Начало > СТАТИИ > Как възпитават децата по света
Как възпитават децата по света

Навсякъде по света родителите искат да дадат най-доброто от себе си за своите деца... Но подходите на възпитание се оказват различни в отделните държави J.

Индия

Основното е да се възпита у децата стремеж към доброта, търпение и хармония. Детето се учи не само да уважава хората, но и природата, затова то никога няма да развали птиче гнездо или да хвърли камък по куче примерно. Също така голямо внимание се отделя на самообладанието – не бива да се крещи, емоциите трябва да се сдържат. В училище децата учат йога, имат уроци по медитация, набляга се не толкова на знанията, колкото на възпитанието. За оценки тук не се карат, главното е човек да бъде добър. Общуването с децата е доста неформално. Учителят, дори и непознат човек, може да погали детето по главата в знак на симпатия или да го прегърне, за да го успокои. Всички са открити един към друг. Но, как да бъде иначе, след като децата в училище имат и часове за това, как правилно да се усмихват.


Япония

В Япония практически се позволява всичко на децата до 5 години. Ако искат - рисуват по стените, ако искат - не се обличат, ако искат - разливат водата...  Но от 5-6 години има ясни правила и ограничения. В Япония не се повишава глас на децата, наказва се с мълчание и отчуждаване от групата. Широко се практикува ранното развитие. На 3 години детето обикновено отива на детска градина. Записването обаче не е толкова лесно, детето преминава достатъчно сложен тест. Родителите се стараят да запишат детето в елитни градини, които са под опеката на даден университет. В Япония още от ранно детство подготвят детето за тази или онази професия.

Китай

В Китай няма традиционно разделение във възпитанието на момчетата и момичетата, тук всички се възпитават еднакво, така както и в живота на възрастните няма разпределение на отговорностите на „мъжки“ и „женски“. Както тати, така и мама може да работят или да стоят вкъщи с детето. Основното във възпитанието в Китай е послушанието. Още от детската градина детето трябва стриктно да прави това, което възрастните му казват. Целият ден е ясно разграфен, като графикът много рядко се променя. Още от предучилищна възраст децата имат своите отговорности у дома. Както и от тази възраст родителите решават на какви школи да запишат детето. Да противоречиш на решението на родителите е недопустимо. Те избират всичко за своето дете, дори и с какви играчки да играе. В Китай също така твърде рядко хвалят децата.

Англия

В Англия е прието още от ранно детство да се развива увереност у децата. Родителите постоянно хвалят децата, дори за най-малки постижения, за да нямат ниска самооценка за себе си. Това касае както родителите, така и възпитателите в детските градини. В училище у децата се развива стремежа към индивидуализъм, учителите се стремят да намерят подходящия подход към всеки един ученик. Детето само избира какво му е интересно и дали иска да се занимава с нещо. Родителите напълно уважават личното пространство на децата и не влизат в стаята им без позволение. Наред с това, англичаните винаги са строги и имат редица изисквания към децата си.

Швеция

В Швеция детето е пълноценна личност, по нищо не различаващо се от възрастния. То има свои права и задължения, а основното, за което се грижат родителите е неговата безопасност. Още през 70-те години в Швеция са забранили телесните наказания чрез закон и са дали правото да се практикува „възпитание без стрес“. Основното правило е: „Постъпвай с детето така, както би искал с теб да постъпват“. Интересно е, че родителите често спят в едно легло с детето, считайки, че денят е твърде кратък, за да бъдат достатъчно време заедно и да проявят своята любов.

Франция

Френските родители обикновено не искат да оставят децата да „плуват“ свободно и могат да живеят с тях и до 30-годишна възраст. Но това не означава, че децата не са самостоятелни. Майките се връщат рано на работа и децата трябва да се научат да правят много неща сами. Родителите от ранно детство преместват детето в отделна стая. Шест месечно бебе трябва да спи най-малко в отделно легло. Родителите често дават възможност на детето да се поучи от своя опит. Приемат, че е по-добре детето да пробва само, отколкото мама сто пъти да му обяснява едно нещо.