Начало > СТАТИИ > 5-И КЛАС - НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО
5-И КЛАС - НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО

 

Последната голяма промяна в училищния живот на детето в пети клас е новата организация на времето и пространството. Ако до миналата година повечето му време е преминавало в една класна стая, сега класът може да се мести в отделни кабинети за всеки час или за част от часовете. Възможно е преподавателите да имат различни изисквания за подреждането на децата по чиновете. Колкото и дребна да изглежда на пръв поглед, това е промяна, нарушаваща усещането за сигурност на детето и внасяща елементи на тревожност и напрежение в училищното му ежедневие.

За преместване от кабинет в кабинет децата разполагат с 10 минути, в които трябва да приберат учебниците си от предишния час, да отидат в новия кабинет и да се приготвят за следващия час. В началото ще им е малко трудно и доста напрегнато, най-вече защото се изисква да разчитат на себе си и на своята организация.

Именно по коридорите петокласниците, които доскоро са били най-големите в началния курс, осъзнават, че неформалната йерархия на старшинството в средния курс ги е поставила отново в ролята на „най-малките“.

Какво можете да направите като родители?

· Обсъдете с класния ръководител възможността през първите дни от учебната година да бъде направена една „екскурзия“ с класа из коридорите на училището, за да могат децата да видят новите кабинети по български, география, история, а и кабинетите на директора, педагогическия съветник, медицинската сестра... Не че няма да се лутат по коридорите, но поне ще е по-малко.

· Ако е възможно, се договорете с класния ръководител в програмата за седмицата до всеки предмет да е посочен и кабинетът. Това ще улесни тяхната ориентация.

· Говорете с детето и му подхвърлете идеята в началото класът да се движи заедно. В повечето случаи това става естествено, защото децата се чувстват несигурни и имат нуждата да се подкрепят един друг. Въпреки това няма да е излишно и вие, като възрастни, да потвърдите това детско усещане.

· Примирете се с мисълта, че при тези постоянни премествания насам-натам някоя и друга тетрадка, учебник или вещ могат да бъдат изгубени. Не се сърдете на детето, не му се карайте и не го навиквайте. Разговаряйте с него, изслушвайте го и му дайте възможност да сподели тревогите, притесненията и преживяванията си от изминалия ден.

· Тъй като детето през тази година ще е в ролята на „зайче“, скъпи телефони и други атрактивни „играчки“ от този тип не са препоръчителни за носене в училище. Не е необходимо да го плашите, че „големите“ могат да му ги вземат, но и няма нужда да излагате детето на опасността да остане без любимите си джаджи. Нормален телефон, чрез който можете да се свързвате с него, е съвсем достатъчен.

 

· Хубаво ще е по време на първата родителска среща да обсъдите с останалите родители и с класния ръководител въпроса за прескачането за дюнер или чипс до съседния на училището магазин по време на междучасията. Ще е добре, ако успеете да стигнете до общо решение децата да не го правят. Причините са ясни – междучасията не са достатъчно големи за подобни „екскурзии“ и децата често закъсняват за час. А след първия час това означава цяло неизвинено отсъствие. Не бива да се подценява и опасността от пресичането на нерегулирани със светофар или пешеходни пътеки улици. И не на последно място – в магазините извън територията на училището никой не контролира продажбата на нездравословни храни и напитки на деца.