Начало > СТАТИИ > Три родителски грешки, които влияят на децата
Три родителски грешки, които влияят на децата

Мнението на родителите оказва огромно влияние върху децата. Отношението на малкия ученик към учителите и училището до голяма степен се формират въз основа на вашите мисли и изказвания. А често пъти дори не забелязваме какви коментарии правим по адрес на учителите и училището - критикуваме педагозите, удивляваме се на образователна система, подлагаме на съмнение решенията на училищното ръководство... Ако на такива разговори присъства детето, бъдете сигурни: нито една ваша дума няма да пропусне. Изводите, които ще си направи, безспорно ще повлияят на отношението му към училището и учебния процес. Ето и най-честите родителски грешки, които е добре да избягваме.


1.Негативни изказвания за училището в присъствието на детето

Отношението на детето към училището се формира много преди 15 септември. Разговорите, които водим, подготовката – всичко влияе за настройката на малкия ученик. Децата улавят настроенията ни интуитивно, затова е много важно да следим за думите и интонацията си. Пред детето е добре да се въздържаме от резки изказвания по адрес на съществуващата образователна система. И избягвайте да разказвате  на детето, колко сте се страхували от първата си учителка, как сте треперели пред дъската или плакали за незаслужената двойка. Споделете му хубавите спомени, все трябва да имате и такива, нали J

2.Недоволствате срещу многото домашни

Дори да имате прекрасни спомени за вашите училищни години и да сте настроени напълно положително към училищетона вашето дете, винаги могат да възникнат ситуации, които да предизвикат бурни емоции и вълна на недоволство. Често проблемите са свързани с домашните. Понякога започвате да се ядосвате, как може толкова много домашни да е дала госпожата, след като децата са още малки и бързо се уморяват, освен това детето само не може да се справи, а ти също нямаш време и сили. Всички тези свои мисли е добре просто да запазите за себе си, а не да ги коментирате пред детето, защото в един момент то ще възпроизведе вашите думи към учителя и няма да иска да си пише домашните.

3.Изисквате специално внимание за вашето детере

Много родители водят децата си на училище, с идеята, че те са много по-добре подготвени в сравнение с останалит. Естествено, те очакват учителят да забележи това веднага и да има специално отношение към детето. Ако това не се случи, родителите първо се удивляват, а после започват да се възмущават. Имайте обаче предвид, че в класа обикновено има поне още 25 деца. Чисто физически учителят не може всеки път да обърне внимание на всеки. Затова и няма как постоянно да хвали детето, колко добре се справя например. Хубаво е, ако и самото дете предупредите, че учителят няма как всеки път да го посочва за отговор, когато вдига ръка или само него да изпитва, когато иска да покаже колко добре си е научило урока.