Начало > СТАТИИ > ПЕРИОДЪТ НА 5-У КЛАС СЪВПАДА С ТИЙНЕЙДЖЪРСТВОТО
ПЕРИОДЪТ НА 5-У КЛАС СЪВПАДА С ТИЙНЕЙДЖЪРСТВОТО

 

Периодът на пети клас съвпада и с началото на нова криза на развитието на детето: децата се превръщат в тийнейджъри.

През този етап вашето дете пораства и променя основните си интереси. Определящи за тази възраст са важността на социалния живот, изграждането на първите истински и сериозни приятелства, включително и първите влюбвания.

Порастването на децата и преминаването им от начален етап в пети клас създава пространство за нови борби за лидерства в класа. Отношенията между децата стават нестабилни и хаотични.

Този процес може да се случи по два начина – успешен или неуспешен:

· неуспешeн би бил, ако той настъпва неконтролируемо и хаотично, когато децата са оставени сами да се борят за лидерство без ясни критерии – дали лидерът ще е детето, което иска да знае, или това с последен модел скъп телефон, или детето, което се държи арогантно с учителите;

· успешeн е процесът, в който класният ръководител успява да прекара пълноценно дори малкото време, което има с класа си, за да могат децата да се опознаят или да се преоткрият в новите си роли на пораснали ученици. Има достатъчно възможности класът да прекара организирано времето си извън задължителните учебни часове: часове на класа, екскурзии, разходки в парка.

Ето защо  е добре да сте наясно, че децата ви преживяват сериозна промяна. Дори да не я виждате, може да се опитате да си спомните как сте се чувствали самите вие, когато сте били на тяхната възраст. И се заредете с любов и търпение.