Начало > СТАТИИ > Ако детето бяга от училище...
Ако детето бяга от училище...

 

Разбрали сте, че детето е избягало от училище... Следват скандали, майчини сълзи, бащини заплахи... А детето стои, гледа в пода и очаква наказанието си.

 

Защо детето е избягало?

Причините могат да са различни и е нужно да се разбере точния повод за бягството.

Това може да бъде баналната умора. Ако детето след часовете отива на английски, на китара, на плуване...  напълно възможно е просто да иска да си почине. В такива случаи обикновено се пропускат последните и „безинтересните“ часове.

Причината може да бъде, че детето не вижда смисъла в даден предмет. Защо да ходи на физическо, като след това отива да спортува или защо да ходи на математика, като после отива на допълнителни уроци и там ще решава и по-сложни задачи.

Конфликт с учителя също може да доведе до бягство. Ако госпожата не пропуска да го изпита пред дъската и да го унижи по някакъв начин. Или конфликт със съучениците. Детето се е скарало с някой от класа и не иска да го вижда. Или други ученици му се подиграват и то просто иска да избяга от неприятната обстановка. Решава, че е по-добре да се разходи и да се успокои.

Има, разбира се, и непредвидими случаи J. Например, последният час е по химия, а навън времето е толкова хубаво, че детето решава да се присъедини към компанията, която е решила да не влиза в час и да отиде на игрището пред съседния блок.

И накрая, причините могат да бъдат наистина сериозни. Детето е попаднало в лоша компания, която ходи да пуши на съседната улица например.

Какво да правите?

Ако детето е избягало от училище, на първо място не се чудете „защо“. Попитайте детето директно, не се опитвайте да разберете по заобиколни пътища. Покажете му, че вие не сте му враг, че цените доверието между вас и няма да изпадате в паника преди да знаете точната причина.

Ако причината е прекалена натовареност, намерете компромис, ако се наложи премахнете нещо от допълнителните занимания или се договорете с учителя за намаляване на посещенията.

Ако например физиката е абсолютно безинтересна на детето, опитайте се да провокирате интереса му, потърсете подходящи документални филми, направете опити у дома. Опитайте се да обясните, че всичко може да бъде интересно.

Ако детето има конфликт с учител или съученици, опитайте се да разберете ситуацията и да му помогнете да се справи. Ако се налага, поговорете и с учителя.

 

Ако причината е лоша компания, въоръжете се с търпение. Наказанията едва ли ще помогнат, биха могли дори да изострят ситуацията. Опитайте се колкото може повечеда разговаряте, да ангажирате детето с допълнителни дейности, които са му интересни.