Начало > СТАТИИ > ПЕТ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ
ПЕТ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ

 

Тъй като безспорно за всеки родител най-важно е детето му да е здраво, ето как можете да се противопоставите на неприятните болести, за да бъдат дните в детската градина спокойни и усмихнати.

1. Консултирайте се с вашия педиатър и изгответе подходяща за вашето дете схема за укрепване на имунитета.

2. Пълноценното хранене е от голямо значение. Обикновено около 17-18 ч., когато прибирате детето от градина, то е гладно и е склонно да погълне огромни количества вредни храни, ако му позволите, а след това да откаже здравословната вечеря. Затова се погрижете да му осигурите пълноценна вечеря в по-ранен час. Детето трябва да приема достатъчно количество белтъчини (млечни продукти, месо), плодове и зеленчуци, да получава чрез храната необходимите витамини и микроелементи. Прекомерно сладките и мазни храни влияят неблагоприятно на имунната система.

3. Спазвайте дневния режим. Детето се нуждае от достатъчно сън – според стандартите за ранно детско развитие на УНИЦЕФ децата се нуждаят от поне 9-10 часа нощен сън и 1-2 часа следобеден, за да се поддържат имунната и нервната система, както и да се осигури действието на хормона на растежа.

4. Осигурете възможности детето да се движи достатъчно. Оставяйте го да тича, скача и се катери при всяка възможност. Това е подходящата възраст да го научите да кара колело. Спортувайте заедно при всеки удобен случай. Ако не сте въвели семеен спортен ден, сега е моментът. Определете си поне 1 час в седмицата, в който можете заедно да потичате в парка или пък да отидете до плувния басейн. Бързо ще се убедите, че когато сте всички заедно е много по-забавно.

5. Помислете за закаляването на детето. Свежият въздух, разходките сред природата са незаменим източник на здраве.