Начало > СТАТИИ > ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАНИМАНИЯ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАНИМАНИЯ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

В детската градина ще ви предложат допълнителни занимания - английски език, плуване, народни танци и т.н. Много родители решават, че изучаването на чужд език е задължително. И вероятно имат право. В ранна детска възраст децата запомнят бързо и е добре това да бъде използвано по най-рационалния начин в тяхна полза. Изучаването на чужд език развива паметта, вниманието, мисленето. Все пак не бъдете особено амбициозни по отношение на усвояването на език в тази възраст – за две занятия седмично детето ще усвои отделни думи и фрази, ще научи песнички и стихчета, но не очаквайте да проговори свободно. Имайте предвид, че ако детето расте в двуезична среда и в семейството или обкръжението ви се говори на два или повече езика, то това може да доведе до по-трудно и бавно формиране на речеви умения на български език или до смесване на различните езикови системи при употребата им.

В тази възраст движението е безкрайно важно за детето

Дори да не запишете малкото човече още от първа група на спорт, осигурете му необходимите условия за достатъчно бягане, скачане, катерене. А ако детето е твърде енергично, подвижно, палаво – не бързайте да го наричате хиперактивно. Повишената физическа и емоционална активност е характерна за повечето деца. За хиперактивност говорим тогава, когато са установени промени на физиологично и психично ниво от психолози/психиатри и се назначава терапия.

Ако решите да запишете детето на допълнително спортно занимание, то ползите са безспорни. Спортът формира ценни качества като дисциплина, отговорност, толерантност. Помага и за социализацията. Съобразявайте се с препоръките на специалистите кой спорт е подходящ за възрастта на детето ви – в тази възраст то все още бурно расте и неподходящото натоварване може да попречи на правилното му развитие.

Но… каквото и становище да имате по отношение на допълнителните занимания в детската градина, не пренебрегвайте мнението на детето. Поговорете с него, не подминавайте въпросите му. Преди да го запишете на нещо, е задължително да имате и неговото съгласие.. Естествено, насочвайте, но не налагайте. Нека напомним, че със своята загриженост вие можете да помогнете на децата си да развият своите дарби, но и с налагане на сила може да предизвикате стрес и неувереност в себе си.

Не забравяйте, че децата в тази възраст сменят бързо интересите си, искат да опитат нещо ново  и само след някой и друг месец вече не им е интересно. Това е нормално и няма нужда да насилвате и себе си, и детето си в продължаването с дадено занимание, ако няма интерес.

 

Не пренебрегвайте мнението на детето – макар и малко, то е личност със свои виждания и позиция. Постарайте се заедно да намирате посоките на неговото развитие.