Начало > ДИГИТАЛНО РОДИТЕЛСТВО > Компютърните игри – трябва ли да ни тревожат
Компютърните игри – трябва ли да ни тревожат

Компютърните игри обикновено пораждат безпокойство у нас, родителите задаваме си редица въпроси: дали игрите с насилие не правят децата по-агресивни, колко време е здравословно да се играе, как се отразява това на психиката... Тревогите ни са напълно естествени, тъй като не знаем какво точно се случва в недостатъчно познатия свят, в който пребивава детето ни.

Онлайн игрите несъмнено ни изглеждат като нещо забавно, но по-скоро губещи времето на детето. Има данни обаче, че игрите могат да помогнат на децата в някои области като математиката, пространственото мислене, планирането. Английското министерство на образованието през 2012 г. прави проучване за използването в училищата на iPhone приложението Martha Speaks Dog Party. Децата на възраст от 3 до 7 години, които са я използвали всеки ден в продължение на две седмици, са разширили своя речник с 31%.

 

 

Многобройни компютърни игри и приложения за таблети вече се използват точно с образователни цели. За по-големи деца има много игри с творческа и образователна стойност. Пример е строителният симулатор Minecraft, чрез който детето може да научи много за архитектурата и физиката, а дори електрониката или геологията. Игри като „Civilization“ и „Sim City" пък създават умения за стратегическо мислене, както и знания, свързани с историята, географията и градоустройството.

 

Здравословното играене обаче изисква да има определени граници и правила. Да започнем от най-специфичния съвет :


*Поставете компютъра или игровите конзоли в често посещавана част на дома. Това ще позволи, от една страна, детето да не се изолира и, от друга, да може лесно да се случват след това договорките за време.


*Важен е въпросът с времето. Има различни гледни точки, но широко застъпено е мнението за не повече от два часа ползване на екранни устройства, добавяйки по един час с всяка следваща година след втората. Все пак ние бихме ви посъветвали да разграничавате ползването на компютър за учене и за забавление. Когато формирате правилата на вашето семейство, хубаво е да договорите време, в което децата могат да играят, и време, в което да учат.


*Ученето в дигитална среда, от една страна, може да бъде занимателно, от друга страна, учи децата да възприемат интернет като нещо повече от забавление и у тях се формират умения за ползване на онлайн информация. Добър подход е да намерите игра, която харесвате и да играете заедно, като това  важи особено за малките деца. Споделеното време онлайн учи детето, че то може да споделя преживяванията си онлайн и ще спомогне да имате повече доверие един в друг.

 

Все пак, ето няколко признака, че има проблем и е добре да се свържете със специалист:

Ø Детето прекарва голяма част от свободното си време в игри;

Ø Прекарва часове, определени за сън, в игра;

Ø В последно време е влошило успеха си в училище;

Ø Реагира силно емоционално на загуби в играта;

Ø Става силно раздразнително или напрегнато, ако няма интернет или достъп до играта;

Ø Не изпълнява системно домашните си задачки заради игра.

Разбира се, какъв точно е проблемът е трудно да се определи само по тези признаци, но те подсказват, че детето преживява нещо, свързано с играта.Добре е в този случай да поговорите с консултант на Консултативната линия за безопасен интернет или с психолог. Не се страхувайте да потърсите специалист - дори да няма никакъв проблем, това би ви успокоило.