Начало > СТАТИИ > СПЕЦИАЛНО ЗА ТАТКОВЦИ
СПЕЦИАЛНО ЗА ТАТКОВЦИ

 

Ето няколко конкретни насоки за татковци, чиито деца тръгват на детска градина:

· Включвайте се заедно с майката в родителските срещи, в различни тържества и инициативи в детската градина – детето ви ще бъде щастливо от факта, че и мама, и татко са дошли да го гледат и ще се почувства истински значимо и обичано.

· Попитайте персонала с какво бихте могли да сте полезни и да допринесете за групата или за цялата детска градина – освен с доброволна работа по облагородяване на помещенията и двора, можете да предложите да се включите в различни инициативи, да организирате спортни игри с децата, да им представите професията си или други забавни занимания, които те ще помнят дълго.

· Всеки ден отделяйте време за детето си. И се старайте да го прекарате по най-пълноценния начин. Безсмислено е два часа да обикаляте парка с чувство на досада, но е безценно, ако посветите 15 минути на искрени забавления и смях.

· Ако сутрин мама води детето на детска градина, то нека татко да го вземе или обратното. Това важи особено за периода на адаптация. Нека детето чувства подкрепата и на двамата родители.

· Имайте търпение и проявете разбиране към детските сълзи. Не смятайте, че синът ви е разглезен, ако плаче, защото не иска да отиде на детска градина. Да, вашата задача е да го направите мъжествен, силен, смел, но обичта и ласката не се изключват. Те са потребна както на момичетата, така и на момчетата. Изследванията показват, че по-мъжествени са онези синове, чиито бащи не се скъпят на нежност в отношенията си и проявяват търпение и разбиране, особено в ранното детство.

· Бъдете строги, но справедливи. Не упреквайте детето, не му се присмивайте, не го обвинявайте. Така само ще загубите доверието му. Помогнете му да се справи с новата обстановка. А това може да се случи само с разбиране и подкрепа. Подкрепа на таткото е нещо много специално – тя вдъхва сили и вяра, прави полета възможен.

 

· Не спирайте да играете с децата си. Чрез играта те опознават света и трупат знания. А бащините игри са нещо различно – те са буйни, дръзки, смели. Възпитават бързина, ловкост, решителност, любознателност. Но нека любимите щури игри с татко да бъдат примерно след вземането от детската градина, а не вечер преди лягане, когато могат да се окажат дори причина за нощни кошмари. Не забравяйте, че децата от 2 до 4 години лесно губят контрол над своите чувства (любов, омраза, страх). Мъниците все още не различават ясно реалното от нереалното. Превъзбуждането от бурни игри може да доведе и до трудно заспиване. А будилникът сутрин е безкомпромисен.