Начало > СТАТИИ > НЕУДОБНИЯТ РАЗГОВОР ЗА СЕКСА
НЕУДОБНИЯТ РАЗГОВОР ЗА СЕКСА

 

Известен факт е, че родителите не се чувстват комфортно с идеята, че рано или късно децата им ще имат своя първи сексуален контакт.

 

Вярно е обаче и обратното - децата също отхвърлят идеята, че родителите им все още правят секс. В това няма нищо чудно, защото в нашата култура в тяхно присъствие партньорите рядко проявяват открита нежност помежду си. Така естествено децата подценяват компетентностите на родителите на тема любов и секс и с това разговорът става още по-сложен.

 

Все пак именно вие като родители трябва да разкажете за любовта, нежността, за интимните отношения между хората и за това, че те се ръководят от чувствата си, а не просто от инстинкта си. Бихме ви посъветвали сами да провокирате разговори на тази тема. Как?

 

  • Гледате заедно филм. Коментирайте темата любов, секс, влияние на приятелите, натиск за действие, трудност да отстоиш себе си.

 

  • Новините са пълни със съобщения за сексуални престъпления. Винаги съчувствайте на жертвата, не я обвинявайте в непредпазливост и разсъждавайте на глас какви са последствията за нея и как може да й се помогне. Така в бъдеще детето ви много по-спокойно би споделило случай на сексуално посегателство. Коментирайте, че в повечето случаи в началото всичко е съвсем невинно и забавно, но после нещата рязко могат да излязат извън контрол.

 

  • СЛУШАЙТЕ! За да има истински разговор, съотношението на времето, в което говорите вие и детето, трябва да бъде 40:60 в полза на детето.

 

 

Средата, в която растат и се развиват днешните деца, ги кара да бъдат понякога неразумни и да предприемат лекомислени действия. Те смятат сексуалните опити и контакти за нещо престижно – колкото повече на брой, толкова по-добре. Прекрачват границата от платоничното към физическото много лесно, за да се приобщят по-бързо към групата на „харесваните”. Всичко това може да доведе до нежелана бременност, тежки репродуктивни проблеми в бъдеще, полово предавани болести, както и първа среща с човешкия папиломен вирус (HPV), СПИН или хепатит.

 

Затова не превръщайте темата за секса в тема табу. Вашите деца трябва да бъдат наясно с последствията и рисковете, които поемат и да разчитат на вашето разбиране и помощ в случай на проблем.

 

! Важно е да се научите да споделяте информация с децата си за болестите, предавани по полов път, без да подценявате рисковете, но и без да създавате преувеличени страхове. Сексът е много важна част от човешката любов в зряла възраст. Представите, които децата си създават за отношенията между половете, често се оказват решаващи за способността им да бъдат щастливи като възрастни.

 

Повече за тийнейджърските неволи и родителската подкрепа можете да прочетете в Наръчника за родители на петокласници на Асоциация РОДИТЕЛИ, който тази есен отново ще се разпространява безплатно в училищата в цялата страна.

 

Източник на снимката: https://www.google.bg/search