Начало > СТАТИИ > 6 НАЧИНА ЗА ПО-БЪРЗА АДАПТАЦИЯ В 5-И КЛАС
6 НАЧИНА ЗА ПО-БЪРЗА АДАПТАЦИЯ В 5-И КЛАС

 

· Помогнете на класния ръководител по-бързо да опознае децата – планирайте общи занимания извън училище: боулинг, пикник, ходене на пица или кино.

· Вие също ще имате нужда от адаптационен период, след като вече контактувате с нов учител, поел грижата за детето ви – първоначалната дистанция се преодолява най-добре с интензивни контакти. Поддържайте постоянна връзка с класния ръководител. Заедно с него обсъдете кой е най-подходящият начин за това. Има различни варианти: един от тях е създаването на фейсбук или мейлинг група, в която редовно получавате информация от класния ръководител за случилото се в училище и имате възможност да напишете какво мислите или да споделите притеснения, идеи. Децата знаят за тази група и това, че родители и класен ръководител са в постоянна връзка, оказва влияние на поведението им в училище. Възможни са и други варианти. Как точно ще го направите е ваш избор, но едно е безспорно – свободното протичане на информация между училището и родителите вдъхва спокойствие и сигурност на децата и улеснява адаптационния им период.

· Кажете на децата към кои други хора могат да се обръщат – педагогически съветник, дежурен учител, помощник директор. Покажете им къде се намират съответните кабинети.

· В началото ще ви се наложи да контролирате по-отблизо изпълнението на училищните задължения от детето. Това означава да го правите системно, т.е. всеки ден, което си е натоварващо, но пък добрата новина е, че необходимостта от този постоянен контрол постепенно ще отпадне. Напомняйте не само за домашните, но и за тетрадките, учебниците, допълнителните пособия, екипа по физическо и бележника. Скоро детето само ще свикне да носи отговорност за всичко това.

· Говорете с детето за живота му в училище. То невинаги ще е в състояние да формулира проблемите, с които се е сблъскало, но колкото повече ви разказва, толкова по-ясна картинка ще имате за случващото се и ще можете да се ориентирате кога и в какво можете да му помогнете, а и самите вие ще бъдете по-спокойни за него.

 

· Укрепвайте самочувствието и самооценката на детето у дома. Не го обвинявайте и не му лепете етикети колко е разсеяно, неорганизирано, държи се като бебе и т.н. На него наистина не му е лесно. За миг си припомнете как сте се чувствали, когато сте започвали нова работа, спомнете си за притесненията, неувереността, гафовете и колко време ви е било необходимо, за да свикнете. Е, вашето дете преживява нещо подобно. Помогнете му да разбере, че му трябва време да се ориентира в новата обстановка и че винаги ще сте до него, когато има нужда от помощ. Насърчете го да взима свои собствени решения, като му покажете, че вие сте на линия за съвет и обсъждане на решенията, но че детето има правото да ги взима и отстоява само.