Начало > СТАТИИ > АДАПТАЦИЯ БЕЗ СТРЕС - ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА?
АДАПТАЦИЯ БЕЗ СТРЕС - ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА?

 

Когато детето тръгне на училище, то попада в нова среда и се изправя пред множество нови трудности. Това изисква от него пълна мобилизация на способностите му за адаптация. Децата по принцип са гъвкави и приспособими, но не бива да забравяме, че този процес поглъща голяма част от енергията им и може да доведе до различни затруднения.

Ключът тук е в търпението и постоянството от страна на възрастните: напомнянето, вниманието към успехите и увереността, че детето ще се справи, могат да направят чудеса с течение на времето.

За детето ще бъде по-лесно да се адаптира към новата среда, ако родителите му се запознаят с правилата в училище и въведат част от тях и вкъщи: например детето самостоятелно да връзва обувките си, да отсервира след хранене, да прибира моливите и боичките си след рисуване на определено място и т.н.

 

 

Ако забележим у детето си необичайни затруднения в усвояването на учебния материал, прояви на „лоша дисциплина“, агресия, но и прекалена плахост, липса на желание за контакт със съучениците, липса на интерес към училището – имаме основания да мислим за повишен стрес и затруднена адаптация.