Начало > СТАТИИ > БЕЗ КОНФЛИКТИ
БЕЗ КОНФЛИКТИ

В триъгълника учители-родители-деца, винаги са възможни конфликти.  И въпреки, че всяка ситуация изисква индивидуални решения, има правила, които ако следваме, биха довели до конструктивни отношения и решения.  Кои са основните родителски грешки, след като се е стигнало до конфликт между учителя и ученика. В единия случай родителите предпочитат да не се намесват, оставяйки детето само да се справи. В другия случай са в позиция на ревностна защита на интересите на детето. Да, родителите инстиктивно защитават детето си, но е важно да не се забравя, че има ли конфликт, всички участници са отговорни. Децата лесно може да използват това, че родителите им са на тяхна страна и да представят ситуацият  както на тях им е удобно. Затова е важно във всяка една ситуация да поговорите с детето, да изслушате неговата гледна точка,  да се опитате да разберете чувствата му, а след това непременно да поговорите и с учителя.


Как разговорът с учителя да бъде конструктивен?


*Изберете подходящо време за среща. Най-добре е предварително да се обадите на учителя и да уточните деня и часа.

*Не започвайте разговора агресивно. Дори ситуация да е сложна и във вас да бушува истински ураган, постарайте се да не нападате учителя. Ако човек е настроен агресивно, другият или ще се защитава, или също ще се държи агресивно.

*Не е редно още с влизането при учителя да започнете с въпроси и упреци относно проблема.  Поздравете, попитайте за успехите на детето. Така ще покажете, че сте готови за сътрудничество. А това ще предразположи учителя към диалог.

*Разговорът провеждайте в отсъствието на детето. Ако учителят разказва в присъствието на ученика и на класа, така унижава достойнството му, което влияе и на неговата самооценка. В случай, че родителят напада учителя в присъствието на детето, то ще остане с впечатлението, че учителят не е авторитет и мнението му може да се оспорва, което не е добре. Ако учителят се оплаква от детето в негово присъствие, просто вежливо помолете детето да излезе, за да си поговорите насаме с учителя.

*Не се обединявайте с учителя срещу детето. Никак не е добре, когато две страни, които се явяват авторитет за детето, се обединят срещу него. Така то се чувства притиснато в ъгъла и не вижда възможни решения.

*Не създавайте култ към учителя. По-добре е да покажете на детето, че учителят също е човек, а грешките са присъщи на всички хора.

*Проявявайте уважение към правилата в училището. За детето е важно вашето отношение към учителя и въобще към училището.