. Анонимността на отсрещната страна пък създава изкуствено усещане за недосегаемост.


Тормозът е форма на междуличностен конфликт и може да бъде прекратен, затова бъдете готови да го разпознаете и да действате!

Едно от най-големите предизвикателства за родителите е да знаят, че детето им има проблем, а не е способно да говори за него. Някои деца не са склонни да споделят своите тревоги. Но вие можете да работите върху това детето да свикне да споделя с вас.


Какво можете да направите, за да споделя детето с вас?

1. Слушайте внимателно. Всеки иска да бъде изслушван, включително и децата. Когато детето ви започне да изразява своите идеи за света, слушайте с уважение какво говори.

2. Не прескачайте направо на заключението. Понякога на децата им отнема много време да стигнат до същността на историята си. Опитайте се да не  отговаряте, преди да сте чули края.

3. Похвалете детето, когато ви помоли за помощ. Това е добър начин да окуражите детето да дойде отново да сподели своите притеснения.

4. Уважавайте проблемите на детето, дори да смятате, че то няма такива. Ако се подиграете на детето заради страха му от чудовището под леглото, по-късно то няма да сподели с вас за побойника, който го тормози.

5. Припомняйте периодично на детето, че трябва да дойдат при вас и да сподели, ако някой го заплашва или се чувства застрашено от нещо.

Повечето деца, започвайки училище, имат трудности във взаимоотношенията със своите връстници. За психичното здраве на малчуганите е важно те да са спокойни за своята сигурност в чуждата среда. Полезно е, преди проблемите да възникнат, да установите правилата за безопасността на детето.


Когато усетите, че има някакъв проблем с вашето или с някое друго дете, не се колебайте да споделите с класния ръководител. Заедно с него ще намерите решение, което може да помогне по най-добрия начин. Бихте могли да потърсите помощ и от училищния психолог или педагогически съветник. В случай, че тормоза се случва онлайн можете да се консултирате със специалисти от Националния център за безопасен интернет на тел. 124 123 или чат линията в сайта. Ако тормозът продължи, не спирайте, а се обърнете към други хора и специалисти – ръководството на училището, външни специалисти – психолог, медиатор, експерт от Отдела за закрила на детето (ОЗД) или на Национална телефонна линия за деца тел. 116 111 към  Държавната агенция по закрила на детето (ДАЗД).


Не изключвайте вероятността, че освен жертва детето ви може да се окаже и в ролята на насилник. От родителска гледна точка това е доста по-трудна ситуация.


Как да постъпите, ако детето ви е в ролята на насилник?


1. Изяснете фактите. Поискайте максимално подробна информация какво точно се е случило, без да да се впускате в обвинения чия е вината.

2. Изразете съчувствие за сложната ситуация и покажете готовност да предприемете мерки за изясняване на проблема.

3. Запазете спокойствие, критикувайте конкретното поведение и се въздържайте от емоционални изблици и квалификации за личността  на детето като цяло. Потърсете съвета на педагогическия съветник или на психолог.

4. Ако проблемът се появи  повече от три пъти за два месеца, приемете, че не се справяте успешно с разрешаването му и потърсете специализирана помощ от психолог.

Повече за успешната адаптация на най-малките ученици към училищната среда можете да научите от ежегодния Наръчник за родители на първокласници на Асоциация Родители, който се разпространява безплатно в училищата в цялата страна.

Прочети повече

10 грешки в родителството

 

Една любима фраза за родителството гласи : „Подгответе детето си за пътя, не пътя за вашето дете.“


Днес ще говорим за 10те най-често срещани грешки, които родителите допускат в стремежа си да дадат най-доброто на своите деца. Намерението ни не е да сочим с пръст, а да повдигнем темата за отговорното родителство.

 

Грешка # 10: Величаем децата си.

 

Много от нас живеят в общности, сформирани около децата. Ние отглеждаме нашите деца в домове, в които те са в центъра. Нашите деца обичат това, разбира се, защото животът ни се върти около тях. И през по-голямата част от времето ние нямаме против да е така, понеже тяхното щастие е и наше щастие.

Но е важно да се има предвид, че децата се създават, за да бъдат обичани, а не величаени. Така че когато ние се отнасяме към тях като център на вселената, им даваме лош пример и не им помагаме в това да бъдат по-подготвени за истинския свят.

 

Грешка # 9: Вярваме, че нашите деца са перфектни.

 

Нещо, за което често се говори днес от професионалисти, които работят с деца (психолози, учители и т.н.) е, че родителите не искат да чуят нещо негативно за децата им. Когато се повдигне на въпрос или опасения, свързани с поведението на детето дори и когато са казани с любов, обикновено реакцията е да се атакува вестоносецът.

Истината може да боли, но когато слушаме с отворено сърце и ум, ние можем да използваме информацията в наша полза. Така можем да се намесим рано, преди ситуацията да излезе извън контрол.

 

Грешка # 8: Живеем косвено чрез нашите деца.

 

Прочети повече

АДАПТАЦИЯ БЕЗ СТРЕС – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА?

 

Когато детето тръгне на училище, то попада в нова среда и се изправя пред множество нови предизвикателства. Това изисква от него пълна мобилизация на способностите му за адаптация. Децата по принцип са гъвкави и приспособими, но не бива да забравяме, че този процес поглъща голяма част от енергията им и може да доведе до различни затруднения.

 

 

 • Дори да е посещавало подготвителна група, в 1-ви клас детето се сблъсква с цял набор нови правила – да не се разхожда в час, да следи сигналите на звънеца, да подрежда чантата и принадлежностите си, да следва инструкциите на учителя, да се движи по определен начин по коридорите, да ползва тоалетни от непозната разновидност и още много, много други. Всичко това е различно от ежедневието у дома и от реда в детската градина. Запомнянето и особено спазването на тези правила е трудно за децата и процесът може да доведе до повишен стрес, ако реакцията от страна на учителите и родителите е свързана с порицание, наказания и липса на подкрепа при допускане на грешки. Ключът тук е в търпението и постоянството от страна на възрастните: напомнянето, вниманието към успехите и увереността, че детето ще се справи, могат да направят чудеса с течение на времето.

 

 • За детето ще бъде по-лесно да се адаптира към новата среда, ако родителите му внимателно се запознаят с правилата в училище и въведат част от тези правила и вкъщи: например детето самостоятелно да връзва обувките си, да отсервира след хранене, да прибира моливите и боичките си след рисуване на определено място и т.н. Така малкият ученик няма да се обърква от разноречиви послания у дома и в училище и ще се чувства уверен, че с порастването е по-способен да се справя с отговорности „като големите“.
Прочети повече

КАКВО НИ ЧАКА В 5 КЛАС?

 

Най-очевидното, което ще забележите само при разлистване на страниците на учебниците, е обемът на уроците – станали са по-дългички. Освен това обаче са и по-сложни, съдържат повече понятия, по-детайлни връзки между разглежданите елементи на темата, езикът е с по-високо ниво на абстракция. И за да е пълна картинката, трябва да добавим и по-голямото количество изучаван материал.


Какво означава всичко това в ежедневието на децата ни?


На 10-11 год. те са далеч по-уравновесени и хармонични в опознаването на света чрез опита и експериментирането, но все още имат нужда от много визуализации, от нагледни представяния и от активно участие в познавателния процес – като да сложат бобче в намокрен памук в стъклен буркан, за да видят как ще му се отрази липсата на слънчева светлина например. Към края на четвърти клас повечето деца са в състояние да правят ясна разлика между причина и следствие и в по-сложни ситуации, научили са се да разпознават емоциите на другите, както и собствените си и да ги контролират, могат сравнително добре да вербализират собствения си опит, да изразяват мнение и да се аргументират. Но едно от най-важните умения, което им е необходимо за усвояването на учебния материал в пети клас, все още е в процес на формиране. Става дума за това, което специалистите наричат преход от допонятийно към понятийно мислене. Или казано простичко, децата все още се учат да мислят в понятия, да мислят абстрактно. При условие че учебният материал в пети клас е организиран в по-голямата си част около понятия, съвсем обяснимо е защо те срещат трудности при усвояването му.

 

Повечето преподаватели са наясно със сложността на учебния материал в пети клас, както и с малкото време, с което разполагат в часовете, за да могат децата да усвоят новите знания. Затова се опитват да компенсират сложността с повече обяснения и писане в тетрадките, а липсата на учебно време – с повече домашни за трениране на новите умения у дома. Въпреки това на децата не им е лесно.


Какво можем да направим като родители?

Прочети повече

ПЕТ НЕЩА, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА УВЕДОМИМ УЧИТЕЛЯ

 

1. Хронични заболявания, алергии и други здравословни проблеми: Дори и незначителни неразположения трябва да бъдат споделени, за да може да се реагира бързо в случай на усложнения. С особена сила това важи, ако става въпрос за заболявания като диабет, епилепсия или припадъци с неизяснен произход, астма, сърдечно-съдови проблеми и силни хранителни алергии. При тях има реален риск от шокова реакция на организма с фатални последствия, затова учителите трябва да знаят за здравословния проблем на детето и да могат да реагират бързо. Ще им помогнете ако:

 

 • Направите списък с важната информация за здравословния проблем, какво да се наблюдава като симптоматика и стъпките за действие при проява;

 

 • Напишете в списъка вашите телефони и контакти на близки, които могат да се отзоват веднага;

 

 • Посочите и телефоните на личния лекар на детето или на друг лекуващ лекар, запознат със състоянието му.

 

 • Психолозите съветват подобна информация да се съобщи на всички хора от общността – родители, съученици и други учители, за да се гарантира сигурна среда за детето и адекватна и бърза реакция при проблем от здравно естество.

 

2. Трудни теми: Всеки родител знае кои са силните и слаби страни на детето, в кои занимания от предучилищната група е показало най-ниски резултати. Ако знае това, учителят ще може да обърне специално внимание на слабите страни и да намери точния подход, за да помогне за напредъка на детето.

 

Прочети повече

ПЪРВИ ДНИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

Именно от тях зависи какво ще е по-нататъшното отношение на детето към новото място. Това от своя страна влияе и върху неговото здраве, и върху отношенията му с другите деца.

 

 

 • Опитайте се да превърнете началото в нещо като мини празници. Защото точно първите дни, така както бързо минават, така и повлияват на следващите срещи с „новото“ като нещо радостно или като нещо ужасно. Ако детето плаче и не иска да отива на детска градина, гушнете го, успокойте го, разкажете му колко вълнуващи моменти го очакват. Или се опитайте да „отвлечете“ вниманието му с друга интересна тема - защо например не му разкажете как кучетата, охлювите, мравките (това, което срещате по пътя си) също си имат своя детска градина и всяка сутрин бързат за там. Или пък просто се усмихнете и му предложете да стигнете до детската градина, пеейки любими песнички или казвайки си смешки, гатанки, или подскачайки на един крак :) Интересните идеи винаги разпалват детското въображение. А вашето спокойствие и ведрост се предават и на детето.

 

 • Имайте предвид, че е от значение и последователността при ходенето на детска градина. Нека детето свикне с мисълта, че от понеделник до петък всеки има задължения - то е на детска градина, мама и тати са на работа. А събота и неделя са дните за семейни забавления. Това ще се случи, ако не се отклонявате от този график. Ако решите, че в сряда детето няма да ходи на детска градина, защото не иска, плаче, моли се да си е вкъщи, вие самите нарушавате графика и затруднявате адаптацията. Освен това малкото съкровище разбира, че има варианти и е способно да ви манипулира. Ето защо в случай, че детето не е болно, не превръщайте „работния“ ден в „почивен“. Не забравяйте, че правилата не затрудняват, а улесняват живота на детето.

 

Прочети повече

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ В УЧИЛИЩЕ – ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ

 

В реда на нещата е да искате да имате информация за това, което се случва с детето, докато е извън полезрението ви. Мобилният телефон на малкия ученик е един от възможните отговори на тази нужда. Важно е да прецените плюсовете и минусите на това решение.

 

 

 • Изследванията не дават категоричен отговор на въпроса, дали излъчването от апарата е напълно безопасно, но специалистите съветват времето за ползване на телефона да се ограничи до минимум.

 

 • По правило ползването на телефон по време на час е забранено, така че трябва да се съобразявате с графика на междучасията, за да звъните на детето. Друг е въпросът, дали първолакът се нуждае да бъде проверяван всяко междучасие.

 

 • Добро решение, за да се чувствате спокойни, е да договорите с учителя подходящото време, в което да се свързвате с него, както и да получите уверенията му, че той ще ви потърси в извънредна ситуация с детето.

 

Прочети повече

АДАПТАЦИЯ КЪМ ДЕТСКАТА ГРАДИНА: СПЕЦИАЛНО ЗА ТАТКОВЦИ

 

Като че ли сме свикнали да приемаме, че мама е главната действаща сила в отглеждането на детето, макар че все по-често се срещат бащи, споделящи не само финансови отговорности, а и такива, касаещи храненето, хигиената, емоционалното развитие на мъниците. И ако се съгласим с мнението на Аристотел, че мъжете стават по-късно бащи, отколкото жените - майки, че на мъжете им трябва повече време, за да усетят и почувстват новата си роля, да осмислят ситуацията, то бихме били и единодушни, че до 3-тата година на детето е задължително тати да разгърне възможностите си, напълно осъзнал вече какво се очаква от него :)

 

Ролята на татко във възпитанието на малчо в никакъв случай не е по-маловажна от ролята на мама. Всяко дете има нужда от хармонично развитие, което може да получи само при участието и на двамата родители. Ако човек с раждането си не осъзнава съществуването на двата свята - мъжкия и женския - в лицето на мама и тати - то той е ограничен в своите възможности, много по-трудно ще се ориентира в света навън. И ако мама е тази, която ще прегърне по най-топлия начин наскърбеното мъниче, то тати е този, който ще му вдъхне увереност да продължи по пътя и да преодолее трудностите.

 

И момчетата, и момичетата се нуждаят от общуването с тати, от неговата любов, сила и решителност. За момчетата тати е нужен като образец за подражание. От него те получават представа как трябва да се държат. Във възрастта между 3 и 5 години момчетата моделират своето поведение в съответствие с бащиния пример. За момичетата тати също е образец за мъжко поведение. Контактът с тати е всъщност техният първи опит в общуването с мъжете и бащината фигура е моделът, който стои в основата на бъдещите партньорски взаимоотношения. Ненапразно съществува мнението, че жените интуитивно избират мъже, приличащи на бащите им.

 

Ако по някаква причина бащата трайно отсъства от живота на детето, потърсете начин то да има връзка с други значими за него мъже – чичо, вуйчо, дядо, по-голям брат… Участието на грижовен мъж помага на детето да се развива пълноценно и хармонично.

 

Скъпи татковци, ако дотук накратко ви представихме в най-общ план колко сте важни и незаменими за вашите деца, позволете да ви дадем и няколко конкретни препоръки, свързани с периода, когато вашите деца посещават детска градина.

Прочети повече

УЧИЛИЩЕТО Е ЗА ВСИЧКИ

 

Асоциация Родители винаги е подкрепяла приобщаващото образование за децата със специални образователни потребности (СОП). Въпреки че специализираните училища са доста по-евтин вариант да се осигурят на едно място всички необходими технически помагала и средства за обучение на децата със специални нужди, истината е, че там те се чувстват отхвърлени от обществото и им е отказано правото да общуват с други деца. Ние вярваме, че България трябва да си постави за цел да осигури достатъчно добри условия, истинска подкрепяща среда за всички деца в масовото училище – така че те да порастат уверени и можещи възрастни. Именно това е същността на приобщаващото образование, но все още има няколко основни пречки, които затрудняват този процес:

 

Липсата на достъпна архитектурна среда като асансьори, рампи, просторни класни стаи, стаи със специално предназначение (сензорни, оборудвани с апаратура и уреди);

Прочети повече

ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНОСТ ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА

 Когато достигне тийнейджърска възраст, детето вече се чувства голямо и иска към него да се отнасят като към голям човек. Разбира се, това няма да му попречи само след пет минути да се хвърли на врата ви или да се сгуши до вас в креслото. Но и през ум да не ви минава вие да се опитате да се държите с него като с бебе, особено ако наоколо има други хора.


Сега е удобният момент да кажете, но най-вече да покажете, че му давате възможност да взема самостоятелни решения. Дайте му възможност да разбере, че ако иска да е самостоятелно като възрастните, това означава и да поеме отговорност за последствията от взетите решения. Дрехите за пореден път са разхвърляни из цялата стая? Не мърморете, не четете конско по въпроса, само напомнете, че за дрехите има закачалки в гардероба, а за мръсните – кош с пране. Ако на другата сутрин се развихри лека буря, че блузата е измачкана, а чорапите - мръсни, само констатирайте факта с нещо от типа: „Да, гадна работа. Ако блузата беше на закачалка, а чорапите – в коша, нямаше да е така.“ Детето само ще си направи извода. Ако не от първия път, то в някой от следващите.


Пети клас е периодът, когато повечето деца започват сами да ходят на училище. Помогнете на детето да изгради спокойствие и самочувствие, че може да се справи. Разделете задачите на прости стъпки и се уверете, че детето се справя с тях:

 

 • няколко пъти изминете заедно пътя до училище и обратно по най-безопасния маршрут;

 • ако се налага детето да ползва градски транспорт, обърнете му внимание как да разпознава спирките, да следи дали номерът на автобуса е точно този, който му трябва, дали не се качва на автобус с правилния номер, но в обратната посока;

 • проверете дали ключът на детето не заяжда в ключалката и изтренирайте пускането и спирането на алармата, ако ползвате такава;

 • поговорете с детето към кого може да се обърне, ако изпадне в затруднение във ваше отсъствие – съседи, роднини, полиция;

 • оставете на видно място списък с важни телефонни номера и следете детето да има под ръка работещ телефон.

 

И още няколко важни подробности, които не трябва да забравяме, ако искаме да насърчим изграждането на самостоятелност у нашия тийнейджър:

 

 • Говорете с детето всеки път, но най-вече, когато то има нужда от тези разговори.

 • Не подценявайте тревогите му.

 • Уважавайте мнението му, но поставете ясни правила и следете за тяхното спазване.

 • Не се отнасяйте с пренебрежение към опитите му да се държи като голямо. Това е нещо като игра на подражание, чрез която детето се учи.

 • Внимавайте, когато критикувате. Стремете се да критикувате поведение, определено действие или реакция, но не и личността на детето.

 

 • Хвалете! Не приемайте, че одобрението ви се подразбира. Всеки път, когато детето направи нещо, което заслужава похвала, му го кажете.

 • Формулирайте ясно какви резултати очаквате от детето, но го оставете само да извърви пътя до тях.

 

 • Припомняйте си от време на време, че не е лесно да си нито голям, нито малък, ту знаещ, ту незнаещ и проявявайте повече търпение.

 

Повече за тийнейджърските неволи и родителската подкрепа можете да прочетете в Наръчника за родители на петокласници на Асоциация РОДИТЕЛИ, който тази есен отново ще се разпространява безплатно в училищата в цялата страна.

Източник на снимката: https://pixabay.com/en/girl-happy-teen-gal-teenager-154337/

Прочети повече

„НО ОТ ТАЗ ЗАДАЧА ИДЕ МИ ДА ПЛАЧА“

 

Често чуваме от родители да казват, че детето им не се справя с математиката. Това може да се превърне в сериозен проблем, защото усвояването на математиката е абсолютно необходимо за бъдещото развитие в училище и по-късно в живота. Децата се нуждаят от стабилни знания по този предмет, за да успеят в по-горните класове, после в университета и да имат повече възможности за избор на кариера.

 

Затова не изхождайте от вашите спомени, ако математиката не ви е вървяла в училище, а я превърнете в част от всекидневния живот на детето. Окуражавайте го да използва числата и аритметичните действия ежедневно в практиката: да преброи чиниите на масата, да напазарува стоки за определена сума, да сметне колко още картофа трябват... Така то започва да разбира смисъла от усвояването на математическите знания.

 

Ето няколко упражнения за развиване на математическите способности на детето:

Прочети повече

НЕУДОБНИЯТ РАЗГОВОР ЗА СЕКСА

 

Известен факт е, че родителите не се чувстват комфортно с идеята, че рано или късно децата им ще имат своя първи сексуален контакт.

 

Вярно е обаче и обратното - децата също отхвърлят идеята, че родителите им все още правят секс. В това няма нищо чудно, защото в нашата култура в тяхно присъствие партньорите рядко проявяват открита нежност помежду си. Така естествено децата подценяват компетентностите на родителите на тема любов и секс и с това разговорът става още по-сложен.

 

Все пак именно вие като родители трябва да разкажете за любовта, нежността, за интимните отношения между хората и за това, че те се ръководят от чувствата си, а не просто от инстинкта си. Бихме ви посъветвали сами да провокирате разговори на тази тема. Как?

Прочети повече

ЧЕТЕНЕТО

 

Да се научат да четат е едно от най-важните неща за децата в училище. Четенето като техника се учи в училище, но любовта към четенето се възпитава вкъщи още с първите години от живота.

 

Учените са доказали, че децата стават запалени читатели, ако родителите им:

 

 • четат вкъщи и им подаряват книжки за рождени дни и други празници;

 

 • редовно им четат приказка за лека нощ, дори децата да могат вече да четат сами;

 

 • водят ги в библиотеки и книжарници;

 

 • окуражават ги да разговарят и обсъждат приказки, случки, книжки и филмчета.

 

Прочети повече

ПОДГОТОВКА ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

Лятото е прекрасен период да подготвите вашето дете за предстоящите промени, свързани с тръгването му на детска градина. Всяко начало е трудно, но ако отделите време за подготовка, адаптацията на детето ще протече по-лесно и безпроблемно. За какво да внимавате?

 

Родителска тревога


С тръгването на детето на детска градина се опитайте да сведете до минимум напрежението и притесненията. Не пренасяйте тревогите си върху детето. Вашите емоции му влияят. Все пак вие изпращате малчо на едно място, където опитни педагози ще се грижат за него, ще срещне приятелчета, ще придобие нови навици и умения, ще получи първите си по-сериозни знания. Да, като всяко ново начало и сега са възможни трудности - не са за пренебрегване нито стресът, нито почти сигурните разболявания. Но не обсъждайте пред детето евентуалните неприятности. Не изпадайте и в другата крайност – да рисувате идилична картина. Постарайте се да мислите позитивно и вярвайте, че всичко ще бъде наред.

 

Дневен режим


Обърнете внимание на режима на детето. След като предварително сте се запознали с дневния режим в избраната от вас детска градина, се постарайте да наложите подобен и у дома.

 

Режимът в детската градина е приблизително следният:

Прочети повече

ДА ХВАЛИМ ЛИ ДЕТЕТО?

 

Съвременната психология убедително показва, че можем силно да влияем както върху самооценката на детето, така и върху поведението му, като му показваме, че забелязваме постиженията или неуспехите му. Психолозите наричат този процес „даване на обратна връзка“. Специалистите по детско развитие твърдят, че най-много помагаме на детето си, ако обратната връзка, която му даваме, е:

 

 • Позитивна, т.е. отбелязва успехите, а не провалите. Например: „Тези две камшичета са написани много красиво!“ вместо „От цял ред камшичета си успял да напишеш само две правилно!“

 

 • Конкретна, т.е. не дава оценка на личността на детето, а отбелязва точно какъв успех е постигнало. Например: „Браво! Написала си цялото домашно съвсем сама!“ вместо „Браво! Ти си добро дете!“

 

 

Прочети повече

ТАЙНИТЕ СТРАХОВЕ ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА

 

Пубертетът е критична възраст и една от неговите особености е, че в този период децата са нападнати от страхове. Кои са най-често срещаните сред тях и как можем ние като родители да им помогнем?

 

 • Колкото и да не ви се вярва, един от най-големите страхове на тийнейджърите е, че няма да оправдаят очакванията на родителите и учителите си. Представяте ли си колко им е трудно? Хем искат да са големи и самостоятелни, хем търсят одобрението на родителите и учителите си. Лутащи се и разкъсвани между тези две неща, децата често изглеждат в поведението си по-остри, отколкото са всъщност.

 

Какво можем да направим: Ако искате тийнейджърите да продължат да споделят с вас, не се присмивайте на тревогите, че косата им не седи, както те искат, или че имат пъпка на носа. За тях наистина е сериозна тревога, а това означава, че и вие би трябвало да я приемете по същия начин, ако държите да сте близо до детето си.

 

 

Прочети повече

ЗАЩО СЕ БУНТУВАТ ДЕЦАТА ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА?

 

Според специалистите навлизането в пубертета започва около 10-ата година на детето. За нормална граница се приема при момичетата това да се случва между 9-ата и 15-ата година, а за момчетата – между 11-ата и 16-ата година.

 

Първата фаза на пубертета е известна като транзитна или преходна. Това е фазата, в която се намират обикновено голяма част от момичетата и поне половината от момчетата при преминаването им в пети клас. През транзитната фаза при децата настъпват физиологични промени, които подготвят тялото им да изпълнява след време репродуктивните си функции. Външно това се изразява с:

 

 

 • поява на вторични полови белези,
 • бурен растеж,
 • нехармонично развитие на различните части на тялото,
 • мутиране на гласа...

 

 

Понякога тези промени настъпват доста внезапно и със скорост, която трудно успяваме да осмислим. Промените в тялото са знаци и за промени в личността на детето.

Прочети повече

СКУКАТА – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ?

 

Много често ние като родители се страхуваме да оставим децата си дори за миг, без да им осигурим някакво занимание, за да не се сблъскаме с това страшилище – скуката. Тя идва заедно с мрънкането на децата и чувството на вина, че не осигуряваме достатъчно възможности за развитие на детето си.

 

Специалистите по детско развитие обаче ни съветват да оставяме не по-малко от два часа на ден за неорганизирани и неструктурирани занимания на децата, т.е. време, в което те да се учат сами да се справят със скуката. При целодневната организация на деня по време на учебната година и допълнителните занимания, които родителите смятат за необходими, това изглежда мисия невъзможна. Ако си дадем сметка обаче, че точно часовете на „скука“ са времето, в което тече тихата и невидима работа по преработка на огромната информация от външния свят и подреждането на вътрешния мир на детето, ще се замислим дали да не предпочетем това пред още един курс или кръжок. Това са часовете, в които детето изгражда основите на своята психическа устойчивост и потенциал за творчество.

 

Прочети повече

ДЕЦАТА И ДВИЖЕНИЕТО

 

 

ДЕЦАТА И ДВИЖЕНИЕТО


Най-доброто, което можем да направим за нашето дете, за да подобрим представянето му в училище, не е да го запишем на още един курс или занимания при частен учител, а да му осигурим време и условия за свободна игра.

 

Тичането подобрява дишането и кръвообращението, а следователно и оросяването на мозъка и по-добрата му работа. Скачането и пълзенето укрепват мускулатурата и подобряват стойката на чина, издържливостта на натоварване и контрола над тялото, което води до по-добри умения за писане. Криеницата развива вниманието и концентрацията, които са така необходими на малкия ученик. А доброто настроение и добрите взаимоотношения, които се раждат в процеса на всяка игра, допринасят за позитивната нагласа и оттам – за по-лесното постигане на набелязаните цели.

 

Целодневната организация на обучението в много училища предполага повече време, което детето прекарва в организирани занимания. Погрижете се да му осигурите време за свободна игра вкъщи и договорете с учителите и възпитателите време и място за такива занимания и в рамките на учебния ден.

 

Прочети повече

Как да изберем подходящо приложение за таблета на детето?

Изглежда, че новите технологии са един от предпочитаните подаръци за деца от много родители и роднини в семейството. Не са редки и случаите, когато децата сами си пожелават таблет или смартфон за предстоящ техен празник. Голямото разнообразие от модели на различни цени позволяват на майки и татковци, баби и дядовци, чичовци и лели да изберат подходящия за детето.


Ще обърнем внимание на периода между 3 и 7 години, когато децата често получават своя първи таблет, за да набележим ключовите съвети за използването му. А най-важното нещо за таблета са приложенията, които могат да бъдат изтеглени. Ето няколко насоки относно тях:

 

 1. Подходящото приложение съвместява учене и забавление. Красивите картинки, приятните звуци и интересните игри привличат вниманието на децата. Можете да се възползвате от множество безплатни образователни приложения за най-малките, които им помагат да учат нови неща по предизвикателен начин. Ето няколко предложения, които родителите споделят, че харесват за децата си, като, разбира се, Вие можете да потърсите заедно с Вашето дете приложението, което да пасва най-добре, както на него, така и на Вас.

 

Прочети повече

Светът на тийнейджърите – свят на взаимоотношения онлайн и офлайн

Тийнейджърите са потопени ежедневно в буквално непрекъснато общуване с връстниците си благодарение на социалните мрежи. За Вашия тийнейджър това общуване е много важно за изграждането на принадлежност, самочувствие и самостоятелност. Както и при възрастните общуването може да бъде съпътствано с позитивни или негативни емоции. Младежите се сблъскват с различни форми на лошо отношение или пък самите те проявяват такова към другите. За да разбираме по-добре поотрасналите си деца, е добре да познаваме взаимоотношенията им със света, включително онлайн.


Но в какви отношения се въвличат тийнейджърите?

 

Прочети повече

15 неща, които трябва да знае всеки баща на дъщеря.

Какво е да си баща на дъщеря? Ето 15 малки напътствия, които могат да ви накарат да се замислите. Прочетете ги:

 

1. Тя се нуждае от вашата любов.

 

Научете се как да показвате своята любов на дъщеря си. Тя се нуждае от нея повече, отколкото от пари или подаръци, те не могат да заменят общуването. Никой на света не ще й даде по-голямо усещане за сигурност и защита, отколкото любящия й баща. Тя ще расте и ще прави грешки, ще ви разочарова, може би понякога ще е рязка и груба, може би дори по някое време ще поиска да напусне дома ви. Но вие не трябва да й давате най-малкия повод да се съмнява във вашата любов. Тя трябва да знае, че я обичате такава, каквато е и че в дома на родителите си винаги ще намери прошка и разбиране. Не се колебайте да го казвате на глас отново и отново. Само погледнете в очите й и кажете: "Обичам те."

 

Прочети повече

Подходящи занимания за различните възрасти на децата

Накратко ви представяме таблица на подходящите занимание според метода Монтесори - подход за възпитание от най-ранна възраст, създаден на базата на работата и наблюденията на италианския педагог Мария Монтесори. Ето какво могат да правят децата на различните възрасти според нея:

 

 

2-3-годишните могат:

 

 

 • Да прибират играчки в кутия/кош
 • Да подреждат книги на рафтове
 • Да слагат мръсните дрехи в коша за пране
 • Да изхвърлят боклука в кошчето
 • Да бършат прах от равни повърхности

 

Прочети повече

Селфи - влюбени в собствения си образ или търсещи своята индивидуалност?

Едва ли има някой, който да не знае селфито (selfie), който да не е чувал за него. Но ако случайно не сте, ето определението на оксфордския речник, който наскоро добави термина на страниците си: снимка, която правим сами на себе си, обикновено със смартфон или уебкамера, и я пускаме в социална мрежа. Имайки предвид, че дори държавници от ранга на американския президент, британския и датския министър-председател или пък филмови артисти като Брат Пит, Анджелина Джоли и Мерил Стрийп не се поколебават да си направят селфи, то какво има да се чудим защо деца и младежи го правят. Да се снимаш сам със смартфона от високо или пък в голямо огледалото на обществено място са само част от опциите да си направиш нова профилна снимка с необичайна физиономия.

 

За какво  служи селфито? Това новата версия на „Огледалце, огледалце на стената...“ ли е? Само дето огледалцето не отговаря, а лайква. Или по този начин младите заявяват индивидуалността си? Или, следвайки принципа на бръснача на Окам да предполагаме първо най-простото обяснение, го правят просто за забавление?


Прочети повече

Самоуважението е преди самооценката...

Самоуважението е глобалното възприятие за себе си като човешко същество. Йеспер Юл прави разграничение между самооценка и самоуважение. На първо място, той извежда важността на самоуважението като защитата на детето срещу неуспехите, неодобрението и спадовете в живота. Самоуважението е увереността, че човек е ценен заради това, че е, и е точно такъв, какъвто е. То се постига през отношенията с майката и бащата и с другите значими възрастни. Едно дете с изградено чувство за безусловна ценност би могло да се справи с трудностите в живота с по-голяма увереност, би могло да потърси помощ в тежка ситуация и да зачита другите на основата на човешките ценности.

 

Прочети повече

Добро самочувствие - как да го постигнем?

Ниско/високо самочувствие – какво значи това?

Ниското самочувствие може да ни доведе до прага на депресивно състояние, да ни лиши от възможността да разгърнем потенциала си или да се примиряваме с неблагоприятни ситуации и взаимоотношения. Твърде голямото самочувствие пък може да създаде неадекватно усещане за възможностите и правомощията ни и до невъзможност да учим от грешките си.

 

Как да помогнем на детето си да намери границата и да постигне баланса на една положителна и реалистична самооценка? Ето какво съветват специалистите:

 

Прочети повече

Когато се тревожим, че детето ни общува с непознати в интернет

Деца общуват с непознати в интернетТова е една от темите, които будят най-голямо притеснение у много от родителите – дали по пътя си във виртуалното пространство децата няма да срещнат непознат, който да иска да им навреди. Любопитството е неразделна част от живота на децата и младежите, често ще пресече пътя им с непознати, особено когато става дума за интернет и онлайн механизмите, които създадохме за свързване на хората.

 

Най-добрият начин да помогнете на детето си да вземе правилните решения, що се отнася до общуването с непознати в интернет, е да говорите с него. Това може да изглежда трудно, но ще откриете, че съветите, които давате на децата си за безопасност в интернет, не са много по-различни от тези, с които ги учите как да са в безопасност в реалността. Прочети повече

Програми за родителски контрол

Родители и деца използват интернет

Какво прави детето ни в интернет и колко време прекарва там е въпрос, който всеки родител си задава. Често предположенията, които ни идват на ум, могат силно да ни разтревожат – дали не си пише с непознати, ами ако попадне на порнографски снимки или на клипчета с насилие, алкохол и наркотици?

 

В Европа вече от известно време съществува традицията родителите да се обръщат към тези свои притеснения чрез използването на т. нар. „програми за родителски контрол“. Те позволяват интернет трафика към компютъра, който използва детето да бъде филтриран, така че то да има достъп само до сайтове, които родителят намира за подходящи. По този начин родителят има възможност да отдели време на задачите, които са част от ежедневието му, без да се притеснява за сигурността на детето си в интернет.


Прочети повече

Child Defender

Картинка безопасност за деца в интернетChild Defender – филтрираща програма за родителски контрол


Child Defender е специализиран софтуер, който позволява на родителя да филтрира потенциално опасно съдържание в интернет.

Прочети повече

Какво да правя, ако детето гледа порнография онлайн?

Макар голяма част от рекламите, филмите и музикалните клипове, които децата и младежите виждат ежедневно, да са открито или по-прикрито със сексуален подтекст, това рядко прави впечатление на възрастните. За повечето родители обаче гледането на по-откровено съдържание е крайно притеснително. Особено ако става въпрос за деца, които тепърва навлизат в пубертетна възраст. Виждайки детето си да навлиза в живота на възрастните, всеки родител е изправен пред предизвикателството да го въведе възможно най-леко в новия етап от живота му. В допълнение - интернет предоставя възможности за достъп по всяко време на денонощието както до полезна информация, така и до такава, каквато родителите не биха одобрили.

Прочети повече

Съвети при земетресения

Карта на земетресениятаМалко геология…


Земетресенията се предизвикват от така наречените активни разломи. Както подсказва името му, активният разлом е такъв, който в даден момент може да се активизира, тъй като в него все още има движение на земни маси. При активизиране се случва земетресение. То може да бъде причинено от различни фактори. Като цяло това са нормални природни явления, които обаче могат да имат негативни последици за хората. Затова е важно да знаем какво да правим в случай на земетресение и при вторични трусове.

Прочети повече