Начало > СТАТИИ > ДЕТЕТО МЪЛЧИ... НЕ ИСКА ДА КАЖЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА...
ДЕТЕТО МЪЛЧИ... НЕ ИСКА ДА КАЖЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА...

Като родители, няма как да не сте попадали в ситуация, когато се чудите как да изкопчите какво, всъщност, се случва с вашет пораснало дете... Интуицията ви подсказва, че нещо става, но вашият тийнеджър не е достатъчно словоохотлив...

Какво да направите, за да се докоснете до света на детето, как да го накарате колкото може повече да ви разказва и споделя? Като при това не накърнявате неговата самостоятелност и независимост.

За да започнете разговор е нужно да изберете правилното време. Това не бива да бъде по време на вечеря или докато бързате към автобусната спирка... Най-добре е, да речем, след вечеря или по време разходка.

Децата са много чувствителни към нашите настроения. Ето защо, ако не сте готови за разговор, по-добре е да го отложите.

Учете се да изслушвате детето. Не бързайте с критики или съвети – това само още повече ще го отдалечи от вас.

 

И така, избрали сте точното време, настроили сте се, но как да започнете разговора?

Разкажете, че сте забелязали промяна в поведението или настроението му. Колкото може по-подробно обяснете как се чувствате, след като не знаете какво се случва.

Обещайте, че няма да наказвате, няма да повишавате тон, ще проявите разбиране, въпреки всичко.

Непременно установете допир с детето – хванете го за ръката или го прегърнете, за да не се съмнява в искреността на вашите намерения.

Въоръжете се с търпение и дайте възможност на детето да събере сили и да ви разкаже. Не бързайте с изрази, като: „хайде, казвай“, „чакам да чуя“ и т.н.

Ако детето има доверие във вас, ще ви разкаже. Ако мълчи или пък е ясно, че иска да сподели тайните си, но се притеснява, не знае как да започне, то спомнете си как е било при вас на тази възраст – при по-особени ситуации вашите родители дали са ви порицавали или пък са ви подкрепяли. Разкажете за своите чувства, емоции, преживявания тогава. След като споделите своя опит, вероятно и детето ще се престраши и ще сподели. Не пропускайте да му благодарите за неговата откровеност и оказано доверие.

Помислете и обсъдете с детето различните възможности за решение на дадената ситуация и разгледайте нещата от гледна точка на различните участници в нея. След известно време се заинтересувайте как се е разрешил проблема.

 

И не забравяйте всеки ден да питате детето как е минал деня в училище, какво ново се е случило, какво е настроението, как са приятелите... Порасналото дете също има нужда да го прегърнете, да го целунете и да му кажете, че го обичате!