Начало > СТАТИИ > ВЪЗМОЖНИ ПРОБЛЕМИ В УЧИЛИЩЕ
ВЪЗМОЖНИ ПРОБЛЕМИ В УЧИЛИЩЕ

Децата ни прекарват голяма част от времето си в училище. И ако за едни се оказва трудно примерно домашното по математика, за други училището се превръща в синоним на проблеми, лошо настроение и всякакъв вид страдание. Причините за това могат да са толкова различни, но ето три, от най-често срещаните.


1.Проблем: детето силно преживява лошите оценки

Вашето дете си идва от училище, обляно в сълзи. На въпроса „какво се е случило“ , не отговаря, не си дава бележника. Оказва се, че това поведение е свързано с получена двойка, тройка, четворка... Винаги, когато оценката е по-ниска от пет, се случва така.

 

 

Какво да правите?

Подобно дълбоко преживяване от лоша оценка почти винаги е тясно свързано с очакванията, които вербално или невербално отправяме самите ние, родителите. Някои родители директно казват „ти трябва да имаш само шестици“, други намекват – „защо бележникът ти не е като на Иван“. И в двата случая детето се чувства задължено да има шестици. А да бъдеш отличник не винаги и не при всеки се получава. Затова първото, което е добре да направите, за да помогнете на детето си да не преживява толкова драматично лошите оценки, е да не се концентрирате върху тях. Хвалете детето за неговите постижения – например, колко бързо е решило задачата по математика, как изразително е прочело стихотворението и т.н.


Проблем: детето е обиждано от съучениците си

За съжаление почти във всеки клас има по някой, който го обиждат, присмиват му се, не му дават мира и в прекия, и в преносния смисъл на думата. Често пъти причина за насмешките са дадена „особеност“ на детето, която го отличава от останалите. По-високо е или по-пълничко, облича се различно, има друг цвят на кожата, винаги всичко знае и т.н.


Какво да правите?

Не се намесвайте директно. Ако решите да разговаряте с децата, които обиждат вашето, по-скоро рискувате да влошите ситуацията. Да давате съвети на детето какво би следвало да направи, едва ли ще е ефективно. Защото съветите давате от позицията на възрастен – ако детето имаше вашата увереност, знания и сили, възможно е и да няма никакви проблеми. Най-добре е просто да окажете максимална поддръжка. Изслушвайте го, когато иска да се оплаче, кажете му, колко го обичате. И пробвайте да намерете среда, в която ще ценят неговите „особености“ , а не да се подиграват.

Проблем: детето няма приятели в училище

Проблемите с отношенията в училище не винаги са свързани с обиди – понякога детето бива игнорирано. То няма приятели и често това е свързано с неговата скромност, срамежливост, затвореност. Обикновено това се случва при деца, които са се преместили в ново училище, където вече са оформени колектива и групичките по интереси. И ако за активното дете няма проблем да се „впише“ в новото обкръжение, то срамежливото среща трудности с присъединяването към новата компания.

 

Какво да правите?

Като начало се убедете, че желанието да има приятели принадлежи само на детето, а не на вас. Повечето деца изпитват потребност да принадлежат към група, но всяко правило има своите изключения – възможно е вашето дете да е едно от тях. Ако не желае да се сприятелява, не бързайте и не настоявайте. Но ако вашият ученик много иска да се запознае с някой, но не може, помогнете му – измислите мероприятие, на което да поканите и други деца.