Начало > ДИГИТАЛНО РОДИТЕЛСТВО

Компютърните игри – трябва ли да ни тревожат

Компютърните игри обикновено пораждат безпокойство у нас, родителите задаваме си редица въпроси: дали игрите с насилие не правят децата по-агресивни, колко време е здравословно да се играе, как се отразява това на психиката... Тревогите ни са напълно естествени, тъй като не знаем какво точно се случва в недостатъчно познатия свят, в който пребивава детето ни.

Онлайн игрите несъмнено ни изглеждат като нещо забавно, но по-скоро губещи времето на детето. Има данни обаче, че игрите могат да помогнат на децата в някои области като математиката, пространственото мислене, планирането. Английското министерство на образованието през 2012 г. прави проучване за използването в училищата на iPhone приложението Martha Speaks Dog Party. Децата на възраст от 3 до 7 години, които са я използвали всеки ден в продължение на две седмици, са разширили своя речник с 31%.

Прочети повече

Ключът е в баланса

 

 

Ограничаване на времето, прекарвано в игра с огъня

(ръководство за загрижени палеолитни родители)

 

Според най-скорошните пещерни рисунки днешните деца използват огъня повече от всякога. Това не е учудващо - огънят е полезен за много неща като приготвяне на храна, стопляне и прогонване на диви животни през нощта. Ние, Homo erectus, с нашите по-големи мозъци и спомени от дните, когато нямаше огън, можем да управляваме употребата си. Нашите деца обаче, някои от които не са живели във времето, когато не можеше просто да удряш два камъка върху купична изсъхнала трева, докато не произведат искра, която да прерасне в пламтящ огън, могат да изпитват трудности в това да контролират взаимодействието си с огъня.

Не искате да бъдете „лошото ченге“, но искате да сте сигурни, че детето ви се ангажира и с други дейности, като преследване на мамути и събиране на камъни и кости, с които да прави сечива. И така – как да поставите подходящите граници за използването на огън, без да излагате на риск това толкова важно за оцеляването на семейството пособие? Ето няколко съвета:

 

Установете ясни, но твърди граници: Огънят е хубав, но за него си има място и време. Затова определете време за гледане на огъня и се придържайте към него. Една добра опция е след вечеря, когато огънят така или иначе е запален. Това време може да бъде и сутрин рано, когато огънят е необходим за стоплянето на хладната пещера. Ограничаването на употребата на огъня може да бъде по-трудно за тези, които живеят в ледникови зони, но просто напомнете на децата си, че когато сте били на тяхната възраст, няколко слоя животински кожи са били напълно достатъчни, за да ви стоплят. Не забравяйте, че вие сте патриархът (или матриархът – в зависимост от обичаите на вашата общност, свързани с фамилните структури на властта) и вие определяте правилата!

 

Прочети повече

Как да подкрепите детето, ако е преживяло кибертормоз

 

Родителите знаят, че трябва да говорят с децата си за важните и ключови теми, но това не винаги е лесно. Искат децата им да споделят с тях това, което ги безпокои и тревожи, но не винаги се получава.

Изграждането на доверие между деца и родители е постоянен процес, който има своите специфики спрямо възрастта на съкровищата ни.

Един от най-чувствителните моменти е, когато се тревожите, защото се съмнявате, че има някакъв проблем – онлайн или офлайн, но детето има задръжки и нищо не споделя. Какво да правите?

Прочети повече

10 ПРИЗНАКА, ЧЕ ДЕТЕТО ВИ Е ЖЕРТВА НА ОНЛАЙН ТОРМОЗ

Има признаци, които показват, че вероятно детето ви преживява някаква емоционална криза, в това число и тормоз в онлайн пространството:

*Оплаквания от болки в областта на корема, по-чести от обичайното главоболия или така наречените „преструвки“;

*Рязка и внезапна незаинтересованост от компютъра и другите дигитални устройства или дори целенасоченото им отбягване;

*Промяна в храненето – повишено или понижено;

*Трудности при заспиване или чести кошмари;

*Тревожност и напрегнатост при ползването на телефон, получаване на онлайн съобщения;

Прочети повече

ОНЛАЙН ИГРИТЕ - КАКВИ РИСКОВЕ КРИЯТ

Докато родителите смятат, че децата им са в безопасност вкъщи пред компютърa или таблета, се оказва, че те лесно могат да попаднат в ситуация на онлайн тормоз. Дигиталните технологии дават много възможности за учене и общуване на хиляди километри, но същевременно предоставят нови методи и канали за случване на тормоз.

Така например, игра като Minecraft, която дава възможности за развиването на креативност и пространствено мислене, предоставяйки обаче отворен чат, също така дава възможност детето ви да стане жертва на тормоз от страна на другите играчи.

Прочети повече

ДЕТЕТО В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ

Пети клас обикновено е възрастта, в която детето се превръща бързо от потребител в активен участник в бурната дейност на информационното общество. Това е и един от най-рисковите периоди от гледна точка на онлайн поведението и същевременно доста активен период за развиване на дигитални умения. Засиленият интерес към околните се изразява в често безкритичното разширяване на онлайн контактите. В тази възраст желанието за експериментиране и илюзорната анонимност в интернет може да доведе до по-провокативни прояви, които онлайн се проявяват много по-силно и по-често, отколкото във физическия свят.

Кои са типичните рискове в онлайн живота на децата в тази възраст?

1.Участие в онлайн тормоз. Родителите най-много се страхуват от контакти с непознати, но проучванията сочат, че най-разпространеният риск за децата е много по-прозаичен: да станат жертва или инициатор на тормоз: разпространяване на клюки, създаване на фалшиви профили, публикуване на унизителни и злепоставящи изображения, коментари, текстове и др.

2.Използване на провокативни псевдоними (никове) и аватари (идентифициращи изображения), често със сексуален подтекст. Изследванията показват, че таке се увеличава рискът от онлайн контакт с педофил с 40 до 60 на сто, както и рискът от онлайн тормоз.

Прочети повече

БЕЗОПАСНО В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ

Неподходящо за деца съдържание.

С усвояването на писмената реч децата придобиват повече умения за сърфиране, което може да ги изложи на подмамващи реклами или клипове, статии, снимки с агресивни или сексуални елементи. За справяне с този риск можете да използвате програми за родителски контрол. Не забравайте да разговаряте с децата, че използвате тези програми, за да ги предпазите, а не да ги шпионирате. Ако правите профили, които децата ще ползват, активирайте „безопасен режим“ навсякъде, където е възможно.

Неподходящи за деца игри.

Понякога, за да се впишат в кръга на приятели или съученици, децата искат да играят

на игри, които съдържат елементи на насилие. Редица изследвания доказват, че ако децата усещат топлина, любов и грижа, игрите с насилие понижават нивата на стрес и агресия, но ако децата изпитват липса на подкрепа и любов, агресията нараства. Играйте с детето на игрите, които го вълнуват, изслушвайте разказите му за тях – така ще имате връзка с него и във виртуалния му живот.

Прочети повече