Начало > СТАТИИ > Child Defender
Child Defender

Картинка безопасност за деца в интернетChild Defender – филтрираща програма за родителски контрол


Child Defender е специализиран софтуер, който позволява на родителя да филтрира потенциално опасно съдържание в интернет.

 

Каква е позлата от Child Defender


Програмата може да помогне на децата да останат в безопасност в интернет, като филтрира съдържанието и предотвратява достъпа до вредно за малолетни съдържание– сайтове с порнография, сайтове, пропагандиращи расизъм и ксенофобия, анорексия, булимия и самонараняване.


Как работи


Филтриращата програма поддържа база данни с опасни за деца сайтове (за момента в базата данни има включени над 2 млн. сайта). Child Defender не позволява отварянето им от компютъра. По този начин се намалява рискът детето да попадне на опасно съдържание по време на заниманията си онлайн.


В допълнение, програмата сканира сайтовете, преди да бъдат отворени. Това означава, че дори сайтът да не фигурира в списъка със забранените адреси, той ще бъде проверен за неподходящо съдържание, преди детето да го отвори. Ако програмата открие такова на сайта, отказва достъпът до него.


Настройки


Програмата позволява на родителя да настрои функциите й по различен начин в зависимост от възрастта на детето и опита му в интернет.


  • Създаване на „бял списък“ – родителят може да създаде списък със сайтовете, които са достъпни за детето. Достъпът до всички останали сайтове може да се получи само с парола. Тази функция се препоръчва за малки деца, които нямат голям опит в интернет. По този начин се гарантира, че те няма да попаднат случайно на неподходящо съдържание.

 

  • Създаване на „черен списък“ – програмата използва базата си от данни, за да предотврати достъпа до определени сайтове, които съдържат неподходяща информация. В допълнение програмата сканира всички сайтове извън черния списък за неподходящо съдържание. Всички страници от черния списък и сайтовете, в които програмата открива неподходяща информация, могат да бъдат отворени само след въвеждането на специална парола. Тази функция дава повече свобода и отговорност на детето в интернет .

 

  • Блокиране на компютъра в определени периоди – програмата позволява блокирането на интернет достъпа, определени програми или целия компютър в определени периоди.


От къде може да се изтегли


Програмата Child Defender напълно безплатно можете да я изтеглите ТУК.


Важно е да знаете…


Програмата се препоръчва за деца под 12 години.


Никоя програма не може да гарантира 100 % безопасност на децата в интернет и никоя програма не може да замени родителската подкрепа в случай, че нещо неприятно се случи в интернет. Затова най-ценното умение за безопасност в интернет и реалния живот е доверието между родителя и детето.


Важно е инсталирането на програмата да се договори с детето след внимателен разговор, в който да бъдат обсъдени рисковете от случайно попадане на неподходящо съдържание. С усвояването на нови умения от детето, трябва да му бъде позволявана повече свобода в интернет. След 12 годишна възраст програмата се счита за неефективна.


Програмите за родителски контрол са силно препоръчани от специалистите за защита на децата в интернет с уговорката, че тя не е панацея за онлайн безопасност. Подобно на повечето уменията в живота и онлайн безопасността е резултат от целенасочени и последователни усилия както от страна на родителя, така и от страна на детето. Комбинацията от различни мерки – Българска линия за интернет безопасност на децаразговори с децата, съвместно сърфиране и усвояване на правилата за безопасност в интернет, инсталирането на филтриращи програм и за малките деца - са единственият ефективен начин да се осигури безопасността на детето в интернет.


Ако имате нужда от помощ при инсталирането на програмата или искате да разберете повече за онлайн безопасността на децата, можете да се обърнете към Българската линия за онлайн безопасност на тел. 124 123 или Skype blobbg.